Rotavirüs ishali ve aşılama

Rotavirüs ishali ve aşılama

Rotavirus, ateş ve kusmayı izleyen sulu ishalle karakterize bir klinik tabloya neden olur. infantlarda ve küçük çocuklarda ağır gastroenteritin en sık nedenidir.  Özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda ağır seyreder. Dünya genelinde 5 yaş altında ishal nedeniyle hastaneye yatışların en sık nedenidir. Hijyen koşullarından bağımsız olarak, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde benzer sıklıkta görülür.

Bu özelliğinden ötürü Demokratik virus olarak adlandırılır. Çocukların hemen hepsi 5 yaşına kadar, en az 1 kez rotavirusla enfekte olmaktadır. Ancak rotavirusa bağlı mortalitenin(ölümlerin) %80’den fazlası gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir.

Yaşamın erken dönemindeki aşılama, çocuğun ilk doğal enfeksiyonuna benzer şekilde, şiddetli rotavirus enfeksiyon ataklarını ve buna bağlı ölümleri önlemede en etkin yöntemdir. Dünya Sağlık Örgütü oral rotavirus aşısının ulusal bağışıklama programına alınmasını önermektedir. Rotavirus aşısının uygulanması sonrasında rotavirus ilişkili mortalite (ölüm ) ve morbiditede(hasta olma) önemli azalma görülmüştür. 

AŞI UYGULAMALARI: Günümüzde tüm dünyada, lisanslı 2 canlı oral rotavirus aşısı bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, infantların rutin olarak rotavirus aşısı ile aşılanmasını önermekte ve beş valanlı RotaTeq ve monovalan Rotarix arasında tercih yapmamaktadır.

RotaTeq , 2, 4 ve 6. aylarda olacak şekilde 3 doz olarak uygulanmalıdır. İlk doz 6. haftadan itibaren uygulanabilir, ancak 15. haftadan önce de uygulanmış olmalıdır. Rotarix, 2. ve 4. aylarda 2 doz halinde uygulanmalıdır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. İsmet Öncü

Uzm. Dr. İsmet ÖNCÜ, 1978 yılında Adana' da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1995 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde yapmış ve 2009 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, mecburi hizmet yükümlülüğü için 2009 yılında Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi' ne atanmıştır. 2011 yılında Özel Batman Alman Hastanesi, 2014 yılı Özel Adana Avrupa Hastanesi, 2015 yılında Özel FBM Korupark Hastanesi' nde yenidoğan yoğun bakım ünitesinde sorumlu doktorlardan biri olarak çalışmış, 2017 yılında Korupark Hastanesi' nden ayrılarak Özel Medline Adana Hastanesi'ne yenidoğan sorumlu hekimi ve çocuk poliklinik doktoru olarak başlamıştır. ...

Etiketler
Rotarix
Uzm. Dr. İsmet Öncü
Uzm. Dr. İsmet Öncü
Adana - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube