Ruha iyi gelen besinler

Ruha iyi gelen besinler

Gün içerisinde kendinizi halsiz, mutsuz, yorgun ve sinirli hissediyor; enerjiniz aniden tükeniyorsa yediğiniz besinleri gözden geçirmeniz gereklidir.

Kahvaltı: Cemal Süreyya’nın da dediği gibi kahvaltının mutlulukla bir ilgisi vardır. Daha iyi bir hafıza, güne enerjik ve iyi duygularla başlamak için düzenli ve dengeli besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalıdır. Tam tahıllı ekmekler, az yağlı peynir çeşitleri, zeytin, yumurta ve mevsim sebzeleri iyi bir kahvaltı menüsü oluştururken eğer zaman sorunu yaşıyorsanız sütlü tam tahıllı kahvaltılık gevrekler uygun seçenek olabilir.

Tam tahıllar:  Sinir hücrelerini besleyen B vitaminleri, serotonin yani mutluluk hormonunun vücutta üretilmesini sağlayan triptofandan zengindir. Beslenmede tam buğday, çavdar gibi ekmekler, bulgur, kepekli makarna gibi besinlere yer vermek iyi hissetmemizi sağlayacaktır. Yetersiz alındığında ise vücudun serotonin seviyesini azaltmakla birlikte kan şekerinin düşüp halsizlik, yorgunluk, sinirlilik gibi olumsuz duygu ve belirtileri yaşamanız mümkündür.

Yulaf ezmesi: Sinirlilik, huzursuzluk gibi duyguları sıkça yaşıyorsanız yulaf ezmesi size yardımcı olabilir. Çözünür lif içeriği nedeniyle kan şekerinin düzenlenmesini sağlar, midenin boşalma süresini geciktirir ve tokluk hissi verir.

Somon: Son bilimsel çalışmalar omega-3 yağ asitlerinin faydalarından birinin de depresyondan korunmak olduğunu göstermektedir. Özellikle gebelerde yapılan çalışmalar gebelik süresince yeterli omega-3 alımının doğum sonrası annelerde görülen depresyonu azalttığını göstermiştir. Haftada en az 2-3 kez balık tüketilmelidir.

Semizotu: Bitkisel omega-3 kaynağı olan semizotu ayrıca C vitamini, folik asit ve magnezyum içerir. Serotonin üretilmesini desteklerken kasların gevşemesine yardımcı olur ve daha kaliteli bir uykuyu destekler.

Ayran: Sıvı ve minerallerden zengin bir içecek olması nedeniyle terleme, aşırı fiziksel aktivite gibi durumlarda yorgunluğu gidererek enerjik olmayı destekler. Uyku kalitesini arttırır.

Yaban Mersini, Böğürtlen, Çilek: Antioksidanlardan, vitaminlerden zengin olan bu meyveler sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını ve pozitif enerji oluşumunu destekler. Yeni araştırmalar bu meyvelerin kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan enzimlerin üretilmesini desteklediğini söylemektedir.

Yeşil/Beyaz çay: Antioksidanlardan ve flavanoidlerden zengin olan yeşil ve beyaz çay kafein içerikleri nedeniyle de konsantrasyonu arttırır, metabolizmayı uyararak yorgunluk ve halsizliğin azalmasını destekler. Ancak aşırı kafein alımı vücutta ters bir etki göstererek çarpıntı, depresyon, anksiyete gibi olumsuz duyguları doğurur. Bu nedenle gün içerisinde 2-3 fincandan fazla tüketilmemelidir.

Bitter çikolata: Kakao içerisinde bulunan flavoneller, prosiyanidinler güçlü antioksidanlar olmakla birlikte magnezyum, çinko gibi mineraller nedeniyle de hem bağışıklığı güçlendirir hem de vücutta serotonin üretimini destekler. Enerji harcamasına dikkat ederek günlük 20 gr bitter çikolata beslenmeye ilave edilebilir.

Güneş Işığı: D vitamini de beyinde serotoninin yükselmesini sağlayan bileşenlerden birisidir. Özellikle kapalı giyinen, kapalı ofis ortamlarında çalışan kişilerde D vitamini yetersizliği görülmektedir. İş yaşamının getirdiği stres gibi faktörleri de düşünecek olursak mutlu olmak, iyi hissetmek için yeterli gün ışığından faydalanmayı unutmamalıyız.

Dengeli bir beslenme alışkanlığınız olduğunda vücudunuz tüm vitamin, mineral, antioksidanlar ve fitokimyasallar gibi besin öğelerinden en iyi şekilde faydalanacaktır. Tam tahıllı besinler, sebzeler ve meyvelerin gereksinime uygun miktarlarda tüketimi kan şekerinin en iyi şekilde vücutta kontrol edilmesini sağlayıp iyi hissetmenizi destekler. Bununla birlikte karbonhidratlarla proteinleri birlikte tüketmek beyinde serotonin miktarını zenginleştirir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Hande Seven Avuk

Hande Seven Avuk, 1987 yılında Yalova'da doğdu. Yaşamı boyunca ailesiyle birlikte Türkiye'nin birçok ilinde yaşama, kültürleri tanıma ve farklı illerde eğitim görme şansına sahip olmuştur. Lise eğitimini Amasya Lisesi'nde tamamladıktan sonra 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü kazanarak, 2010 yılında mezun olup “Diyetisyen/Beslenme ve Diyet Uzmanı” ünvanı almaya hak kazanmıştır. Üniversite eğitimi süresince kamu ve özel kurumlarda staj yapmıştır. Lisans eğitiminin son yılında, “Pankreas Kanseri ve Diyetteki Karbonhidrat Türü, Glisemik İndeks, Glisemik Yük, Besine ve Diyete Eklenen Şeker Arasındaki Olası İlişkiler” konulu seminer ve “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Hakkında Tüketici Bilgisinin Saptanması” konulu tez çalışmalarını tamamlamıştır. Beslenme Bilimleri'nde eğit ...

Etiketler
Besinlerin duygularımız üzerindeki gücü
Uzm. Dyt. Hande Seven Avuk
Uzm. Dyt. Hande Seven Avuk
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube