Robotik cerrahi ile miyom ameliyatı

Robotik cerrahi ile miyom ameliyatı

Her 4-5 kadından birinde miyom bulunmaktadır. Miyom iyi huylu bir tümördür ve miyom saptanan hastaların mutlaka ameliyat olması gerekmez. Miyom kısırlık, düşük, aşırı kanama, etraftaki organlara bası gibi klinik bulgular verdiğinde tedavi edilir. Miyomun tedavisinde ilaçların yeri yoktur ve tedavisi ameliyattır. Geçmişte miyom ameliyatları karın açılarak rahmin alınması yada miyomun çıkarılması şeklinde yapılmaktaydı.  Günümüzde gelişen teknolojinin tıpta kullanılması sayesinde miyom ameliyatları robotik cerrahi kullanılarak kesi olmadan kapalı olarak yapılmaktadır. Robotik cerrahi ile miyom ameliyatı olmuş bir hasta kısa zaman içerisinde normal rutin yaşamına hemen dönebilmektedir. Miyoma bağlı rahmin alınması gereken durumlarda bile rahmi almadan robotik cerrahi ile miyomları almak mümkündür.

Miyomların ne zaman ameliyat ile çıkarılması gerekmektedir?     

Çoğunlukla miyomlar yerleşim yerlerine ve bulundukları bölgelere göre farklı şikâyetler oluşturmaktadır. Bazı miyomlar hastanın rahminin büyümesine sebep olarak basılara, şiddetli ağrılara, aşırı ve anormal kanamalara, kansızlığa hatta kısırlığa bile neden olabilmektedir. Ayrıca aşırı ve düzensiz kanama, hızlı büyüme gibi durumlarda mutlaka cerrahi girişime ihtiyaç duyulmaktadır.

Robotik cerrahi sistemi kullanılarak yapılan miyom ameliyatların da hastanın karın bölgesin de büyük ameliyat kesilerine gerek yoktur. Robotik cerrahide açık cerrahiye eşit bir şekilde miyomlar çıkarılmakta ve etkili biçimde  dikiş atılabilmektedir.

Miyom tedavisinde kullanılan robotik cerrahi nasıl bir avantaj sağlamaktadır?

Robotik cerrahi ile açık cerrahide yaşanabilecek dezavantajlar ortadan kaldırılmakta ve hastanın karnın da hiçbir kesi açılmadan kapalı şekilde her türlü miyom ameliyatlarının kolaylıkla yapılabilmektedir.  Ayrıca robotik cerrahi ile yapılan miyom ameliyatların da hastanın rahim katları açık cerrahiye benzer şekilde kat kat dikilebilmektedir. Genel olarak jinekolojik ameliyatların % 95’i robotik cerrahi sistemi kullanılarak yapılabilmektedir.

Robotik cerrahi ile ameliyat esnasın da bütün dokular 10 ya da 20 kat daha büyük, üç boyutlu ve ayrıntılı olarak görüntülenebilmektedir. Robotik sistem sayesin de el titremeleri tamamen ortadan kalkmakta ve elin giremeyeceği bölgelere de aletler kolaylıkla sokulabilmektedir. Robotik cerrahinin diğer avantajları ise kanama ve ağrının daha az olması,  enfeksiyonun riskinin az olması, karın içi yapışıklıkların daha az olması avantajları sunmaktadır. Robotik cerrahi geleceğin ameliyat yöntemidir ve yakın gelecekte bütün branşlarda robotik teknik daha fazla kullanılacaktır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fuat Demirci

Prof. Dr. Fuat Demirci lise öğreniminin ardından İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1983 yılında başarı ile tamamlayarak tıp doktoru olmuştur. 1986-1990 yılları arasında Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kadın hastalıkları ve doğum ihtisasını yapmıştır. 1990 yılında "Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı" olmuştur. Mart 1990-Aralık 1997 tarihlerinde Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dönüşümlü olarak doğumhane, yüksek riskli gebelikler tanı ve takip ünitesi ve jinekolojik cerrahi ve jinekolojik onkolojik cerrahi ünitelerinde başasistan (uzman) olarak çalışmıştır. Aralık 1997’de İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak öğretim üyeliğine başlamıştır. Kasım 2000’de doçent, Mart 2006’da profesör olmuştur. İstanbul Üniversitesi İstanbu ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Myom
Prof. Dr. Fuat Demirci
Prof. Dr. Fuat Demirci
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube