Sigarayı bıraktıran besinler

Sigarayı bıraktıran besinler

Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanılan’’ Yeşilay Haftası’’nı vesile kılarak, halkımızın bağımlılık konusunda farkındalık düzeyini artırmak ve sigarayı bırakmasına yardımcı olmaktır. Akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 95’i, KOAH’a bağlı ölümlerin yüzde 90’ı sigara nedenlidir. Pasif içicilik ise, özellikle anne karnındaki bebekler, Dünya’ya gelmiş bebek ve çocukları tehdit ediyor. Bebekler dünyaya geldikten sonra akciğerler ve beyin gibi bazı organlar gelişimine devam ediyor. Ülkemizdeki çocukların yüzde 55’i maalesef pasif içiciliğe ailesi tarafından maruz bırakılıyor.

Sigarayı bırakmanın büyük bir yüzdesi psikolojiktir. Size tavsiyem önce psikolojik olarak kendinizi hazır hissedin. Doğada ki birçok besin bu süreçte, hem sigarayı bırakmanıza yardımcı olur, hem yoksunluk hissettirmez, hem de kilonuzu korumanıza yardımcı olur. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme, sağlığın korunması için temel maddedir. Ne kadar çok renkli ve çeşitli beslenirseniz, sağlığınıza katkısı bir o kadar çok olur.

C Vitamininden Yüksek Meyveler:

       ‘’ Portakal, Greyfurt, Mandalina, Nar ‘’

C vitamini sayesinde vücudunuzun sigaraya olan ihtiyacı azalıyor. Ayrıca portakal, greyfurt, mandalina ve nar lif açısında da yüksektir. Özellikle narın, antioksidan içeriği yeşil çaydan üç kat fazladır ve vücut direncini yani bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Liften Yüksek Tahıl Grubu:

‘’ Bulgur, Yulaf, Mercimek ve Kinoa ‘’

Liften yüksek bulgur, yulaf, mercimek ve kinoa E vitamini, B vitaminleri, magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir ve diyet lifinden yüksektir.  İçeriğinde ki vitaminler sayesinde akciğerleri destekler ve kandaki nikotin oranını azaltır.

Zencefil ve zerdeçal:

‘’ Antioksidan Kaynağı ‘’

Güçlü bir antioksidandır ve kanseri önleyici etkisi vardır. Suda çözünmeyen, yağda çözünen bir baharattır. Akciğerlerin temizlenmesinde önemli baharatlardır. Çay olarak ya da yoğurtlarda, zencefil ve zerdeçalı tarçınla birlikte kür olarak tüketebilirsiniz.

Domates

‘’ Likopen Kaynağı ‘’

C ve A vitamini, potasyum, mangan minerallerinin iyi bir kaynağıdır. Antioksidan özelliği ile kanser oluşumuna karşı niteliktedir.

Muz

‘’ Potasyum Kaynağı’’

Potasyum ve B vitaminiyle bağımlılığı azaltmaya destek olur. Sigara isteğini baskılar.

Elma

‘’ Nikotin Temizler’’

B grubu vitaminleri, C vitamini ve lif açısından iyi bir kaynaktır. Kalorisinin düşük, lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle kilo kontrolünün istendiği diyetlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Antioksidan içeriği kanserden koruyucu etki gösterir. Vücudu nikotinden temizler.

Ginseng

‘’ Kortizol Hormonu Seviyesini Düzenler’’

Vücudun strese tepki olarak ürettiği kortizol hormonu seviyesini yeniden düzenliyor.

Nane

‘’ Mentol ile Nikotin İhtiyacını Giderir’’

A ve C vitamini, folik asit, potasyum, kalsiyum, demir, çinko ve lif açısından zengindir. İçerdiği mentol ile nikotin ihtiyacını bastırıyor.

Kırmızı Pancar

‘’Stresi Azaltır’’

Folik asit, potasyum, demir ve antioksidan açısından zengindir.

10. Sarı Kantaron

‘’ Yoksunluk Hissini Azaltır’’

Hafif ve orta şiddete depresyonlarda alternatif bir antidepresan ilaç olarak da önerilmektedir. Sarı kantaron gece beynin pineal bezinden melatonin salınımını artırarak uykuyu güçlendirir. Stresi azaltır ve sigarayı bıraktıktan sonra yoksunluk hissini azaltır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ayşe Duran

Diyetisyen Ayşe DURAN 1991 yılında Isparta’ da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Isparta'da bitirmiş, lise eğitimimi Isparta Yalvaç Anadolu Lisesinde tamamlamıştır. Lisans eğitimini, İstanbul Arel Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden 2013 yılında başarı ile mezun olarak ‘’ Diyetisyen’’ ünvanı almıştır. Lisans eğitimi boyunca içinde yer aldığı stajlar ve diğer çalışmaları sayesinde takım çalışması ve proje yönetimi konularında kendini geliştirme fırsatı bulmuştur. Eğitimi ve yaptığı stajlar süresince kendini; Yeme Davranış Bozukluklarında Beslenme, Diyabet ve Obezite de beslenme, Hastalıklarda Beslenme, Sağlıklı Kilo Denetimi, Menapozda Beslenme, Bebek ve Çocuklarda Beslenme, Gebelerde Beslenme, Emzikli Döneminde Beslenme, Toplu Beslenme Sistemleri konularında kendini geliştirmiştir Lisans eğitimi ...

Etiketler
Sigarayı bırakmak için
Dyt. Ayşe Duran
Dyt. Ayşe Duran
Antalya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube