Şeffaf diş teli tedavisi

Şeffaf diş teli tedavisi

Diş yamukluğu olan birçok kişi, ki genelde erişkinler, bu eğriliklerin düzelmesini istemekle birlikte standart bir ortodontik tedavinin gerçeği olan tellerin görüntüsünden dolayı tedavi olmaktan kaçınmaktadır. Böyle durumlarda şeffaf ya da diş renginde tellerle yapılan tedavi bir çıkış yolu oluşturmaktadır.

Şeffaf ya da seramik tel diye adlandırsak da, şeffaf olan kısım, dişlerin üzerine yapıştırdığımız braketlerdir ki esas görüntü sıkıntısı yaratan da bu kısımdır. Bu braketlerin içinden geçen tel normalde yine gri renktir. Aslında braketlerle renk uyumu olan teller mevcuttur, fakat yapılan bilimsel çalışmalar günümüzde hala standart tellerin çok daha üstün olduğunu göstermektedir.

Görüntü sıkıntısından dolayı şeffaf plakla ortodontik tedavi de mümkündür. Fakat her vak’ada uygun olmayabilmektedir. Bunun yanında, maliyet açısından değerlendirildiğinde ciddi farklar ortaya çıkmaktadır.

Metal Braket Seramik Braket Farkı

Metal braketlerle elde edilen sonuçlar bire bir seramik braketlerle de elde edilmektedir. Burada 2 temel fark vardır:

1. Seramik ile metal yüzeyler arasında sürtünme miktarının aynı olmaması ve seramiklere bazı kuvvetlerin daha yavaş yüklenmesi gerektiğinden dolayı estetik braketlerle tedavinin biraz daha daha uzun sürebilmesidir.

2. Seramik/estetik braketlerin maliyetinin metal olanlara göre daha yüksek olmasıdır.

Günümüzde seramik braket üreten birçok marka bulunmaktadır. Tercih sırasında  benim için önemli olan hangisinin toplam tedavi süresini en az uzattığıdır. Bu da en kaliteli malzemeyi kullanmanız ile mümkün olmaktadır. Tabi ki bu hem hem hasta hem doktor için ek maliyet demektir. Artık günümüzde metale eşdeğer estetik braketler vardır.

Şeffaf/seramik teller tahmin edilenden daha fazla memnuniyet yaratmaktadır. Bu tip estetik braketleri taktığım hastalara, nasıl göründüğünü sorduğumda hep benzer cevap alırım; “Tahmin ettiğimden çok daha iyi”.

Estetik ortodontik braket yelpazesi oldukça geniştir. Farklı materyallerden yapılmış çeşitli estetik braketler vardır. Diş rengine yakın kompozit ve seramik braketler, saydam olan safir braketler mevcuttur. Daha dayanıklı braketler üretebilmek için teknolojik çalışmalar aralıksız devam etmektedir.

Bu tip braketlerde bir sıkıntı kırılma riskidir. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için sert gıdalar konusunda ortodonti uzmanının verdiği tavsiyelere uymakta çok büyük fayda vardır.

Şeffaf tellerle yapılan ortodonti tedavisinde dikkat edilmesi gereken diğer husus renklenmedir. Burada bahsettiğim renklenme braketlerde meydana gelebilecek renklenme değildir. Kaliteli braketlerde, ortodontik tedavi sürecinde herhangi bir renk değişikliği meydana gelmez. Sıkıntı dişlerde olabilecek renklenmedir. Ortodonti uzmanının tavsiyeleri doğrultusunda, üst seviyede diş bakımı olmazsa braketlerin etrafında diş yüzeyinde meydana gelebilecek renklenmeler göze hoş görünmeyen durumlar yaratabilir. Tel tedavisi gören erişkin hasta eğer kullanıyorsa, sigara kullanmamalı ya da mümkün olduğunca azaltmalıdır ki zaten genel sağlık açısından son derece zararlıdır. Çay ve kahve tüketimini sınırlamalıdır. Dişler üzerinde renklendirici etkisi olabilecek ürün kullanımından sonra mümkünse dişler temizlenmelidir.

Görüntü konusunda endişeleri olan ve kapsamlı bir tedaviye ihtiyacı olan ortodonti hastaları için estetik tel tedavisi iyi bir seçenek oluşturmaktadır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt

Uzm.Dr.Dt İbrahim Cem ÖZKURT, lisans öncesi eğitimini TED Ankara Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1996 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Daha sonra kazandığı Devlet Bursu ile İngiltere’de University  of Sheffield School of Clinical Dentistry'de ortodonti uzmanlık eğitimi almıştır. Uzmanlık programının gerekliliği olarak NHS Charles Clifford Dental Hospital‘ da ortodonti uzmanlık öğrencisi olarak görev almıştır. Bu eğitimin bir parçası olarak tez hazırlamış ve MMedSci derecesi almıştır. Daha sonra çalışmalarına Amerika Birleşik Devletleri’nde University of California at Los Angeles‘ da devam etmiştir. 4 yıl süre ile Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde,5 yıl süre ile Ankara Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi‘nde, İstanbul Ataşehir ...

Etiketler
Şeffaf diş teli
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube