Sabit ortodontik tedavi sırasında uyulması gereken kurallar

Sabit ortodontik tedavi sırasında uyulması gereken kurallar

TEDAVİNİZİN EN KISA SÜREDE EN GÜZEL SONUÇLA BİTMESİ İÇİN UYMANIZ GEREKENLER.:

 1- Dişlerinizi daha fazla fırçalamak zorundasınız.Yoksa tellerin arasında biriken yiyecek artıkları mikropların ağzınızda aşırı derecede çoğalmasına yol açacak, dişleriniz hızla çürümeye, dişetleriniz iltihaplandığı için kanamaya başlayacaktır. Diş fırçanızı, randevunuza gelirken dahil, her zaman yanınızda taşımanız çok yararlı bir alışkanlıktır. Herhangi bir şey yediğinizde hemen dişlerinizi fırçalamanız da... Fırçalama işlemi tellerin üzerinde hiç bir yiyecek artığı kalmayıncaya dek sürsün. Bunu aynada kontrol edin.. Randevunuza geldiğinizde dişlerinizin temiz olmasına özen gösteriniz. Temiz dişler doktorunuza rahat ve temiz çalışma imkanı sağladığı gibi yapıştırılacak bir tel varsa tutuculuğun artmasına yardımcı olur. Kirli dişe braket yapıştırılmaz. Ağız bakımınız tedavinin sürmesi için yetersizse doktorunuz sizi uyarır. Birinci uyarı sözlü bir uyarıdır. İkinci uyarı ağzınızdaki mikropları mor boya ile boyayarak size göstermek  şeklindedir. Üçüncü uyarıda medikal gargara uygulamasına başlamak zorunda kalırsınız. Dördüncü uyarı braket kenarlarına çürüğü önleyici özel bir madde uygulamasını gerektirir ki bu pahalı ve ekstra randevu isteyen bir işlem olduğu için ücretlidir. Uyarıları dikkate almadığınızda tedaviye devam etmemek sağlığınız açısından daha iyi olabilir.

2-Doktorunuzun takmanızı istediği aygıtları gereken süre ve gösterilen şekilde takınız.Kaybetmemeye ve bozmamaya özen gösteriniz. Bunları düzenli takmazsanız tedaviniz uzar, aksar, başarısız olur; belki de dişleriniz eskisinden daha kötü bir konuma gelebilir. Takmadığınız apareyler varsa ‘tellerim ne zaman çıkacak?' sorusunu asla sormayınız. Bu sorunun cevabı size tedavi başında söylenir, eğer istenenleri yapmıyorsanız bu soruya doktorunuzun doğru cevap vermesini beklemeyiniz.

3-Bu tedavi sırasında bazı yasak yiyecekler olduğunu üzülerek bildiririz.Erik, zeytin gibi çekirdekli, fındık, fıstık gibi kabuklu, ciklet, şeker gibi yapışkan, ekmek, pizza ve pide kenarı, cips, etimek, bazı bisküvi ve kurabiyeler, patlamış mısır, hindistan cevizi, havuç, simit, tost ve dondurma korneti gibi sert yiyeceklerden uzak durunuz. Meyveleri ısırarak yemeyiniz. Kabuk ve çekirdekleri ayıklayarak yavaşça çiğneyiniz. Lokmalarınız küçük olsun. Asitli içecekler tüketmeyiniz. Estetik telleriniz varsa boyayıcı içecekler ile çay, kahve ve sigaradan uzak durmanız daha estetik olur... Herhangi bir yiyecek veya içecek maddesini ağzınıza götürmeden önce mutlaka tellerinizin zarar görüp görmeyeceğini düşünmelisiniz. Buna dikkat etmezseniz bant ve braketleriniz yapıştırıldıkları diş yüzeyinden kopacaklardır. Bu durum hem tedavinizin uzamasına neden olacak hem de tekrar yapıştırılmaları için ek ücret ödemeniz gerekecektir. Ağzınızdan düşen hiç bir tel parçasını atmayınız ve kaybetmeyiniz. 

Braketlendikten sonraki ilk hafta sizin için zor olabilir. Dişlerinizde ağrı ve sallanma hissederseniz sebebi tellerin dişlere uyguladığı basınç sonucu hareketin başlamasıdır. Bu ağrı en fazla 1 hafta sürdükten sonra kaybolur. Bu süre içinde eksik beslenmemeye dikkat edin. (et suyu, püre, sebze, pilavlar, asitsiz meyve suları) Aspirin dışındaki ağrı kesicilerden 1-2 kez kullanabilirsiniz. Ağız mukozasında bir tür geçici  nasırlaşma meydana gelecek ve zamanla bu tahrişleri daha az hissedeceksiniz. 

4-Randevularınıza özen gösteriniz.Telefonla randevu alma işini acil durumlar dışında son güne bırakmamanızı öneririz. Çalışma kapasitesi dolmuş bir güne kendinizi son anda  sıkıştırtırsanız verimsiz bir seans geçirir, sadece gelmiş olursunuz.Tatillerinizi ve uzun süreli seyahatlerinizi tedavinizin gidişatına göre ayarlamanız iyi olur. Tedavinin bazı dönemlerinde doktorunuza sormadan plan yapmamalı ve uzun süre ortadan kaybolmamalısınız. Aksi halde tedavi zarar verici hale gelir. Ortodontik tedavi disiplin, titizlik  ve işbirliği isteyen, kuralcı, uzun ve zor bir tedavidir. Nedeni dişlere uygulanan kuvvetin kontrolsüz kaldığında kemikleri ve diş köklerini eritici etki göstermesidir. Bütün bu önlemler ve kurallar dişerinizin ve çenelerinizin zarar görmemesi içindir.

5-Çevrenizdekilerin sizi tedaviden caydırıcı tavırlarına aldırmayınız. Ortodontik tedavi herkesin hakettiği ve başarılı olabildiği bir tedavi değildir. Düzgün dişlerinizin yarattığı etki ve size açılan kapılar çektiğiniz 1-2 yıllık sıkıntıya değecek ömür boyu sağlıklı bir ağzınız ve muhteşem bir gülüşünüz olacak.

 

 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Pervin Bilginer

1968 yılı Şumnu doğumlu olan Pervin Bilginer, ilköğrenimini Kültür Kolejinde ortaöğrenimi ve liseyi Galatasaray Lisesinde tamamlamıştır. 1987-1992 yılları arasında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde lisans eğitimini tamamlamıştır. 1993-1998 yılları arasında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalında uzmanlık ve doktora eğitimini tamamlamıştır. 1998 yılından bu yana özel sektörde çalışmakta olan Pervin Bilginer , 9 yaşında bir çocuk annesidir. İleri derecede İngilizce , Fransızca ve başlangıç seviyesinde Almanca dillerine hakimdir. Müzik dinlemek kendisinin hobileri arasındadır.

Etiketler
Diş fırçalama
Dr. Dt. Pervin Bilginer
Dr. Dt. Pervin Bilginer
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube