Sağlık etkisi doğada, beslenmeyi keşfedin!

Sağlık etkisi doğada, beslenmeyi keşfedin!

Canlı olarak oluşumunu tamamlayan bir bebek anne karnından olmak üzere ölene kadar beslenmeye gereksinim duyar. Beslenme sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Yaşa, cinsiyete, beden büyüklüğüne bağlı olarak değişmekle birlikte enerji ihtiyacımızı sağlamak için doğanın bize sunduğu besinleri çeşitlilik sağlayarak yememiz sağlıklı beslenmenin temelini oluşturur.

Dengesiz ve kötü bir beslenme bedenimizi ve buna bağlı olarak sağlığımızı da olumsuz yönde etkiler. Yarının güçlü ve sağlıklı insanları olmak için, beslenmemizi kontrol altında tutmamız ve beslenmeyi doğru şekilde öğrenmemiz gerekir.

Beslenme ve besinler hakkında paylaşılan birbiriyle uyuşmayan bilgiler bazen kafa karışıklığına neden olmaktadır. Sizin için hangisinin iyi, hangisinin kötü olduğu konusunda bedeninizin tepkisini keşfedin. Sorun besinlerin kötü olmasından çok bilgilerin eksik, yanlış ve ya değişken olmasındandır. Sağlıklı beslenmenin en basit yolu; besinleri yeterli, çeşitli ve dengeli miktarda tüketmektir.

Diyetteyken hesaplar yaptığımız, tükettiğimiz hazır gıdaların paketlerinde incelediğimiz KALORİ terimini sıklıkla duymaktayız. “Şu çikolata kaç kalori?”, “Bugün fazla yedim, çok kalorili aldım!”, “Ay diyetteyim, az kalorili diyet yapıyorum”. Hem besinlerden aldığımız enerjiyi, hem de vücudumuzun çalışmak için kullandığı günlük enerji miktarı kalori ile ölçülür. Kalori ihtiyacı kişiden kişiye farklılık gösterir.

Araştırmalar ne çok kalori alırsak o kadar kısa yaşayacağımızı gösteriyor. Karbonhidratlar, proteinler, yağlar besinlerin içinde bulunan kaloriyi oluşturan besin öğeleridir.  Çeşitliliği sağlamak adına beslenmemizde her öğeye yer vermeli ama tüketim konusunda miktarları sınırlandırmalıyız. Sağlıklı ve uzun bir yaşam için enerji ihtiyacımızın üzerinde fazla besin tüketmemeli ve daha az yemeliyiz.

Yiyip içtiğimiz her türlü besinin vücudumuz için sağladığı yararı ve ya zararı da bilinmesi gereken bir konudur. Günümüzde sağlığımızı etkileyen en yaygın hastalıklar olan kalp-damar hastalıkları, kanser, diyabet, karaciğer hastalıkları, kemik hastalıkları doğrudan tükettiğimiz besinlerden etkisindedir. Hastalıkların genetik etkilerini azaltamıyor olsak bile, sağlıklı beslenerek hastalıkların gelişmesini önleyebilir ve ya geciktirebiliriz.

Unutmayın... Canlı kalmak için beslenmeye ihtiyaç duyuyoruz. Hayat aldığımız enerji ve harcadığımız enerjinin oluşturduğu dinamikle bize sağlıklı hissettirir. İlk kalp atışımızdan son nefesimize kadar sürekli olarak besinler enerjiyi ısıya, harekete, düşünceye, duygulara dönüştürür. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm gereksinimler doğada yer almaktadır. Doğada yer alan sağlıklı besinleri keşfedin ve tüketin. Dünyamızın enerji kaynağı güneş, toprağın su ve güneş ile beslenmesini sağlamakta ve toprak bize tüm güzellikleri sunmaktadır. Marketlerde ambalajlar içinde raflarda gördüğümüz kimi çok yağlı, kimi çok şekerli, kimi çok kalorili diye sınıflandırdığımız tüm besinlerin doğada en doğal hali bulunmaktadır. Besinlerin doğal, taze ve katkısız hallerini keşfederek, sağlık üzerine etkisine şahit olabilirsiniz. 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Yeşim Özden

Etiketler
Sağlıklı beslenme alışkanlığı
Dyt. Yeşim Özden
Dyt. Yeşim Özden
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube