Reaktif hipoglisemi

Reaktif hipoglisemi

Pankreastan aşırı insülin salınımı sonucu ortaya çıkar, yemeklerden 2 saat sonra belirtiler görülür.

BULGULAR


Halsizlik
Baygınlık hissi
Sinirlilik
Titreme
Solunum sayısında artma
Reaktif Hipoglisemide Beslenme Önerileri


Kan şekeriniz düştüğünde, bir ara öğün veya ana öğünle yemek yiyerek kan şekerinizi düzenlemelisiniz. Burada önemli olan ne yediğinizdir. Bazı kişiler saf şeker gibi kana çabuk karışan ve çabuk enerji veren basit karbonhidratları tercih ederler. Eğer çok karbonhidrat içeren bir öğün tüketirseniz, bu sefer de kan şekeriniz çok yükselecek ve bu kan şekerinizi düşürmek için pankreasınızdan çok fazla insülin salgılanacaktır. Aşırı insülin salınımı kan şekerinizi yine düşürecek ve böylece bir kısır döngü içerisine gireceksiniz. Bu nedenle önemli olan dengeli yemek ve daha çok kompleks karbonhidratları (kuru baklagiller, sebzeler, kepekli ürünler gibi) tercih etmektir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler;

Günde 3 ana, 3 ara öğün tüketin,
Glisemik indeksi düşük besinlerle beslenin,
Glisemik indeksi yüksek besinler tercih etmeyin,
Sebze, meyve, kuru baklagiller, kepekli ürünleri daha çok tercih edin,
Yeterli protein alın,
Yağ olarak ise zeytinyağını tercih edin. kesinlikle katı yağ ve katı yağ içeren besinlerden uzak durun,
Alkol alımını sınırlayın ve yemeklerle birlikte tüketin,
Yoğun kafein tüketmeyin,
Egzersiz yapın. Egzersiz öncesi ve sonrası beslenmeye dikkat edin,
Omega 3 tüketimini haftada 2 gün almaya çalışın.


Beslenme kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Herkesin günlük enerji gereksinimi farklı olduğu için aynı besin türleri önerilse de miktarlar herkes için farklı olması gerekir. Bu önerilere uyduğunuz farklı besinler tüketmediğiniz halde kan şekerinde düşme devam edebilir. Bunun için diyetisyeninize başvurmanız en doğru çözümdür.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Hatice Karslıoğlu

2 Mayıs 1974 Çorum doğumludur. İlk, orta ve lise öğretimini Çorumda tamamladıktan sonra 1997de Hacettepe Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu.1995 yılında Çorum özel hastanesinde kurum ve klinik diyetisyeni olarak çalıştı.1996-1997 yılları arasında Nutraslim de yönetici diyetisyen olarak görev yaptı.1997-2005 yılları arasında İngiltere de dil eğitimi için 1 yıl kaldı.2007-2009 yılları arasında Bireysel Sağlık yönetimi adı altında aile hekimi, psikolog ve fizyoterapist ile ekipte klinik diyetisyen olarak görev yaptı.2009-2010 yılları arasında Pediatri endokrinoloji  tıp merkezinde diyabet, obezite,iştahsız çocuk,Tip1 Diyabetli çocuklar  uzmanlıkları alanında klinik diyetisyeni olarak çalışmasını sürdürdü. 2 Temmuz 2010 yılında KİBEM KİŞİSEL BESLENME eğitim merkezini kurdu. Kurumsal çalışması içerisinde Nefis Dergisini çıkarttı.2014 ...

Etiketler
Halsizlik
Dyt. Hatice Karslıoğlu
Dyt. Hatice Karslıoğlu
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube