Sağlıklı yaşam ve beslenme

Sağlıklı yaşam ve beslenme

İnsanların sağlıklı yaşamı için gerekli olan ilk temel sağlıklı gebelik süreciyle başlar. Gebelik döneminde sağlıklı yaşam ve beslenme kriterlerine dikkat eden anneler, bebeğin sağlıklı büyüme-gelişim sürecini tamamlar. Burada annenin bilinçli olması, düzenli takibi çocuğun beyin gelişimini, fiziksel gelişimini ve psikolojik gelişimini olumlu etkiler.

Doğum sonrasında 0-1 yaş grubunda bebek beslenmesinin düzenli takibi çocuğun büyüme-gelişme süreci, sağlık kontrolunun düzenli yapılması, annenin sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda annenin iyi eğitimiyle desteklenmelidir. Bu tür bilgileri  bu konuda tecrübeli sağlık personeli yoluyla elde etmek çok önemlidir. 

Okul çağında ve adölesan çağında bireyin kendisini sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda bilinçlendirildiğinde  bir çok hastalık, büyüme-gelişme bozukluğu, obezite gibi riskler ortadan kaldırılarak toplum sağlığı açısından yol almış oluruz.

Sağlıklı yaşam ve beslenme kriterlerinden ilki sağlıklı beslenmek, fiziksel aktivitelerin artırılması, düzenli sağlık kontrolleri, sağlık personeli rehberliği, okullarda bu konuda yapılan eğitim ve seminerler gibi yollarla bireyin bilinçlendirilmesidir. Sağlıklı yaşam ve beslenme kuralları kişisel özelliklerin, kalıtımsal yapının, vücudun ihtiyaçlarını doğru tespit etmek ile olur.

Bireyin boy-kilo kontrol, kan değerlerinin takibi, fizik muayene, psikolojik durumunun değerlendirilmesi yoluyla sağlıkla ilgili değerlendirme sağlanır.

Sağlık değerlendirilmesi yapılan kişiler hastalık veya sıkıntılar başlamadan koruyucu olarak sağlıklı yaşam ve beslenme kurallarına uyması gerekir. Bunun için düzenli uyku, kişiye uygun beslenme programı, günlük düzenli aktivite ve spor, stresten uzak yaşamak, doğru ve sağlıklı çalışma alanları, kişileri rahatlatıcı hobiler, sosyal aktiviteler içinde yer almak, kişisel ihtiyaç ve psikolojisini desteklemek, kötü alışkanlıklardan uzaklaşmak, sağlıklı yaşam ve beslenmenin bize katkı sağlamasını sağlar. Aksi taktirde göz önünde bulundurmadığımız konu örneğin kötü beslenme, belki obezite, büyüme-gelişme bozukluğu, metabolik hastalıklar gibi geri dönüşü daha zor sıkıntılara yol açabilir. Bu nedenle biz öncelikle vücudumuzun ihtiyaçlarını farkedip gerekirse araştırarak, sağlıklı yaşam ve beslenmeyle hayat kalitemizi artırabiliriz. Böylelikle toplumda kimseye ihtiyaç duymadan uzun ve sağlıklı ömür sürmenin güzelliğini yaşabiliriz.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nermin Tosun

1984 yılında lise öğrenimini Erciyes Ü.  Sağlık Meslek lisesi ( hemşirelik ) bölümünü 99 diploma derecesiyle bitirmiştir. 1984 yılında ilk meslek hayatına Hacettepe Hastanesi Genel Cerrahi servisinde nöbetli çalışmaya başlamış, aynı yıl  Hacettepe Üniversitesi Beslenme Ve Diyet bölümünde üniversite eğitimine birlikte başlamıştır. Hacettepe hastanesinde Onkoloji, Dahiliye, Beyin Cerrahi-Ortopedi, Enfeksiyon, Kalp-Damar hastalıkları, Acil servislerinde eğitimiyle birlikte nöbetli çalışma sisteminde 8 yıl hizmet vermiştir. 1990 yılında Diyetisyen ünvanıyla mezun olmuştur. 1993 yılında Ulaştırma-Haberleşme Bakanlığı bakanlık doktorluk kısmında kurum diyetisyeni ve polikinlik diyetisyeni olarak görev almıştır. Evlilik nedeniyle  Mersin Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu spastik ve özürlü çocuklar rehabilitasyon merkezinde kurum diyet ...

Etiketler
Beslenme önerileri
Dyt. Nermin Tosun
Dyt. Nermin Tosun
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube