Ses estetiği nedir?

Ses estetiği nedir?

Ses Estetiği: Sesin Kalınlaştırılması ve İnceltilmesi Artık Hayal Değil

İnsanlar sesini niye inceltmek ve ya kalınlaştırmak ister?

Çeşitli nedenlerden dolayı ses değişimine ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu terfi almış bir erkeğin daha kalın ve otoriter sese sahip olma isteği olabileceği gibi, cinsiyet değiştirmiş bir erkeğin daha ince, kadınsı bir ses istemesi şeklinde sıralanabilir. 

Ses estetiği ne kadar süredir uygulanmktadır?

Ses estetiği yeni gelişmekte olan bir kavramdır. Son 10 yılda gelişen cerrahi teknikler ve tıbbi teknolojiler ile daha yaygın ve daha kolay bir şekilde uygulanabilmektedir. Seste estetik terimi ütopik bir isimlendirme gibi algılanabilir ancak varolan cerrahi tekniklerle günümüzde normal sesler değiştirilebilmekte, hedefe uygun sesler bu teknik veya bu tekniklerin kombinasyonları ile elde edilebilmektedir. 

En çok kimlere ses estetiği uyguluyorsunuz?

Sesi görünüşüne göre ince çıkan erkekler en sık gördüğümüz hastalardan. Uzun süre sigara kullanımına bağlı sesi kalın çıkan kadınları da sık ameliyat etmekteyiz. Diğer çok karşılaştığımız hasta grubu ise cinsiyet değişimi sonrası yeni cinsiyetlerine uygun ses elde etmek isteyen bireyler.

Ses inceltme ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

Genellikle cinsiyet değişimi sonrasında yapılsa da yapısal olarak kalın sesli kadınların da zaman zaman ihtiyac duyduğu bir operasyon. Boyun orta kısmından ve ya ağız içinden genel anestezi ile  yapılmakta. Genellikle ameliyat sonrasında hastanede kalınmaz ve ağrılı bir ameliyat değildir. Birkaç gün içinde hasta yeni sesine kavuşur.

Ses kalınlaştırma ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

Yapısal olarak ince sesli  erkeklere ve cinsiyet değişimi sonrasında  yapılan cerrahidir. Boyun ön kısmından yapılan küçük bir kesi ile yapılabilmekte olup genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Hasta uyanık olduğundan ses kalınlığı hastanın isteği doğrultusunda ayarlanır. Genellikle ameliyat sonrasında hastanede kalınmaz ve ağrılı bir ameliyat değildir.  Birkaç gün içinde hasta yeni sesine kavuşur.

Ses estetiği ameliyatlarının başarı ve komplikasyon oranları nedir?

Ses teli cerrahisinde eğitim almış bir uzman hekim  tarafından yapıldığı taktirde başarı ve kalıcılık oranı çok yüksek olan ameliyatlardır. Aynı zamandan ses estetiği ameliyatlarının ciddi bir komplikasyon oranı da yoktur. 

    

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Elad Azizli

Op. Dr. Elad AZİZLİ, tıp eğitimini 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz kliniğinde yapmış ve 2013 yılında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 2013 yılında Viyana’da yapılan Avrupa Kulak Burun Boğaz Yeterlilik Sınavı'nda başarılı olarak Fellow of the European Board of Otolaryngology, Head and Neck Surgery unvanına layık görülen Op. Dr. Elad AZİZLİ, aynı yıl İzmir'de gerçekleşen Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi yeterlilik sınavını da geçerek yeterlilik belgesini almaya hak kazanmıştır. 2010-2013 yılları arasında ise İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ses Hastalıkları Merkezi Sorumlu Hekimi olarak ses bozukluğu olan çok sayıda hastanın ameliyatını g ...

Etiketler
Ses inceltme
Op. Dr. Elad Azizli
Op. Dr. Elad Azizli
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube