Selülit ağrı yapar mı ?

Selülit ağrı yapar mı ?

Selülit bir hastalık olup tıptaki adı hidrolipodistrofir. Selülitli dokunun sinir lifleri üzerine yapmış olduğu basınçla kişilere göre şiddeti değişiklik gösteren değişik tanımlı ağrılara neden olabilmektedir. Selülit agrılarının bir diğer nedeni dişilik hormonlarının sebep oldugu mikro dolaşımsal bozukluk nedeniyle sinir hücrelerinin yeterince kanlanamaması ve oksijen alamamasıdır. Selülit  her kadının ortak sıkıntısı olup görünümü bozduğu kadar ileri derecelerinde ağrıya neden olması, selülitin tedavi edilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Unutulmamalıdır ki selülit bir hastalık olup tıpta hidrolipodistrofi olarak adlandırılır.

Asil adi hidrolipodistrofi olan ancak alısilageldigi gibi ancak yanlis olarak selülit denilen problem veya hastalik öncelikle mikrolasimsal bozukluklara bagli olarak olusur. Selülit olusumu mekanizmasini daha iyi açiklayabilmek için cilt ve altinin bazi anatomik özelliklerini gözden geçirmek gerekir. Cildin en üst tabakasi epidermis adini alir ve 0.2 mm den incedir.

Epidermis altindaki katman dermis adini alir. Dermis katmani ise 4 mm kalinliginda olup konnektif agi olusturur ve cildin yenilenmesi veya kirismasindan sorumu olan fibroblast adli hücreler bu katmanda yer alirlar.

Daha asagida ise yağ dokusunun yogun oldugu cilt alti dokusu vardır. Esasen bizim hidrolipodistrofi veya selülit dedigimiz problem veya hastalik bu cilt alti yag dokusunun hastaligidir. Kan sirkülasyon sistemi ve lenfatik atilim bir çok faktörlerle düzenlenir.

Öncelikle yukarda bahsettigimiz katmanlarin yikanmasini saglayan karisik bir damarsal ag vardir. Bu karisik damarsal yapinin basardigi yikama sistemi iki önemli fonksiyona sahiptir.

Metabolizmanin önemli gereksinimlerini saglar ve vücut sicakliginin düzenlenmesinden sorumludur. Kan sirkülasyon sistemi ve lenfatik akimin düzenlenmesinde hormonal seviyenin rolü sudur.

Progesteron ve folikülin hormonlari arasindaki denge sivi atilimi ve tutulumunu saglamaktadir. Hormonal dengesizlik durumunda hücreler arasi sivi üretiminde önemli ölçüde dengesizlikler oluşur. Mikrolasimsal yetmezlik ise yag hücrelerinin normal isleyisini bozarak asiri miktarda yag olusmasina yag hücrelerinin büyümesine neden olur. Hücreler arasi aralikta sivi birikmesi ve yag hücrelerindeki lipidler zorlu bir döngü baslatirlar ve birikmis sivi basinci ve lenfatik sistem basinci ile yag hücrelerinde degisiklikler olusur. YAĞ HÜCRELERI ASIRI YAG IÇERIKLERI ILE SISERLER VE adeta kilitli kalarak sislikler olusmasina neden olurlar. BUNUN SONUCUNDA SELÜLITIN MESHUR PORTAKAL KABUGU GÖRÜNÜMÜ ORTAYA ÇIKAR.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. İsmail Ağar

Uz. Dr. İsmail Ağar 1961 Doğumlu. 1985 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi nörolöji klniğinde bir yıl süreli volanter hekim olarak çalıştı İstanbul Haydarpaşa Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Merkezi Araştırma Hastanesinde Eğitim ve araştırma görevlisi olarak Kardiovasküler Anestezi Yoğun Bakım ve Beslenme Uzmanlığı yaptı. Tıp fakültesi sonrasında Akupunktur, Mezoterapi ve Medikal Estetik dallarında çalışmaya başladı. Pariste Mezoterapi yönteminin mucidi Dr Pistor ile mezoterapide yeni uygulanacak ilaçlarla mezoterapinin geliştirilmesi konusunda çalıştı. Yine Pariste Medikal estetik alanının ilk hekimlerinden Dr. Herzog, Dr. Lecoz ile çalıştı. Paris Tıp Fakültesi hastanesinde Mezoterapi konusunda gözlemci hekim olarak çalıştı. Bugün tüm dünyada kırışıklık tedavile ...

Etiketler
Selülit ağrı yaparmı
Uzm. Dr. İsmail Ağar
Uzm. Dr. İsmail Ağar
İstanbul - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube