Ses estetiği

Ses estetiği

Ses gırlak ve üst solunum yolu tarafından iletişim sağlamak amaçlı oluşturulan dalgalardan oluşmaktadır. Sesin kalitesini belirleyen birçok faktör bulunmakla beraber en önemli etken gırtlak yapısıdır. Gırtlakta ve ses tellerinde oluşabilecek problemler ses rengini ve kalitesini etkileyebilmektedir. Bunun yanında hiçbir problem olmadan kişilerin sesini yanlış kullanımına bağlı olarak da ses problemleri görülebilmektedir. Bu problemlerin tanı ve tedavisinde ayrıntılı inceleme yapılması ve kişinin tam olarak ne istediğinin tespiti gereklidir.

Ses problemlerine baktığımız zaman ses tellerinde nodül, polip, ödem olmasına bağlı olarak ses kısıklıkları ve seste çatallanmalar görülebilmekte ve basit önlemler ve gerektiğinde basit bir operasyonla bu problemler giderilebilmektedir. Basit olmasına rağmen özenli yapılması gereken bu ameliyatlarda ses teline zarar vermeden problemin ortadan kaldırılması amaçlanmalıdır. Burada esas vurgulanması gereken ameliyat olsun olmasın kişinin ses hijyeninin sağlanması çok önemlidir. Bunun yanında ameliyat gerektirecek düzeyde olmayan problemlerde ses terapisinin de çok faydalı olacağını unutmamak gerekir.

Bunların dışında daha önce geçirilmiş tiroid ameliyatları sonrası oluşan ses teli felçleri ciddi ses bozukluklarının yanında ciddi nefes darlığı oluşturabilmektedir. Bu açıdanda çeşitli ameliyatlarla bu problemler giderilebilmektedir. Hastaların çok defa operasyon geçirmelerini önlemek açısından kullanılacak tekniğin iyi seçilmesi ve hastaya iyi bilgilendirme yapılması şarttır.

Estetik olarak bakıldığında estetik sadece dış görünüş değil kişinin dışarıya yansıyan her özelliğini kapsamalıdır bu açıdan ses de kişinin estetik özellikleri anlamında belirleyici olmaktadır. Bu açıdan bakıldığında ses estetiğinin önemi daha iyi anlaşılabilmektedir.

Ses estetiği deiğimiz zaman ise herhangi bir problemi olmaksızın ses renginden memnun olmayan ve değişmesini isteyen kişileri ele almak lazım burada sesinin çok tiz (ince) veya çok pes (kalın) olmasından rahatsız olan kişiler de bu gruba girmektedir. Bu kişilerde de istenmesi durumunda ses değişiklikleri yapılabilmektedir. Kalın ses inceltilebilmekte ve ince ses kalınlaştırılabilmektedir. Bu amaçla kullanılan çeşitli yöntemler olmakla birlikte kişinin durumu ve istekleri göz önüne alınarak birlikte karar verilmesi gerekmektedir.

Bu tür operasyonlarda sesin kaydedilmesi de çok önemlidir. Ameliyat öncesi ve sonrası gırtlak muayenesinin kaydedilmesi ile birlikte mutlaka ses de kaydedilmelidir ve hatta ameliyat öncesi özel programlar kullanılarak kişinin sesinin inceldiği zaman nasıl bir hal alabileceği kişiye dinletilmelidir. Bu şekilde operasyon sonrası sıkıntılar giderilebilecektir.

Ses değiştirme operasyonları açık veya ağız içinden mikrocerrahi ile yapılabildiği gibi genel veya lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Hangi tekniğin ve hangi anestezi şeklinin kullanılacağı kişi ile karşılıklı iletişimle karar verilmesi gereken bir durumdur. Tiroplasti operasyonları ve endolaringeal mikrocerrahi konusunda deneyimli bir ekip ile çalışmak güven vericidir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İbrahim Korhan

Op. Dr. İbrahim Korhan, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını ise yine, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı'nda tamamlayıp Kulak,Burun,Boğaz (KBB) Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. İbrahim Korhan, İzmir Bornova'da bulunan Özel Ento Kulak Burun Cerrahi Tıp Merkezi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Ses telleri
Op. Dr. İbrahim Korhan
Op. Dr. İbrahim Korhan
İzmir - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube