Saç ekimi süreci ve tedavi yöntemleri

Saç ekimi süreci ve tedavi yöntemleri

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan saç dökülmesi erkeklere oranla bayanlarında sık karşılaştığı bir problem haline gelmiştir. Drkhair Saç Ekim Merkezi, saç ekimi konusunda dünya standartlarını takip eden ve bu alanda profesyonel, deneyimli kadroyla çalışan bir merkezdir. Saç ekimi ile ilgili bilimsel gelişmeleri takip edip son teknoloji ile hastalarına hizmet vermektedir. Merkezimiz Özel Antalya OFM Hastanesi’nde olup, işlemlerimiz steril bir ortamda sizler ve sağlınız önemsenerek yapılır.

DHI YÖNTEMİYLE (KALEM YÖNTEMİ) SAĞLIKLI VE DOĞAL SAÇLAR

Saç Ekimi, saçların yoğun olduğu donör (ense) bölgesinden alınan saç foliküllerinin saç kaybı olan bölgelerine transfer edilmesidir. Yoğun saç kaybına uğramış kişilerin, kalıcı olarak saçlarına geri kavuşmalarının tek çözümü saç ekimidir. Saç ekimi operasyonu, özellikle doğal ve sağlıklı saç sonuçları verdiği için tercih edilen kalıcı bir yöntemdir. Bu uygulamada genetik olarak dökülmemeye kodlanmış donör bölgeden alınan greftler saç, kaş, sakal ve bıyık bölgesine yapılan ekimlerde de kullanılır.

Saç Ekimi Alım Yöntemleri

Günümüzde, FUT ve FUE olarak bilinen iki popüler saç ekimi alım yöntemi vardır.

FUT(Follicular Unit Transplantation) olarak bilinen yöntemde, enseden bir saç şeridi çıkartılır. Daha sonra köklere ayrıştırılan saçlar, ekimin yapılacağı alana nakil edilir. FUE’ye göre daha eski olan bu yöntemde, saç alınan bölgede yara izi kalabilir, geçici bir uyuşukluk ve his kaybı meydana gelebilir. Teknolojinin gelişmesi ve FUE yönteminin yaygınlaşması ile birlikte, FUT yöntemi artık profesyoneller tarafından pek önerilmeyen ve dolayısıyla fazla tercih edilmeyen bir uygulama haline gelmiştir.

Bugün saç ektirme operasyonlarında en sık tercih edilen ve en efektif yöntem olarak bilinen FUE’de(Follicular Unit Extraction) ise, donör bölgedeki kıl kökleri, FUT yönteminde yapılanın aksine blok olarak değil, tek tek alınır ve ekim yapılacak bölgeye yine tek tek ekilir. Bu işlem mikromotor kullanılarak gerçekleştirilir.

Hasta lokal anestezi altındayken gerçekleştirilen FUE saç ekimi, şu aşamalardan geçer:

Öncelikle, ekim işleminde kullanılacak köklerin alınacağı bölge, saçlar çok kısa kalacak şekilde traş edilir.

Greftler(saç kümecikleri), donör bölgeden, manuel punch ya da mikromotor denilen milimetrik cerrahi cihazlar ile alınır.

Alınan greftler, korunabilmeleri için, içinde besleyici bir sıvı bulunan bir kaba yerleştirilirler. Greftler, ekim işleminde kolaylık ve isabet sağlaması açısından; tekli, ikili ya da birkaç kök içeren gruplara ayrılırlar.

Saç Ekim Yöntemleri

1-Kanal Yöntemi

Genellikle FUE yöntemiyle ekim olarak nitelendirilse de; FUE yöntemi sadece bir alım yöntemidir. Ekim öncesi lateral slit ile ekim yapılacak bölgeye kanallar açılır. Açılan kanallar ekilecek olan saçların kalınlığında inceliğinde olması önemlidir.Açılan kanallara penset yardımıyla saç kökleri yerleştirilir. Ekilen saçın doğallığı ve sıklığı açısından tercih edilmemesi gereken bir yöntem olup dezavantajı fazladır.

2-DHI Yöntemi (Kalem Yöntemi)

DHI tekniği ; implanter pen tekniği ya da kalem tekniği olarak bilinir. DHI (Direct Hair Implantation) saç ekimi yöntemini adından da anlaşılacağı gibi saç greftlerinin önceden yer açmadan direkt olarak ekilmesi yöntemidir. Bizimde tercih ettiğimiz bir yöntemdir, dünyada sayılı saç ekim merkezleri tarafından kullanılır.Yüksek deneyim gerektirir.Aynı zamanda şuan için kullanılan son teknolojik yöntemdir.

DHI yönteminin (kalem yöntemi) avantajları:

1-Dünyada kullanılan son teknoloji

2-Bu yöntemde kullanılan saç kalemi daha ince uçlu olduğundan cm² de 120 kök gibi çok sık saç ekimi yapılabilir ve daha sık bir saç yapısına imkanı vermektedir.

3-İmplanter dediğimiz saç kaleminin ince ve özel yapısı nedeniyle yön verme kabileyeti daha yüksektir. Bu sebeple tamamen doğal görünümlü saçlara kavuşabilirsiniz.

4-Klasik kanal yönteminde olduğu gibi ekim bölgesinde kanal hazırlamaya gerek yoktur. Bu sayede var olan saçlarınız zarar görmeden yeni kökleri transfer etme imkanı verir.

5-DHI saç ekiminde kanal açılmadan direkt ekim yapıldığı için saç ekimi yapılan bölgede kanama fazla görülmez ve kanal ekimine göre iyileşme süreci çok daha hızlı olur.

6-Operasyon sonrası cilt altına sıvı enjekte edilmediği için şişlik ve ağrı hissedilmez.

7-Ekim bölgesinde ciltte kanallar açılmadığı için enfeksiyon riski olmayan bir yöntemdir.

Saç ekimi sonrası süreç:

Hastalarımızın çoğu saç ektirdikten sonra ekim yapılan bölgenin ne kadar zamanda iyileşeceğini ve operasyon da acı duyup duymayacaklarını merak ederler. Saç ekimi operasyonunda lokal anestezi uygulandığından hasta acı veya ağrı hissetmez.

Saç ekiminden sonra saç derisinde ince bir kabuklanma olabilir, bu normal bir süreçtir. Oluşan kabuklanma, ekilen saçların hekim tarafından gösterildiği şekilde her gün düzenli olarak yıkanması ile 10 gün içinde iyileşir.

Ekilen saçlarınız 1 ay sonra dökülmeye başlayacaktır. Buna şok dökülme denir. 3. ayın sonunda ekilen saçlar yavaş yavaş çıkmaya başlar, 9 ayın sonunda, 1 yıla yakın bir sürede de kişi ekilen yeni saçları ile yeni bir görüntüye kavuşur.

Saç Ekiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Saç ekiminin en önemli aşamalarından birisi saç köklerinin alınırken zarar görmemesini sağlamaktır. Bu yüzden bu işlemin alanında uzman ve tecrübeli bir ekip, tam donanımlı ve hijyen kurallarıyla uyumlu bir hastanede gerçekleştirilmesi gerekir.

Saç ekiminde oluşabilecek hataların sonradan telafi edilmesi ekim işleminin kendisinden çok daha zordur. Saç ekim operasyonu kalıcı bir operasyon olduğu için saç ekim işleminde her konuda çok seçici davranılmalı ve operasyon görülecek hastane çok iyi araştırılmalıdır. Bu kişisel durum kesinlikle ciddiye alınmalı ve en iyi doktor - hastane birleşimi her zaman en önemli kriter olmalıdır.

Saç ekimi işlemi, genel anlamda estetik bir operasyon gibi gözükebilir ancak ciddi tıbbi tekniklerin uygulandığı ve steril ortamın üst seviyede gerekli olduğu bir işlemdir. Bu işlemin aynı zamanda, bu konuda uzman bir hekim tarafından teknolojik ekipmanlar ile yapılması gerekmektedir. Bunun aksi tecrübe edilirse, sonuçlar istendiği gibi olmaz ve sağlığı tehdit edebilecek sonuçlar ile yüzleşmek gerekebilir. Bu noktada Sağlık Bakanlığı’nın net bir biçimde belirlediği kurallar vardır ve her saç ekimi hastası, bu kuralların uygulandığı merkezlerde operasyonunu yaptırmalıdır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Hakan Tetik

Uzm. Dr. Hakan Tetik, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.

Mesleki çalışmalarına ise şu an Özel Ofm Antalya Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Saç ekimi sonrası
Uzm. Dr. Hakan Tetik
Uzm. Dr. Hakan Tetik
Antalya - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube