Selülit nedir, nasıl oluşur?

Selülit nedir, nasıl oluşur?

Selülit; Selülit yüzeyel yağ tabakaları arasında bulunan fibröz bantların kasılması, kısalması sonucu cilt altından derine doğru cildin içeri doğru çekilmeleri şeklinde oluşmaktadır. cilt dokusunda meydana gelen bu çekilme cilde “portakal kabuğu” görünümü verir. Kadınlarda erkeklere göre daha yaygın görülmektedir. Kadınların %80-90 ınde belli bir ölçüde selülit olduğu görülmektedir. 

Yakın bir zaman öncesine kadar selülitin nedenini bulmak için yapılmış olan çok az sayıda araştırma vardır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar selülitin başlıca iki nedeni olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Yağı çevreleyen bağ doku destek sisteminin sertleşmesidir. Bu kısımlara bağ dokusu bölmeleri (fibröz septa) denilmektedir. Bunlar kollajen yapısındadır. Zamanla bu bölmeler sertleşmekte ve kısalmaktadır. Bu kısalma, selüliti karakterize eden çukurumsu görünümün büyük bir bölümünde etkendir. Ayrıca, bu büzülüp kısalmadan dolayı kan damarları ve lenf dolaşım sistemi de bloke olmakta ve kan akımının bu şekilde engellenmesi fibröz septaları daha da sertleştirmektedir. Lenf sisteminin bloke olması ise kalın, kaba ve düzensiz bir deri görünümüne neden olmaktadır.

Selülitin başlıca nedenlerinden ikincisi ise yağ hücrelerinin “retiküler dermis” olarak bilinen derinin alt kısmı içinde çıkıntı oluşturmasıdır. Bu çıkıntılar ise çukurlaşmayı arttırarak görünümü daha da kötüleştirmektedir.

Yağlanma erkekler ve kadınlarda farklı biçimlerde oluşur. Erkeklerde yağları oluşturan ve destekleyen bağ dokusu liflerii deriye paralel biçimde uzandığından erkeklerde deri altında biriken yağ tabakaları en düşük seviyede çökmeye maruz kalmakta ve böylece erkekler daha düzgün bir cilde sahip olmaktadırlar. Buna karşılık kadınlardaki yağ tabakası deriye dik olarak oluşmakta ve bunun sonucu olarak da bağ dokusunun destek yapısı, deriyi aşağıya çekmekte ve pürüzlü bir yüzey meydana getirmektedir. Selülitin nedenini belirlemek için yapılan araştırmaların tümü sadece son birkaç yıl içinde gerçekleştirilmiştir. Selülit kadınlarda yaşanan normal bir süreçtir ve bu nedenle bilim uzun yıllar boyunca selülit tedavisi ile ilgilenmemiştir. Selülitin etkili tedavi yöntemleri ise çok daha yeni gelişmelerdir. Vücuttaki tüm yağ katmanları içinde yalnızca yüzeyel cilt altı tabaka selülitten etkilenir. Yüzeyel tabaka kilo kaybından etkilenen en son tabakadır. Bu nedenle egzersiz ve kilo verme selüliti ortadan kaldırmamaktadır. Düzenli olarak egzersiz yapan ve düşük yağlı beslenme diyetleri uygulayan kadınlarda bile hala selülit görülebilmektedir. Bu durum, selülitin kontrol altına alınmasını ve selülit tedavisini tümüyle farklı bir sorun haline getirmektedir. 

Selülit Aşamaları:

1. Aşama: Çeşitli pozisyonlarda örneğin ayakta dururken veya yatarken deri düzgündür. Ancak deri sıkıştırıldığında yalnızca kıvrımlar oluşur. Selülit gözle görülmez.

2. Aşama: Yine ayakta dururken veya yatarken deri düzdür. Ancak derinizi sıkıştırdığınızda selülitleri fark edebilirsiniz.

3. Aşama: Yatarken deriniz düz görünür ancak ayağa kalktığınızda selülit görünümü oluşur.

4. Aşama: Deriyi sıkıştırmaya gerek yoktur. Her durumda selülit belli olur.

Selülit Nedenleri

Hormonal Nedenler: Son zamanlarda yapılan araştırmalar, kadınların östrojen hormonu miktarındaki artışın selüliti çoğalttığını ortaya koymuştur. Cilt ve vücut sağlığı için gerekli olan bir takım hormonlar ve kimyasal maddelerin miktarındaki değişiklikten dolayı hücre aralığında normalin üstünde su birikmeye başlar. Bu birikme aşırı boyutlara vardığında cildin görünümünde de değişiklikler meydana gelir. Bu nedenle selülit hormonlarla doğrudan bağlantılıdır.
Beslenme: Tek yönlü ve sağlıksız beslenme selülitin ana nedenlerinden biridir. Bayanların fast food ve hazır gıdalara olan eğilimiyle doğrudan ilişkilidir. Hayvansal yağlar, tuz, şeker, kola ve kahve gibi yiyecek ve içecekler de yağ hücrelerini şişirerek, buralarda ödem yapmakta ve selülit oluşmasına neden olmaktadır.

Sigara ve Alkol: Sigara ve alkol kullanan bayanlarda selülit görülme oranı kullanmayanlara oranla bir hayli yüksektir

Duruş: Yüksek topuklu ayakkabılar giymek, yanlış yürümek ve yanlış oturmak da selülitin nedenleri arasında sayılabilir. Yüksek topuklu ayakkabılardan dolayı kan dolaşımındaki bozukluk zamanla cildin iyi beslenememesine dolayısıyla da selülit oluşmasına sebep olur.

Spor Yapmamak: Spor yapmayınca vücut yeterince yağ yakamaz. Zamanla derinin altındaki yağ dokusu şişerek yağın depolanmasına neden olur. Bu sebeple de cilt yüzeyinde çirkin bir görüntü oluşur.

Selülitten Korunma Yolları

Sebze ve meyve ağırlıklı beslenme

Alkol ve sigaradan uzak durulmalı.

Bol miktarda su tüketilmeli.

Sık sık kilo alıp vermekten kaçınılmalı.

Uzun süre aynı pozisyonda durulmamalı.

Egzersiz 

Masaj 

Nemlendirici kullanımı.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Saffet Örs

Doç. Dr. Saffet ÖRS, lise öğrenimini 1989 yılında Gaziantep 19 Mayıs Lisesi'nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2001 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında birçok farklı kurumda görev yapmış olan Doç. Dr. Saffet ÖRS, mesleki çalışmalarına kendi kliniği olan SO-EP Estetik Güzellik ve Lazer Merkezi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, ISAPS (International Aesthetic and Plastic Surgery Society), Estetik Plastik Cerrahi Derneği ve Türk Tabipler Birliği üyesi olup yurtiçi ve yurtdışında gerçekleşen pek çok eğitim, konferans ve kongreye katılmıştır.  ...

Etiketler
Selülitlerle başa çıkmak
Doç. Dr. Saffet Örs
Doç. Dr. Saffet Örs
Kayseri - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube