Şeker bayramında ağzınızın tadı kaçmasın…

Şeker bayramında ağzınızın tadı kaçmasın…
Bir Ramazan ayını daha geride bırakırken, keyfini en çok çocukların çıkarttığı bayrama geldik. Adı üstünde; Şeker Bayramı... Adına yakışır şekilde şeker gibi geçmeli ama zayıflamaya çalışanların veya diyet yapanların korkulu rüyası haline geliyor bayramlar.


Sebeplerden biri; toplumsal bir gelenek olan ısrar etme alışkanlığımız. Israrlara karşı gelmek ise bazı durumlarda o kadar güç oluyor ki, o zaman insanın “amaan boşver” diyesi gelebiliyor. Sonra da ardından gelen vicdan azabı ve battı balık yan gider düşüncesiyle hiç hesapta olmadığı halde fazladan tüketilen yiyecekler, tatlılar... Tüm bunlar, diyet yapanların hayatını birden bire zindana çevirebiliyor. Öyleyse ne yapmalı?...
 

Israrlara karşı gelemediğimizi düşünerek kilo kontrolü için önlemler almaya çalışalım. Bayram ziyaretlerine gidiyorsak yakın mesafedeki yerlere yürüyerek gitmek hareketimizi ve dolayısıyla da enerji tüketimimizi arttıracaktır.
 

İkram edilen besinlerden şekerli olanlar yerine, mümkün olduğunca tuzlu olanları tüketmeye çalışalım. Tatlılardan 1-2 lokma alarak tadına bakmakla yetinebiliriz.
 

Aynı gün içinde 3-4 yerden fazla bayram ziyaretinde bulunmamak da bir çözüm olabilir. Böylelikle tatlı tüketimlerimiz toplam 1 porsiyonu geçmemiş olur.
 

Evde bulunduğumuz sürelerde daha hafif besinleri tüketmeye gayret edebiliriz. Sebze ağırlıklı bir besin tercihi ve her zamankinden biraz daha az ekmek yemek, bize bu süreci kolay atlatmamızda yardımcı olacaktır.
 

Yapabiliyorsak her gün 1 saat tempolu yürüyüş yapmamız faydalı olacaktır. Böylelikle aldığımız fazla enerjiyi yakma fırsatımız olacaktır.
 

Eğer siz de bu bayramı tatil yaparak geçirecek kişilerdenseniz, o zaman işiniz biraz daha kolay. Bol bol hareket edip, her zaman yaptığınız gibi beslenmenize dikkat etmeniz yeterli olacaktır.
 

En önemlisi, Ramazan ayı boyunca oruç tutmuş iseniz, metabolizmanız oruç tutmanın etkisiyle yavaşlamıştır. Bu nedenle kilo almamak için hareketliliğinizi mutlaka arttırıp, beslenmenize de dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi taktirde kilo alımı kaçınılmaz olur.
 

Herkesin şeker gibi bir bayram geçirmesini dilerim….

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. İdil İmamoğlu

Uzm. Dyt. İdil İMAMOĞLU, lisans eğitimini 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2005 yılında aynı üniversitede yüksek lisans çalışmalarını da tamamlayarak lisansüstü derecesini ve Klinik Diyetisyenlik uzmanlığını almıştır.

2002 - 2007 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde klinik diyetisyenliğin yanı sıra endokrin ve çocuk alanlarında Uzman Diyetisyen olarak görev almış olan Uzm. Dyt. İdil İMAMOĞLU,  2007-2010 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Uzman Diyetisyen olarak hizmet vermiştir.

2010 yılında Ankara'da İdil İmamoğlu Beslenme Danışmanlığı’nı kurmuş olan Uzm. Dyt. İdil İMAMOĞLU, merkezinde sağlıklı beslenme ve diyet uzmanı olarak başarılı çalışmalarına devam etmektedir.

Etiketler
Kilo almak
Uzm. Dyt. İdil İmamoğlu
Uzm. Dyt. İdil İmamoğlu
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube