Raynaud fenomeni hangi hastalık ve durumlara eşlik edebilir?

Raynaud fenomeni hangi hastalık ve durumlara eşlik edebilir?

1. Bağ dokusu hastalığı olarak adlandırılan ve iç organları da tutabilen romatizmal hastalıklar. Bunlardan en sık görülenleri Sistemik Skleroz (Skleroderma) ve Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastalıklarıdır. Bu hastalığı olan pek çok kişiye ilk tanı Raynaud’nun nedeni araştırılırken konur.

2. Damar sertliği, atar damar tıkanıklıkları-daralmaları ve benzeri durumlar.

3. Vaskülitler, yani damar iltihabı veya damarın romatizması olarak açıklanabilecek durumlar.

4. Bazı ilaçlar da Raynaud’ya neden olabilir. Özellikle bazı kanser ilaçları ve migren ilaçları bu bulgunun ortaya çıkmasına neden olur.

5. Nikotin ve kafein gibi gündelik alışkanlıklarımızı içinde bulunan maddeler (Sigara ve kahve gibi) Raynaud bulgularını sıklaştırabilir.

6. Bazı kan hastalıkları

7. Migren ve ele giden sinirlerin sıkışmasına neden olan durumlar (Karpal Tünel Sendromu)

8. Mesleki durumlar. Örneğin titreşimle çalışan asfalt kırma makinelerinin kullanımı gibi.

9. Çok soğuğa uzun veya tekrarlayan maruziyetler

10. Tiroid bezinin yetersiz çalışması – hipotiroidi

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Tolga Enver Yücetürk

Uzm. Dr. Tolga Enver YÜCETÜRK, 1974 yılında İzmir’de doğmuştur. Alsancak Gazi İlkokulu ve 60. Yıl Anadolu Lisesi’nde lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1998-2003 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nde ihtisas eğitimini tamamlamış ve öğrenciliği boyunca çok istemiş olduğu İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Daha sonra Amerikan denklik sınavları olan ECFMG step 1 ve step 2’yi yüksek derece ile kazanmıştır. İhtisas süresi içerisinde Amerika Birleşik Devletleri’nde Houston’da Baylor College of Medicine Hastanesi’nde Hematoloji (Kan Hastalıkları) üzerinde fellow olarak çalışmalarda bulunmuştur. “D vitamini eksikliği tanısında rutin laboratuvar tetkikleri ve klini ...

Etiketler
Reynoud nedir
Uzm. Dr. Tolga Enver Yücetürk
Uzm. Dr. Tolga Enver Yücetürk
İzmir - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube