Serviks kanseri hakkında yanlışlar ve doğrular

Serviks kanseri hakkında yanlışlar ve doğrular

Servikal Kanser (Rahim Ağzı Kanseri) Hakkında Yanlış Bilgiler ve Doğrular:

Servikal kanser (rahim ağzı kanseri) hakkında açıkça konuşmakta pek rahat olmadığımız, kulaktan dolma yanlış bilgilere sahip olunabilen ve duygusal olarak da oldukça etkilenilen bir kanser türüdür.

YANLIŞ 1: Serviks Kanseri Önlenemez

DOĞRU: Servikal Kanser en önlenebilir kanserlerden biridir. Virüs bulaşma şansını azaltmak için HPV'nin en yaygın suşlarına karşı (HPV Tip 6-11-16-18) aşı vardır. Ancak aşı olanların da HPV'nin diğer suşlarına karşı taranmaları için düzenli pap smear testi yaptırmaları gerekmektedir.

YANLIŞ 2: Serviks Kanseri Ailesel Geçişlidir

DOĞRU: Meme kanserinin aksine serviks kanseri ailesel geçişli değildir. Aile üyelerinin hiç birinde bu hastalık olmasa bile bu sizin risk altında olmadığınız anlamına gelmez.

YANLIŞ 3: Serviks Kanseri olmak için Çok Gencim

DOĞRU: 20'li yaşlarda olsanız bile rahim ağzı kanserine yakalanabilirsiniz.

YANLIŞ 4: Seks Düşkünü Değilim

DOĞRU: Tek eşli olsanız bile rahim ağzı kanserine yakalanabilirsiniz.

YANLIŞ 5: Rahim ağzı kanseri olduğumda rahmimin alınması gerekir, bu nedenle tedaviden sonra çocuk sahibi olamayacağım

DOĞRU: Tedavi kanserin evresine bağlıdır. Kanser erken aşamada tespit edilirse sadece kanserli bölgeler minör ameliyatla alınacaktır, ileride bebek sahibi olmanızı etkilemez. Ancak kanser ileri aşamalarda tespit edilirse veya çok yayıldıysa radyoterapi veya histerektomi (rahmin alınması) gerekebilir. Sadece bu grup hastaların gebe kalmaları mümkün olmayacaktır. Bu nedenle Serviks Kanserinin erken aşamada tespit edilmesi son derece önemlidir.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. H. Yeşim Yerçok

İstanbul doğumlu olan Op.Dr.H.Yeşim Yerçok, İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp fakültesinden mezundur. İhtisasını Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde tamamlayıp 2004 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ünvanını almıştır.  Yeditepe Üniversitesinde de Tüp Bebek eğitimini tamamlayıp 2012 yılında Tüp Bebek Uzmanı ünvanını almıştır. 2013 yılında CİSED (Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği) tarafından Cinsel Terapi Eğitimi Sertifikası almaya hak kazanmıştır. Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Jinekolojik Kanserler ve Tüp Bebek ko ...

Op. Dr. H. Yeşim Yerçok
Op. Dr. H. Yeşim Yerçok
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube