Saç ekimi düşünüyorsanız

Saç ekimi düşünüyorsanız

Saç nakli düşünüyorsanız?
Yaşlılık, hormonal değişiklikler ve ailede kelliğe yatkınlık gibi birçok faktör saç kaybına sebep olabilmektedir. Saç kaybı ne kadar erken başlarsa, kellik gelişmesi de o kadar hızlı olmaktadır. Eğer siz ve doktorunuz sizin için en uygun seçimin saç nakli olduğuna karar verirse bu konuda içiniz rahat olabilir. Çünkü plastik cerrahlar tarafından bu işlem 20 yıldan fazla bir süredir başarıyla yapılmaktadır.
Saç naklindeki önemli noktalar
Saç nakli sizin görünüşünüzü güzelleştirir ve kendinize olan güveninizi arttırır fakat sonuçlar her zaman sizin idealinizdeki gibi olmayabilir. Cerrahi bir girişime karar vermeden önce iyice düşünmeli ve durumu doktorunuzla yeniden değerlendirmelisiniz.
Saç nakline aday olan hastaların verici alan olarak kullanılmak üzere kafalarının arka ve yan taraflarında sağlıklı saçları olmalıdır.Saç rengi, sertlik derecesi, dalgalı ve kıvrımlı olması gibi diğer faktörler de yapılacak girişimin sonucunu etkilemektedir.
Saç naklinde sayılı teknik bulunmaktadır.Bazen iki yada daha fazla teknik en iyi sonucu almak için kombine kullanılmaktadır. Nakil tekniklerinden punch greft, mini greft, mikro greft, slit greft ve strip greft gibi teknikler genellikle daha küçük girişimler isteyen hastalarda kullanılmaktadır.
Kadınlardaki saç kayıpları
Yaklaşık olarak her 5 kadından biri yaşlılık, hastalık ve menapoz sonrası oluşan hormonal değişiklikler gibi nedenlerle saç dökülmesi yaşamaktadır. Kadınlarda erkeklerdeki gibi yama tarzında bir dökülme olmaz. Bunun tersine tüm saç derisinde yaygın bir dökülme ve incelme meydana gelir. Bu sorunu aşmak için bazı kadınlar peruk ya da postiş tarzı aksesuarlar kullanır. Bazıları ise saça yüzeyel olarak uygulanan bazı ilaçlar kullanırlar. Bu ilaçların etkileri kişiye göre değişkendir fakat genelde yeni saç büyümesini uyarmadan, olan saçların dökülmesini engellemek yönündedir.
Özellikle mini greftler, saçlarda seyrelmenin olduğu alanları dolgunlaştırmak için bu hastalarda iyi bir seçenektir. Verici alan olarak saç tellerinin daha yoğun olduğu, başın arka kısımları kullanılmalıdır
Tüm cerrahi girişimlerde bazı riskler vardır...
Saç nakli bu konuda eğitim almış ve tecrübesi olan Plastik ve Estetik Cerrahlar tarafından gerçekleştirildiği takdirde güvenli bir girişimdir. Fakat kişinin saç özellikleri, fiziksel reaksiyonları ve iyileşme kapasitesi gibi değişken özellikler yüzünden sonuç hiçbir zaman tam olarak belirlenemez.
Diğer başka cerrahi girişimler gibi burada da enfeksiyon meydana gelebilir.Aşırı kanama ve/veya dikiş hattının aşırı gergin olması gibi sebepler yüzünden dikiş izinin genişlemesi sonuçta bazı saç derisi küçültme işlemleriyle sonuçlanabilir.
Ekim tekniklerinde de alınan greftlerde bir miktar kayıp olabilir. Ayrıca greft alanındaki saçlar yeniden büyümeye başlarken saçlarda belli bir süre dökülme olması da doğaldır.Çok fazla kayıp olan hastalarda cerrahi işlem tekrarlanabilir.Bazı hastalarda zamanla ekim sahasında aralarda çok küçük alanlarda saç kayıpları kalıcı olabilir. Bu alanlar genelde çevredeki saçlarla saklanabilir.
Cerrahi sonrası saç kaybı ilerleyici olarak devam eder özellikle de yeni saç çizgisi bölgesinde doğal olmayan bir görünüm meydana gelirse yine ek cerrahi girişim gerekebilir.
CERRAHİ SONRASI
Yapılan cerrahi işlemin büyüklüğüne ve karmaşıklığına göre cerrahi sonrası hissettikleriniz değişir. Gerginliğe ya da yapılan ameliyata bağlı ağrılar ağrı kesicilerle rahatlıkla ortadan kaldırılabilir.
Eğer bandaj kullanılmışsa genelde ilk günden sonra çıkartılır. Cerrahiden iki gün sonra çok nazik bir şekilde saçlarınızı yıkayabilirsiniz.
Zorlu aktiviteler sonrası saçlı deriye olan kan akımı artacağından nakil ya da ekim yapılan alanlarda veya dikiş hattınızda kanama olabilir, bu yüzden 3 hafta kadar zorlu egzersizlerden kaçınmanız gerekir.
Şundan emin olabilirsiniz ki insizyonlarınız hızla iyileşecektir. Bu süre içinde özellikle de ilk ayda doktorunuz sizi çeşitli aralıklarla kontrole çağıracaktır. Sizin yapmanız gereken önerilen şeyleri ihmal etmemeniz ve kontrolleri aksatmamanızdır.
 
NORMAL SAÇ GELİŞMESİNE DÖNÜŞ
Saç nakli yapılan birçok hasta cerrahiden yaklaşık 6 hafta kadar sonra ekilen saçlarının döküldüğünü dehşetle görür. Unutulmamalıdır ki bu durum normaldir ve hemen her zaman geçicidir. Saçlar döküldükten sonra , saçların yeniden büyümesi 5-6 haftayı alacaktır. Saçlarınızın her ay yaklaşık yarım inç uzayacağını hesaplayabilirisiniz.
 
 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Arif Karagöz

Op. Dr. Mehmet Arif KARAGÖZ, Haziran 1977'de Antalya'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) Antalya'da tamamlamıştır. Daha sonra Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanmış ve burada tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisas eğitimini ise Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır.

Üniversite ve ihtisas eğitimlerinin ardından mecburi hizmetini ve yurt dışı eğitimlerini tamamlayarak İstanbul'da ve Antalya'da birçok özel kurumda mesleki çalışmalarını yapmıştır.

Birçok mesleki kurum ve kuruluşa da üye olan Op. Dr. Mehmet Arif KARAGÖZ, Antalya - Muratpaşa'da bulunan kendi özel kliniğinde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Saç ekimi sonrası
Op. Dr. Mehmet Arif Karagöz
Op. Dr. Mehmet Arif Karagöz
Antalya - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube