Ramazanda kilo vermeye ne dersiniz ?

Ramazanda kilo vermeye ne dersiniz ?

Artık Ramazanda Kilo Almayın…

Ne güzeldir ramazanda iftar saatini beklemek. Gün boyu gözümüzün önünden binlerce yiyecek geçer. Dakikalar bitmek bilmez. Ve ezan sesiyle açılan oruçlarımız midemizi tıka basa onlarca yiyeceği doldurmamızla son bulur. Sonra bir ağırlık hali çöker üzerimize. Uykumuz da gelir.  Gelsin kilolar…

Önümüzdeki 8 yıl boyunca Ramazan ayı yaz dönemine denk gelecek ve yaklaşık 17-18 saatlik açlık ve susuzluk bizleri bekliyor. Bu 8 sene boyunca sağlıklı bir ramazan dönemi geçirmeye ne dersiniz?

Sahur, ramazanda en önemli öğünlerden biri durumunda. Tabii gün boyu aç kalmamak için sahurda fazla yemek yemeniz maalesef sizi iyi hissettireceğine, daha kötü hissettirebilir.

Mutlaka sahur yapmanızı tavsiye ediyoruz ancak sahur çok ağır yiyecekler içermemeli. Kahvaltı gibi olabilir mesela. Açık çay veya bitki çayı, beyaz peynir, kaşar peynir ya da yumurta, kepekli ekmek, meyve çeşitleri, mutlaka yoğurt veya ayran, dilerseniz müsli ya da çorba, bol salata ve bol su sahurunuzda olmazsa olmazlarınızdan olmalı. Arada bir börek de yenilebilir. Aşırı tuzlu gıdalar tüketirseniz (zeytin, turşu vb. gıdalar) gün boyu çok yoğun susuzluk yaşarsınız. Sizi tok hissettirecek ve vücudunuzu yormayacak gıdalar tüketmelisiniz sahurda.

17-18 saat aç kaldınız ve gözünüz dönüyor. O anda önünüze fil koysalar onu bile yersiniz. İftar vakti geldi ve orucunuzu açtınız. Lütfen suyla açın orucunuzu. ( hurma veya zeytinle açmak maalesef sağlığınızı bozar. Hurma kan şekerinizi çok yükseltir, zeytin ise tansiyonu) . Suyunuzu içtikten sonra 1 kâse çorba tüketin.( Lütfen çorbanızın içeriği çok yoğun olmasın) . İşte bundan sonra yapmanız gereken en önemli davranış 15 dakika boyunca hiçbir şey tüketmemek. Lütfen çorbanızı tükettikten sonra 15 dakika boyunca suyun dışında hiçbir şey tüketmeyin. Bu esnada masadan uzaklaşmanız sizin yararınıza olacaktır. ( akşam namazı kılabilirsiniz, wc ye gidebilirsiniz, evin içinde dolanabilirsiniz) Bir şekilde masadan kalkın.

Bunu yapmamızın amacı;  çorbayla kan şekerimizi çok az yükseltmek, 15 dakika bekleyerek tekrar olması gereken sınırların içine indirmek. 15 dakika geçtikten sonra tekrar masaya dönün ve yemek istediklerinizden küçük miktarlarda tüketin. Bunların çok yağlı olmayan ürünlerden seçmeniz yararınıza olur.

 Peki 15 dakika beklemezseniz ne olur? Kan şekerinizi inanılmaz rakamlara ulaştırabilirsiniz. Özellikle şeker hastası iseniz komaya girebilirsiniz. Ben çalıştığım hastanede ramazan döneminde oruç tuttuğu için,  iftarda şeker komasına giren onlarca insan gördüm.( çoğu şeker hastası olduğunu bilmiyordu) Ve açlık kan şekerleri çoğunun 800 idi. Şeker hastası olmasanız bile bu 15 dakikalık yemek yememe olayını mutlaka uygulayın. Kan şekerinizi çok yükseltmeyin ve yedikleriniz bu sayede yağa dönüşmesin. Bu yüzden iftarda tatlı yemeniz de sakıncalı oluyor.

İftarınızı tamamladıktan yaklaşık 3 saat kadar sonra ara öğün olarak meyve+ süt-yoğurt ya da 1 porsiyon sütlü tatlı ya da 2-3 top dondurma tükettiğinizde gayet sağlıklı bir ramazan geçireceğinize garanti veriyorum.

Bu sistemi uygulattığım tüm hastalarım kendilerine özel kalorilerde aldıkları ramazan diyetiyle kilo almayı bırakın, kilo bile verdiler. Ama verenlerin hepsi 15 dakika beklemeyi başaranlar arasından. Hepinize sağlıklı günler ve hayırlı ramazanlar diliyorum.

ÖRNEK

RAMAZAN DİYETİ

SAHUR: Açık şekersiz çay veya bitki çayı

1 Kase çorba

60 gr kadar (iki kibrit kutusu) beyaz peynir VEYA 40 gram kaşar ( 1,5 kibrit kutusu) peynir veya 2 adet haşlanmış yumurta VEYA 1 adet haşlanmış yumurta+ 30 gram beyaz peynir ( 60 gram et grubu da yenilebilir: 2 yumurta büyüklüğünde)

BOL SÖĞÜŞ

3-4 adet zeytin

4 yemek kaşığı yoğurt

2 ince dilim ekmek (çavdar / tam buğday)(50 gram)

iftar: 1-3 bardak su

1 kase çorba

( 15 dakika bekleyiniz)

3 köfte kadar (90 gr) kırmızı et veya 100-120 gr tavuk eti (2 küçük baget veya 1 but) veya 150 gr balık veya 60 gram beyaz peynir veya 40 gram kaşar peynir

6 yemek kaşığı sebze yemeği (susuz)

4 yemek kaşığı yoğurt

SALATA ( 1 tatlı kaşığı sıvıyağ)

2 ince dilim ekmek (çavdar/tam buğday)(50 gram)

Ara Öğün: 1 porsiyon meyve+ 1 çay bardağı leblebi+ 1 adet ceviz+ 1 çay bardağı tarçınlı süt VEYA yoğurt

veya 1 porsiyon sütlü tatlı

veya 2-3 top vanilyalı dondurma

Ara Öğün: 1 porsiyon meyve + 1 çay bardağı tarçınlı süt veya yoğurt

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. N. Damla Noyan

Etiketler
Ramazanda beslenme
Dyt. N. Damla Noyan
Dyt. N. Damla Noyan
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube