Sezaryen mi? normal doğum mu?

Sezaryen mi? normal doğum mu?

Gebe hastaların klasik sorusu günümüzün devlet sağlık politikasının en önemli gündem maddesi olan bu konu pek çok noktada hassasiyet oluşturmaktadır. Bu nedenle aktüel deki ilk yazımda bu konuya değinmek istedim . Amacım ahkam kesmek değildir. Normal doğumu da sezaryeni de dibine kadar yaşayan riskli gebeliklerin sevk edildiği tersiyer (son durak) bir merkezde çalışan bir Jinekolog olarak görüşlerimi paylaşmak istedim.

Bana sezaryen mi? Normal doğum mu diye soranlara verdiğim klasik cevap, herşey yolunda gidiyorsa normal doğum dünyanın en güzel mucizesidir. Doğumun sonlanmasıyla ağlayan bir bebeğin sesini duymak, annenin rahatlayarak bize teşekkür etmesi şahane bir histir, ama işler ters gidiyorsa doğum sürecinde bebeği ve anneyi tehlikeye sokacak terslikler varsa vaginal yoldan doğum doktor için de hasta için de hayatta başımıza gelebilecek en kötü kabustur, hiç kuşkunuz olmasın. Ustalık bu seremoniyi kabusa dönüştürmeden eylemi yönetmektir.

Doktor ve hasta arasına devletin girmesi endikasyonlara hükmetmesi açıklanabilir bir durum değildir. Bu konuya bir örnekle yaklaşmak isterim, Sezaryen doğumlarda ilk sıradaki sebeplerden biri iri bebekler (4000 gr ve üzeri) sebebiyle normal doğumun gerçekleştirilememesidir. Mısır şurubu kullanımının en yoğun olduğu ülkelerden biri olarak obezite ve gebelik şekerine etkisi nedeniyle bu kotaların zarar vermeyecek hale getirilmesi yasalarla desteklenmelidir. Normal doğumun özendirilmesi halkı bilinçlendirerek yapılmalıdır.

Dava dosyaları ve şikayetlerle uğraşan gecesi gündüzüne karışmış bir avuç hekim grubuna normal doğum yaptırması için baskı yapmak, hem bu meslekten vazgeçenleri artıracak hem de olası komplikasyonlarla doğum gibi tanrısal güzellikteki bir olayda kabusları artıracaktır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Günseli Dura Özdemir

Op. Dr. Günseli Dura Özdemir Özel Ota Jinemed Hastanesi'nde görev yapmaktadır. Ankara Gazi Üniversitesi Tıp fakültesi'ni başarıyla tamamladıktan sonra İstanbul SSK Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde İhtisasını tamamlamıştır. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Uzman Doktor; Medipol Mega Üniversitesi Kadın Doğum ve Tüp Bebek Kliniği'nde öğretim görevlisi olarak ve Şişli Memorial Hastanesi Tüp Bebek kliniğinde Prof. Dr. Semra Kahraman'ın ekibinde görev yapmıştır . Prenatalzentrum Hamburg und Humangenetik im Gynecologicumda observer olarak ileri düzey ultrasonografi ve KÖGEM de Kök hücre( Mezankimal stem cell) konularında eğitim almıştır. Tüp Bebek, Üreme cerrahisi (Histereskopi, Laparaskopi ) jinekolojik cerrahi ameliyatlar, riskli gebelikler başlıca ilgilendiği konulardır. Bilimsel Kuruluşlara Üyelikleri; 1)Türk J ...

Etiketler
Sezaryen doğum
Op. Dr. Günseli Dura Özdemir
Op. Dr. Günseli Dura Özdemir
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube