Saç ekiminde fue yöntemi

Saç ekiminde fue yöntemi
   
 
Fue Yöntemi Nedir?
Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE)
Dünyada son teknoloji olarak uygulanan saç ekimi yöntemi  FUE,  hem saçı alırken hem de alınan saçı ekerken doğal sonuçlar ortaya sunan bir saç ekimi metodudur. Fue yöntemi, saçlı bölgeden alınan canlı saç köklerinin tek tek başın saçsız bölgesine transferinin gerçekleştirilmesi işlemidir. FUT yönteminden farklı olarak bu yöntemde foliküler üniteler(grefrler) doğrudan bıçak kullanmadan 0.6 çapındaki özel iğnelerle çıkarılır ve yine özel iğnelerle kanal açılarak tek tek ekilir. Bu yöntem aynı zamanda “non-invasive” olarak bilinir. FUE yönteminde donör alanda neşter kullanılmaz, dikiş atılmaz ve köklerin alındığı bölgede hiçbir iz kalmaz. Hastaya hiçbir komplikasyon yaratmadan , günlük yaşamından alıkoymadan işlem gerçekleşir.
Fue saç ekim metodu, ilk olarak Avusturalya’dan Dr. Woods tarafından “Wood Technique” ismiyle duyurulmasına rağmen, kendisi bu saç ekim metodunun detaylarını bildirmediği için bu isimle kabul görmemiştir. 2002 yılında, Dr. Rassman ve Dr. Bernstein tarafından detaylarını içeren haliyle bu metod bilim dünyasına duyurulmuştur. Saç ekiminde kullanılan teknoloji Fue yöntemi ile tam anlamı ile zirve yapmıştır. Kelime anlamı olarak kıl kökünün alım şeklini tarif etmektedir.
 
 
Fue saç ekim metodunda, fut saç ekim metodundan farklı olarak, vücudun her bölgesinden kök hücre almak mümkündür. Fue metodunun bir diğer avantajı ise, ilgili kısımdan bir deri parçasının çıkartılmak zorunda olmaması ve kök hücrelerinin üzerinde birebir çalışılabilinmesidir. fut saç ekim metodunda alınan parçanın bulunduğu kısım dikiş ile birleştirildiği için çok ince bir çizgi halinde de olsa iz kalmaktadır.Fue saç ekim metodunda yine lokal anestezi ile kaynak olarak belirlenen yerler uyuşturulur. Uyuşturulma gerçekleştikten sonra ilgili uzman saç köklerini ucu 1 mm. den daha küçük özel bir alet yardımıyla teker teker ayrıştırmaya başlar. Bu aşama alınan köklerin sağlıklı kalabilmesi ve saç ekme gerçekleştikten sonra ekildikleri yerde durabilmeleri için hayati önem taşımaktadır. Bu ayrıştırma işlemi genel olarak önceden hasta ile anlaşılmış tane sayısına göre yapıldığı için adet bazlı olarak yapılır. Ayrıştırılan saç kökleri yine hücre suyundan bekletilerek saç ekimi başlayana kadar sağlıklı kalmaları sağlanır. Alım işlemi tamamlandıktan sonra, saç ekimi gerçekleştirilecek alanda, fut metodunda da olduğu gibi önce lokal anestezi ile uyuşturma sonra da kanal açma işlemleri uygulanır. Açılan kanallara, çıkartılan saç kökleri tek tek yerleştirilir.
 
FUE İşleminin Aşamaları
Önce ense saçlarının traş edilmesi ile başlanır. Köklerin alınacağı bölge lokal anestezi yapılarak uyuşturulduktan sonra 0.6 mm çapındaki iğnelerle köklere tek tek girilerek saç kökleri çıkarılır.
Bu metod ile elde edilen greftler foliküler ünitelerden oluşmaktadır ve üzerinde bir işlem yapılmasına genellikle gerek yoktur.
 
 
 
FUE yöntemi, göğüs ve sırt kılları transplantasyonuna da izin vermektedir. Alınan bu kıllar zaman içinde transplante edildiği bölgeye ait kıl özelliklerine uyum sağlayıp, aynı görüntüye sahip olarak yaşamını sürdürür. Daha çok sıklaştırma operasyonlarında tercih edilmektedir.
 
FUE ile saç ekiminin Avantajları
Özenle hazırlanmış Foliküler Ünite aşıları minimum miktarda deri dokusu içerir ve çok küçük yapılardır ve bu nedenle çok az travma yaratan küçük kesiklere ekilir.
Daha az miktarda kesik ile birlikte daha küçük graft kullanılması tek bir seansta daha çok sayıda saç ekilmesini sağlar.
Yüksek kuvvette bir mikroskop kullanılarak verici dokunun itinalı bir şekilde düzeltilerek Foliküler Ünitelere dönüştürülmesi, azami sayıda bozulmamış ve eksiksiz graftin elde edilmesini ve hastanın sahip olduğu doku kısıtlı olduğundan dolayı hastanın mümkün olduğunca çok alıcı alanının kaplanmasını sağlar.
Bir Fue ile yapılan saç ekimi, yakın bir incelemede bile doğal görünür.
Fue ile saç ekimi işlemi, yeni saç için gerçek saçı kopya ettiğinden, saçın uzaması da yakın incelemede bile doğal bir biçimde olur.
Fue ile saç ekimi tek bir seanstan sonra bile oldukça doğal görünür. İlave seanslar sadece saç ekiminin yoğunluğunu artırmak için ya da saç kaybının devam ettiği bölgelere yeni saç ekimi için yapılır.
 
    
Fue yöntemi ile saç ekiminin en önemli avantajlarından biri, herhangi bir deri  dokusunun çırarılmadan kök hücrelerinin üzerinde birebir çalışılabilinmesidir. Fut yöntemiyle saç ekiminde alınan parçanın bulunduğu kısım dikiş ile birleştiği için ince bir çizgi halinde olsa bile  iz kalmaktadır ancak fue yöntemiyle saç ekim işleminde gözle görülür bir iz kalmamaktadır.
Fue saç ekim yönteminde lokal anestezi ile kaynak olarak belirlenen yerler uyuşturulur. Uyuşturulma gerçekleştikten sonra ilgili uzman saç köklerini ucu 1 mm. den biraz daha küçük özel fue motoru yardımıyla teker teker ayrıştırmaya başlar. Bu aşama alınan köklerin sağlıklı kalabilmesi ve saç ekimi gerçekleştikten sonra ekildikleri yerde durabilmeleri için hayati önem taşımaktadır. Bu ayrıştırma işlemi genel olarak önceden hasta ile anlaşılmış greft sayısına göre yapıldığı için adet bazlı olarak yapılır. Ayrıştırılan saç kökleri yine hücre suyundan bekletilerek saç ekimi başlayana kadar sağlıklı kalmaları sağlanır. Alım işlemi tamamlandıktan sonra, saç ekimi gerçekleştirilecek alanda, önce lokal anestezi ile uyuşturma sonra da delik açma işlemleri uygulanır. Açılan deliklere, çıkartılan saç kökleri teker teker yerleştirilir. Bu aşamanın da tamamlanmasıyla fue saç ekim metodu tamamlanmış olur.
Saç ekimi işlemi isteğe ya da ihtiyaca göre birer gün arayla uygulanabilir.
Sakal,bıyık ve kaşlarında ekilme olasılığı vardır.
Verici bölge kısıtlaması olmadığından istenilen yoğunlukta saç ekimi yapılır.
Donör alan küçük noktalar halinde olduğundan dolayı kısa sürede iyileşme görülür.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Mustafa Kebat

Etiketler
Saç ekimi tedavisi
Dr. Mustafa Kebat
Dr. Mustafa Kebat
İzmir - Acil Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube