Riskli gebelik nedir? ( perinatoloji nedir? )

Riskli gebelik nedir? ( perinatoloji nedir? )

Riskli gebelik anne ve bebeğin normal gebelik sürecinde, doğum esnasında ve doğumdan sonra beklemediğimiz tehditlerle karşı karşıya kalmasıdır. Bunu inceleyen ana bilim dalına Perinatoloji denir. Riskli gebelikte anneye bağlı faktörler ve bebeğe bağlı faktörler söz konusudur.

Asıl amaç, intrauterin  (anne karnında bebeğin tedavisi ) yapılabiliniyorsa bu tedavileri uygulamak, annede risk faktörlerini gebelik sırasında ortadan kaldırmak, gebeliğin sağlıklı olarak nezamana kadar devam edeceğine karar vermektir.

Eğer gebe ve bebek risklerden dolayı terme(Beklenen doğum tarihi) kadar bekleyemeyecek ise; ilk hedef 37+0 hafta, 2. Hedef 34+0 hafta, 3.hedef 30.haftaya kadar gebeliğin devamının sağlanması olmalıdır.. 34.Haftadan önce tesbit edilen yüksek riskli gebeliklerde erken doğum öngörülerek mutlaka bebeğin akciğerinin geliştirilmesi amacı ile ilaç tedavisi uygulanmalıdır.

Gebenin ve bebeğin gebelik sırasında yakından takibinin yapılması ve risklerin doğru yorumlanması, ama mutlaka bu risk faktörlerine karşı önlem alınması gerekmektedir. Yapılmış olan bu takipler anne ve bebek ölüm oranının azaltılmasını sağlayacaktır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Yahya Öteleş

Op. Dr. Yahya ÖTELEŞ, 1975 yılında Almanya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise, Bonn Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Şefi Prof. Dr. Akgün Yıldız'ın daveti üzerine Almanya'da çalışmalarına başlamış Perinatoloji - Ayrıntılı fetal Ultrasonografi, Jinekolojik Laparoskopi ( kapalı jinekolojik ameliyat) Jinekolojik Onkoloji, Ürojinekoloji merkezlerinde tamamlamıştır. 2014-2015 yılları arasında Göttingen Üniversitesinde Prof. Dr.Günter Emons ile beraber Perinatoloji(riskli Gebelik) ve ayrıntılı Fetal Ultrason Kliniğinde yan dal calışmalarında bulundu. 2015-2016( yaklasık 2 yıl boyunca) Bochum Üniversitesine bağlı Eğitim-Araştırma Hastanesi ...

Etiketler
Riskli gebelik nedir
Dr. Yahya Öteleş
Dr. Yahya Öteleş
Adana - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube