Raynaud hastalığı

Raynaud hastalığı

Genellikle soğuk ya da stres varlığında tekrarlayan ataklar halinde seyreden, çoğunlukla el veya ayak parmaklarına giden kan akımındaki bozulmalar sonucu oluşan bir hastalıktır.
Ataklar sırasında el ve ayak parmaklarındaki kan damarları kısa süre daralır ve kan akımı geçici olarak bozulur. Bu sırada etkilenen parmaklarda renk değişikliği meydana gelir. Önce kan akımının kesilmesiyle parmaklar beyazlaşır, arkasından akımın durmasıyla birlikte toplardamarlarda göllenen kanın etkisiyle mavi renk değişikliği gelişir, kısa süreli bu daralmayı takiben kan akımının normale dönmesiyle de kırmızı renge döner. Hastalarda kan akımı durduğunda parmaklarda sızı ve hissizlik olabilir, kan akımı normale döndüğünde de şişlik, karıncalanma, sıcaklık hissedilebilir.
Soğukta ya da aşırı heyecan gibi kuvvetli duygusal streslerde kan damarlarında ani daralmalar gelişebilir ve bu da Raynaud Fenomenine sebep olabilir.
Genellikle 18-35 yaş (%80-90 < 40 yaş) aralığında, kadınlarda, simetrik (bilateral) el ve parmaklarda ya da ayak ve parmaklarında, burun , çene ve kulakta (%10-50) görülmektedir.
Kliniğimize başvuran ileri derecede bir Raynaud vakasında kliniğimize gelmeden önce ilaç tedavileri uygulanmış, vakanın gittikçe ağırlaşması sonucu amputasyon kararı alınmıştır. Bu ağır vaka neticesinde hastada, ağrı nöbetleri, uyku düzeninde bozukluk ve bunların sonucunda da ciddi duygusal çöküntü meydana gelmiştir. Hastaya kliniğimizde Vücut ve Kulak Akupunkturu, Soft Lazer Uygulaması ve Fitoterapi yöntemleri uygulanmıştır.
Tedavinin ilk seansından itibaren hastanın uyku düzeninde iyileşme, psikolojik rahatlama, ağrı nöbetlerinde ve şiddetinde azalma görülmüştür.
Üçüncü haftadan itibaren yaralardaki kabuklar düşmüş takip eden seanslarda da el ve motor hareketlerindeki yeteneksizlik ve his kaybı düzelmeye başlamış, cilt rengi normale dönmüştür.
Altıncı haftanın sonunda ise tamamen iyileşme sağlanmıştır.
Akupunktur ve Soft Lazer Tedavisi uygulaması, hastada otonom sinir sistemi üzerinden etki yaptığı için, hızlı, etkili ve kalıcı bir iyileşme göstermiştir. Takip edilen yıllarda da hastalığın tekrar nüksetmediği görülmüştür.
Bu tedavi süresince kullanılan akupunktur, lazer ve fitoterapi uygulaması hasta için herhangi bir risk taşımamaktadır

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ethem Hakan Eraltan

Etiketler
Raynauld hastalıgı
Dr. Ethem Hakan Eraltan
Dr. Ethem Hakan Eraltan
İstanbul - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube