Rektum kanseri

Rektum kanseri

Rektal Kanser Nedir ?

Sindirim sistemi özofagus (yemek borusu), mide, ince ve kalın bağırsaktan meydana gelir. Sindirim sisteminin bir parçası olan kalınbağırsağın son kısmına da rektum adı verilir. Bu kısımda ortaya çıkan kötü huylu tümörlerin oluşturduğu kanser türüdür.

Yaş ve sağlık geçmişi bu hastalığa yakalanma riskini  etkileyebilir. Rektum kanseri için olası risk faktörleri ise şunlardır.

40 yaş ve üzeri olmak

Kalıtımsal koşullar , ailesel adenomatöz polipozis ve kalıtsal nonpoliposis kolon kanseri

Polipler (barsak içinde oluşan küçük yumrular)

Yumurtalık, meme veya endometrium kanseri olan bayanlar

Kolorektal kanser veya polip öyküsü olan bir ebeveyn, kardeş veya çocuk olması.

Rektal kanserin olası belirtileri genellikle bağırsak alışkanlıklarında değişiklik ve dışkıda kan olarak görülür. Aşağıdaki sorunlardan biri yaşandığı takdirde doktora danışılmalıdır.

İshal

Kabızlık

Barsağın tamamen boş olmadığı hissi

Dışkıda kan görülmesi (parlak kırmızı ya da siyah)

Genel abdominal rahatsızlıklar (sık gaz ağrıları, şişkinlik, dolgunluk veya kramplar)

İştah değişimi

Nedeni bilinmeyen kilo kayıpları

Aşırı Yorgunluk hissi

Rektum kanserinin teşhis etmek için bazı testlerin yapılması gereklidir.

Rektum kanseri ameliyat piyesi

Dijital Rektal Muayene: Bu test esnasında doktor eldiven giyilmiş ve yağlanmış parmağı ile makatta herhangi bir yumru olup olmadığını araştırır. Buna tuşe rektal de denir.

Protoskopi: Bir protoskop kullanılarak rektum içine girilir ve rektumun görüntülenmesi sağlanır. Bu da bir endoskopik yöntemdir.

Kolonoskopi: Kalın bağırsağın (kolon) bükülebilir, ucunda video kamera olan esnek bir cihaz ile görüntülenmesidir. Kolonoskopi ile bağırsak içindeki problemler ve anormallikler hakkında bilgi sahibi oluruz. (Tümör, polip, divertikül, kolit)

Biyopsi: Rektumdan alınan doku örneğinin patolog tarafından mikroskop ile incelenmesidir.

Karsinoembriyonik Antijen (CEA) Testi: Kandaki CEA düzeyini ölçen bir testtir.CEA düzeyi normalden daha fazla miktarda ise bu kanser belirtisi olabilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Yanar

Prof. Dr. Hakan Yanar, 1971’ Denizli’ de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’de tamamlamıştır. 1988’de üniversite sınavına girmiş ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. Cerrahi stajyerliğini University of Colorado Health Science Center, Denver Colorado’ da tamamlamıştır. 1995 -1996 yılları arasında Isparta’da mecburi hizmetini yapmıştır. Askerlik hizmetini ise 2000 yılında Tunceli’ de yerine getirmiştir. 1996 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlamış ve 2001 yılında ihtisasını “Kolon anastomozlarında skar dokusu oluşumu ve latirojen ilaçların etkisi” isimli tezi ile tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı unvanını almıştır. 2006 – 2007 yılları arasında tam 1 sene University of Southern California Medical Center, Department of General Surgery, Los Angeles, ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
Etiketler
Rektum kanseri ameliyatı
Prof. Dr. Hakan Yanar
Prof. Dr. Hakan Yanar
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube