Sigarayı kolayca bırakabilirsin !!!

Sigarayı kolayca bırakabilirsin !!!
Sigarayı Neden Bırakamıyoruz!!!
 
Karar verdiniz sigarayı bırakıyorsunuz! Çok güzel, bu kararı verebilmek gerçekten önemli, hatta en önemli ve büyük bir adım ama yeterli olmayabilir!!!...
Ümidinizi kırmak istemem ama çevremizde sigarayı bırakmaya çalışan ve bunu birkaç kez denemesine rağmen bırakamayan ya da zorlanan o kadar çok kişi var ki…
Peki, neden diye sormak gerekiyor. Bazıları karar verip nasıl bir anda sigarayı bırakabiliyorken, bazılarımız çok istemesine rağmen bunu gerçekleştiremiyor.
 
Başlarken birçok sebebiniz olabilir. Aslında bilinç düzeyinde özenti, ihtiyaç stres atmak için içiyorum gibi birçok bahane bulabilirsiniz, bunlar savunma mekanizmalarımızdır ve esas sebebi yansıtmazlar.
Esas başlama sebebiniz bilinçaltında saklıdır. Bu bazen ait olma ihtiyacı iken bazen de kendinize ait değersizlik duygusunu gibi olumsuz duyguları gidermek için kullandığınız bir araca dönüşür. İçtikçe bu olumsuz duygunuzu geçici olarak rahatlatırsınız. Ama bu probleminize kesin cevap olmadığından sürekli kendinizi rahatlatmak zorunda hissediceksiniz anlamına gelir, bu kısır döngü içerisinden çıkma gücü bulan kişi aslında bu temel ihtiyaçlarını farkedip bunları doğru kanaldan giderince kendiliğinden sigaradan da kurtulabiliyor.
 
Defalarca Bırakmayı Deneyip Bırakamayanların Yaşadığı Duygu;
Değersizlik Duygusu
 
Bu durumlarda genelde şu cevabı duyarız “sigarayı önce kafada bitireceksin, gerisi boş” evet doğru ama nasıl…
Bunu herkes biliyor zaten öncelikle kafada bitirmezsen sadece ara vereceğini sürenin ise kişiden kişiye göre değişeceğini, artık herkes biliyor, peki ama nasıl…
Bırakmayı deneyipte bırakamayanların yaşadığı duygu ise kendilerine kızgınlık, değersizlik duygularıdır. Kendilerine kızma biçimleride “ ben beş para etmez iradesizin biriyim” gibiyken olayı mantığa büründürmek içinde “İşte çok sinirlerniyorum, müdürüm sıkıyor beni ondan içiyorum… Evde canımı sıkmasalar ben bırakırım ama… Ben bırakırım ama eşim bırakmadığından bende bırakamıyorum, kendime hakim olamıyorum, ben sinirli bir adamım” gibi savunma mekanizmaları ile olaya mantığa büründürüyorlar. Bu düşünce bile kendinizi değersiz hissetmenize ve bundan dolayı kendiniz cezalandırmanıza yetebiliyor. Sigarayı bir anda bırakabilien kişilerin ise bunu nasıl yapabildiğini ve altında yatan sebepleri kısaca anlatmak istiyorum size…
 
Nasıl Başladınız
 
Öncelikle sigara içmeye başladığınız yılları bir düşünmenizi istiyorum, (hiç içmeyenler burada bir şey düşünmüyorlar onlar şanslı…) oralarda olan bir şey sizin sigara içmenize neden oldu değil mi? Aslında o dönemde öyle bir hipnoz oldunuz ki büyük bir ihtimalle de halen farkında değilsinizdir. Yani siz temel ihtiyaçlarınızı gidermek için kendinizi, çevresel nedenlerle ya da içsel sebeplerde olabilir, hipnozladınız…
Sigara içenler bilirler ilk başladığımızda çekilen ilk nefesler nasılda canımızı acıtır bizi öksürtür, peki sizi zorlayan nedir işte her ne ise bu bilinçaltınıza işlemiş bir sistemdir. Bilinçaltınızdaki bu mekanizmayı bulmadan ve içerideki sistemi değiştirmeden istediğiniz yöntemi deneyin başarısız olma olasılığınız çok yüksektir. Bu hipnozun çözülmesinin en etkili yolu da hipnozdur.
Bu mekanizmayı kendi kendinize bulmanız biraz zor olabilir, bilinçaltına kişinin kendisinin inmesi beklenemez, zaten bilinç gibi bir koruyucusu varken bu imkânsız gibi bir şeydir. Kaldıki bilinçaltı ile iletişim kursanız bile teknikleri bilemediğinizden kurulan ilietişim bir şeyi çözemez, Oradaki duygunun doğru bir şekilde boşaltılması ve aynı zamanda boşaltılan enerjinin açıkta kalmaması için yerine olumlu davranışında eklenmesi gerekir. Burada da uzmanlık prosedürleri devreye girer.
 
Siz açıkta kalan enerjiyi doğru yönlendiremezseniz, bilinç düzeyi ile yapılan baskı dolayısı ile açıkta kalan sigara içme enerjisi kendisini başka kanallardan boşaltmayı deneyecektir. Mesela yemek yemek gibi…
“Sigarayı bırakan kilo alır” düşüncesi safsatadan başka bir şey değildir bu boşta kalan enerjinin yemek yemeğe yönlendirilmesidir. Aslında tam tersi olur sigarayı bırakan kilo verir. Neden mi çünkü hücrelerde biriken yağların yakılması için gereken oksijen daha çok gider.
 
Otomatik Pilot Devrede
 
Sigara içmek bilinçaltındaki otomatik bir davranıştır ve bunun otomatik pilot vardır. Otomatik davranışlar bu sistem sonucunda ortaya çıkan hareketlerdir. Bu yüzden öncelikle sigara içmenize sebep olan duygusal nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir, aksi takdirde yaprtığınız iş, kuvetli bir akıntıya karşı büyük bir teknede tatlı kaşığı ile akıntıya kürek çekmeğe benzer. Sonuç kaçınılmazdır.
Bu duygusal nedenleri ortadan kaldırdığınızda kişi duygusal bir rahatlama içine girer. Hipnoterapide kullanılan değişik tekniklerle bu mümkündür. 
Hatta bir çok kişi tek seansta sigarayı bırakmaktadır. Ki bu kişiler uzun yıllardır sigar içen insanlardı,
Evet tek seansta sigaradan kurtuldular.
sevgiyle kalın...
 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Cenk Kahvecioğlu

Etiketler
Sigarayı bırakmak
Dr. Cenk Kahvecioğlu
Dr. Cenk Kahvecioğlu
İstanbul - Pratisyen Hekimlik
Facebook Twitter Instagram Youtube