Şeker hastalığına bağlı retina bozukluğu (diyabetik retinopati)

Şeker hastalığına bağlı retina bozukluğu (diyabetik retinopati)
Diyabetik Retinopati nedir?

Diyabetik retinopati diyabete bağlı göz hastalıkları içerisinde en sık görülenidirve yetişkinlerde önemli bir körlük sebebidir.Retina tabakasındaki damar yapısının bozulmasıyla ortaya çıkar bunun sonucu olarak  diyabetik retinopatili bazı insanlarda damar içerisindeki kanın sıvı kısmı dışarı sızabilmektedir. Hastalık ilerledikçe, retina yüzeyinde anormal yeni damar oluşumları meydana gelmektedir.
Diyabetin süresiyle diyabetik retinopatinin ortaya çıkma ve görme kaybına gidebilecek ciddi retina problemlerinin görülme olasılığı artmaktadır. Diyabetik retinopati genellikle her iki gözü birlikte etkilemektedir.

Diyabetik retinopatinin evreleri nelerdir?

Yeni damarların olmadığı evre ve anormal yeni damarları oluştuğu daha tehlikeli evre olarak ikiye ayrılabilir.

Diyabetik retinopati nasıl görme kaybına neden olmaktadır?

Diyabetik retinopati sonucu hasar gören kan damarları iki yolla görme kaybına neden olmaktadır:
  • Kolaylıkla kanayan, anormal kan damarları gelişebilir ve bunların göz içine kanaması sonucu görmede bulanıklık ortaya çıkar.
  • Diyabet hastalığı nedeniyle bozulan kan damarı duvarlarından kanın sıvı kısmı keskin ve merkezi görmenin gerçekleştiği makulanın (sarı nokta) merkezine sızabilir. Sızan sıvı makulada şişme ve görmede bulanıklaşmaya neden olur. Bu durum makula ödemi olarak adlandırılmaktadır.
Kimler diyabetik retinopati riski ile karşı karşıyadır?

Gerek tip I gerekse tip II diyabeti olan tüm insanlar için bu risk bulunmaktadır. Bu nedenle diyabeti olan herkesin en azından yılda bir kere genişletilmiş göz bebeğinden kapsamlı bir fundus ( göz dibi) muayenesi yaptırmasında fayda vardır. Bir kimse ne kadar uzun süredir diyabet hastası ise bu kişide diyabetik retinopati gelişme riski o kadar fazlalaşmaktadır.
Gebelik esnasında diyabetik retinopati, diyabetli gebe için problem olabilmektedir.

Görmenizi korumak için neler yapabilirsiniz?

Eğer diyabet hastası iseniz en azından yılda bir kere detaylı bir göz dibi muayenesi yaptırmalı ve şunları aklınızda tutmalısınız:

Diyabetik retinopati hiç bir semptom olmaksızın gelişebilir. Bu ileri evrede hasta, görme kaybı açısından yüksek risk altındadır.

Diyabetli hastalar üzerinde yapılan çalışmalar, kan şekerinin iyi kontrolünün retinopatinin ortaya çıkış ve ilerleyişini yavaşlattığını  göstermektedir. Diğer bazı çalışmalar yüksek kol tansiyonu ve kolesterol düzeyinin düzeltilmesi ile görme kaybı riskinin azaltılabileceğini göstermiştir.

Semptomlar ve tanı

Diyabetik retinopatinin herhangi bir semptomu (hasta şikayeti) var mıdır?

Genellikle hastalığın erken evrelerinde hastanın herhangi bir şikayeti olmamaktadır ayrıca ağrı da yoktur.Diyabeti olan hasta şikayetlerin ortaya çıkmasını kesinlikle beklememelidir.
Makula (merkezi keskin görmenin sağlandığı retina bölgesi ) sıvı sızması sonucunda şiştiğinde bulanık görme ortaya çıkabilir. Bu durum makula ödemi olarak isimlendirilmektedir.Eğer retina yüzeyinde anormal yeni damarlar oluşursa, bu damarların göz içine kanaması sonucu görme kaybı ortaya çıkabilir.
Eğertedavi uygulanmazsa proliferatif retinopati ciddi görme kaybına hatta körlüğe neden olabilir. Aynı zamanda tedavi ne kadar erken uygulanırsa tedavinin başarılı olma olasılığı artacaktır.

Diyabetik retinopati nasıl tespit edilir?

Diyabetik retinopati ve makula ödemi şunları içeren kapsamlı bir muayene esnasında saptanır:
  1. Görme keskinliği testi
  2. Göz bebeği genişletilerek yapılan göz muayenesi
  3. Göz Anjiyografisi ve retina tomografisi
Tedavi

Diyabetik retinopati nasıl tedavi edilir?

Diyabetik retinopatinin başlangıç evrelerinde makula ödeminiz olmadığı sürece tedavi gerekmeyecektir. Diyabetik retinopatinin ilerlemesinden kaçınmak için şeker hastalarının kan şekeri, kan kolesterolü ve kan basıncı düzeylerinin mutlaka sıkı kontrol altında tutulmaları gerekmektedir.
Proliferatif retinopati argon lazer ile tedavi edilir.Laser tedavisinde amaç anormal kan damarlarının kapatılmasına yardımcı olmaktadır. Eğerkanama şiddetli ise vitrektomi olarak isimlendirilen bir ameliyatın uygulanması gerekebilir. Vitrektomi ameliyatı ile gözün içindeki kan temizlenmektedir.

Makula ödemi nasıl tedavi edilir?

Makula ödemi laser ile tedavi edilmektedir. Bu yöntem fokal (odaksal) laser tedavisi olarak isimlendirilmektedir.
Makula ödeminin tedavisinde lazer tedavisine yanıt vermeyen olgularda uygulanabilecek diğer bir yöntem intravitreal (göz içi) enjeksiyondur.
 
Normal bir gözdibi görünümü

 

Makula bölgesinde kanamalar, ödem ve yağ birikimi izlenmektedir (makula ödemi)

Proliferatif evredeki bir diyabetik retinopatide altta kanama alanı izleniyor.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar

Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar, 1973 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğreninimi İstanbul’da tamamladıktan sonra 1990-1996 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini birincilik ile tamamlayarak "Tıp doktoru " unvanı almıştır. 1996 Eylül Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Türkiye birincisi olarak Göz Hastalıkları ihtisasını kazanmıştır. 1996-2000 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini tamamlanmıştır. 2001-2007 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda (Denizli) öğretim üyesi olarak çalışmıştır. 2004-2005 yıllarında Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi, Wilmer Göz Ensititüsü Retina biriminde (Baltimore, A.B.D.) Retina Hastalıkları ve Vitreoretinal Cerrahi ...

Etiketler
Şeker hastalığı
Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar
Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube