Robotik eklem protezi - makoplasti -

Robotik eklem protezi - makoplasti -

Makoplasti nedir?

Makoplasti, eklem protezi ameliyatları için geliştirilmiş cerrahi robot sistemidir. Bilgisayara bağlı çalışan robotik bir koldan oluşur. Unikondiler (tektaraflı) olarak isimlendirilen parsiyel diz protezi ve total kalça protezi ameliyatlarında kullanılabilmektedir.  

Artroplasti ameliyatlarının başarısını belirleyen etkenler içinde en önemlilerinden ikisi kişiye özel uygun protez boyutunun belirlenmesi ve tam anatomik olarak protezin yerleştirilebilmesidir. Robotik cerrahi bize bunları sağlar.

Robotun faydaları: Ne büyük, ne de küçük, tam boyutunda bir protez

Ameliyat öncesi bilgisayarlı tomografi ile protez uygulanacak eklemin detaylı incelemesi yapılır. Bu görüntüler makoplasti programına aktarılır ve üç boyutlu görüntüleme eşliğinde uygun protez boyutu belirlenir. Böylece ameliyat sırasında hangi boy protezin kullanılacağı önceden saptanmış olur. Ameliyat sırasındaki ölçüm hatalarını da önleyen bu ayrıcalık hem cerrah hem de hasta açısından büyük bir konfor sağlar.

Belirlenen boyuttaki protez parçaları bilgisayar üzerinde uygun yerlerine yerleştirilerek ameliyat bir nevi sanal ortamda tamamlanır.  Bilgisayar ekranında protez için en uygun yerleştirmeyi yapmak ve gerekirse milimetrik kaydırmalarla mükemmele ulaşmak mümkündür. Planlama işlemi sonunda alınan kayıtlara göre robotik kol ameliyat sırasında sizi yönlendirir. Hata yapmanızı önler.

Neden parsiyel diz protezi ?

Makoplasti robotunun çıkış noktası parsiyel diz protez ameliyatıdır. Bu ameliyatta total diz protezinin aksine sınırlı bir açılım ile çoğunlukla dizin iç kısmındaki kıkırdak yüzeyler değiştirilir. Ufak bir alanda yapılan hassas bir cerrahidir. Protezin boyutunda ya da yerleştirilmesinde yapılacak küçük hatalar başarısız sonuçlara davetiye çıkarır. Makoplasti robotu daha küçük bir kesiden uygun ölçülerdeki protezin tam yerine yerleştirilmesini sağlar, hata riskini en aza indirir. Ameliyat sonrası hastalar normalden çok daha kısa sürede iyileşme gösterir.

 

Erken iyileşmenin sırrı nedir?

 

Son yıllarda dünyada hızla yayılan ‘minimal invasif cerrahi’ akımının sonucu aslında bu durum. Ameliyatın daha küçük kesilerden yani normal dokulara daha az zarar verilerek yapılması anlamına geliyor. Böylece ameliyat sonrası ağrıları daha az oluyor ve hasta daha kolay normal hareketlerini yapabiliyor. Makoplasti yöntemi, standart cerrahilere göre daha küçük kesilerle protezlerin yerleştirilmesini sağlıyor. Normal dokulara daha az zarar verildiği için iyileşme süresi de daha kısa oluyor. Ameliyat sonrası daha az ağrı duyan hastalarımız doğal olarak daha az ağrı kesici ilaç kullanıyorlar. Böbrek ve karaciğerlerimiz korunmuş oluyor. Hastanede kalma süreleri kısalıyor. Enfeksiyon gibi istenmeyen durumların oluşma riski de böylece azalmış oluyor. Hastalarımız daha kısa sürede aktif yaşantılarına dönebiliyorlar.

Makoplasti ile yapılan protezler daha uzun ömürlü olur

Eklem protezleri karşılıklı iki komponent arasında yerleştirilen bir ara yüzeyden oluşmaktadır. Eklem hareketi bu ara yüzey üzerinde gerçekleşir. Fakat bu durum sürtünmeyi de beraberinde getirir. Sürtünme sonucu ara yüzey aşınır ve incelir. Oluşan aşınma parçacıkları vücut tarafından yabancı cisim olarak algılanarak yok edilmeye çalışılır. Bu süreç, protezde gevşeme ile sonuçlanır. Protezin değiştirilmesi gerekir. Protez ömrü denen bu süreyi uzatmanın en önemli aşaması, protez parçalarının doğala en uygun şekilde yerleştirilmesidir.  Böylece sürtünme en aza indirilerek aşınma engellenmiş olur. Protez cerrahisinde doğala en yakın sonuçları almak makoplasti robotu ile mümkün olmaktadır.

Kalça protezinde makoplasti, yeni bir ufuk ...

Kalça protezi dört parçadan oluşur. Femoral stem dediğimiz, uyluk kemiğinin içindeki kısım, bu bölüme adapte edilen baş kısmı, asetebular parça dediğimiz leğen kemiğinde yer alan kısım ve baş ile asetebular parça arasındaki ‘liner’ denilen ara yüzey. Dört parçalı bu sistemin sağlıklı olarak çalışabilmesi için parçaların ideal açılarda yerleştirilmesi şarttır. Ameliyat sırasında femoral kısmın konumlandırılması nispeten daha kolay yapılırken üç boyutlu bir planlamayı gerektiren asetebular bölüm cerrahları zorlar. Bu kısımda yapılacak hatalar protezin erken aşınmasına sebep olabileceği gibi kalçanın yerinden çıkmasına da neden olabilir.

Makoplasti robotu sayesinde protez parçalarını olması gereken açılarda kemiğin içine yerleştirebiliyoruz. Aynı dizde olduğu gibi ameliyat öncesi tomografi üzerinden yaptığımız planlama ile kişiye en uygun protez boyutunu saptayıp ameliyat sırasında belirlediğimiz protezi kullanıyoruz. Böylece gereksiz kemik çıkartımlarını da önlenmiş oluyoruz. Robotik kol, ameliyat sırasında parçaları yerleştirirken biz kılavuzluk ediyor, hata olasılığını ortadan kaldırıyor. En uygun açı ile kemiğe yerleşen protezin mükemmel uyumu çıkık sorununu da ortadan kaldırmış oluyor.  

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. R. Erden ERTÜRER

Prof. Dr. Ramazan Erden ERTÜRER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Şişli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2002 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. İhtisasını yaptığı Şişli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2012 yılına kadar Başasistan olarak görevine devam etmiş ve 2012 yılında ''Doçent'' unvanı almıştır. Sait Çiftçi Kamu Sağlığı Merkezi, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Medipol Üniversitesi Medipol Mega Hastanesi, İstanbul Bilim Üniversitesi Şişli Florence Nightingale Hastanesi, İstinye Üniversitesi Liv Hospital Hastanesi'nde görev yapmıştır. Prof. Dr. Ramazan Erden ERTÜRER, evli ve iki çocuk babası ve mesleki ...

Etiketler
Kalça protezi
Prof. Dr. R. Erden ERTÜRER
Prof. Dr. R. Erden ERTÜRER
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube