Ramazan bayramı

Ramazan bayramı

Ramazan bayramının yaz aylarına denk gelmesi tatil fırsatını da beraberinde getirdi. Eğer bayramınızı otelde karşılayacaksanız açık büfelerin etkisiyle kısa sürede 3 ila 5 kilo alabilirsiniz. Tatilde açık büfelerin tuzağına düşmemeniz için ;

Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Hergün farklı seçimler yapmanız metabolizmanızı çalıştıracaktır. Bir gün klasik kahvaltıyı  yani birkaç çeşit peynir, taze sebze – meyve , zeytin ve esmer ekmek tercih edebilirsiniz. Diğer gün peynirli omlet, domates, salatalık, biber ile beraber esmer ekmek tüketebilirsiniz. Çikolata ve reçel miktarlarınızı kontrollü tükettiğiniz takdirde birer gün arayla krep ya da pancake tüketebilirsiniz.

Geç kahvaltı yapılacağı için öğle yemeğine kadar ara öğün tüketmenize gerek yoktur. Ama öğle yemeği kesinlikle atlanmamalıdır. Öğle ve akşam yemeklerinde biranda tüm yemeklerden alınmamalıdır. Önce zeytinyağlı ile başlayabilirsiniz. Daha sonra bol salata ile beraber ızgara et, tavuk ya da balık tüketebilirsiniz. Salatanıza sadece zeytinyağı, limon ve sirke koymak yeterli olacaktır.

Öğle yemeğinde sonra akşam öğününe kadar ara öğünde 2 top dondurma, 1 kase sütlü tatlı, 1 adet haşlanmış mısır ya da taze meyve gibi seçimler yapılabilir. Ara öğünde simit, pizza, hamburger, gözleme gibi hamur işlerini tüketmemek kilo almanıza engel olacaktır.

Gününüz bir saatini yüzme, yürüyüş gibi spora ayırmayı unutmayın.

Bayramınızı şehirde geçirekseniz eğer ev ziyaretlerine dikkat etmeniz gerekenler;  

Ziyaretlere çok aç gitmemek gerekli. 4 saatlik zaman dilimlerinde mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar ( fındık, badem, meyve, yoğurt gibi) tüketilmeli.

Bayramda gelen misafirlerinize şerbetli ağır tatlılar yerine meyve, meyveli dondurma, sütlü tatlılar ikram edebilirsiniz. Diğer bir alternatif ise tam tahıllı undan yapılmış sebzeli peynirli poaçalar ayran ile ikram edilebilir.

Her gidilen ziyaret de  tatlı tüketmemeye dikkat edilmeli. Sürekli tatlı tüketimi kan şekerinin dalgalanmasına neden olur. Daha çabuk acıkır ve sürekli tatlı yemek istersiniz. Bu durumu engellemek için şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih etmeli ve mutlaka tatlıdan sonra bir parça protein ile ( fındık, ceviz, badem, ayran, yoğurt..vb) dengelemelisiniz.

Bayram süresince tatlı tüketimini yanında çay, kahve tüketimi de artar. Bu durumda normal düzeniniz dışına çıkmayın. Günde 1 – 2 fincan kahve ve çayı da açık limonlu içebilirsiniz. Siyah çayın yanında yeşil çay da mutlaka içilmeli. Unutmayın çay, kahve tüketimi vücudumuzdan su kaybına neden olur. Bu yüzden su tüketimi 2 – 2,5 litre olmalı.

Herkese keyifli bayram dilerim…

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Seda Uşarer

Dyt. Seda Uşarer, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini 2007 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Mesleki hayatına 2009 yılında Kıbrıs’da bulunan Sodexho Catering Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde başlamış olan Dyt. Seda UŞARER, daha sonra International Medicana Ankara Hastanesi’nde klinik diyetisyen olarak görev yapmıştır. Buradaki görevinin ardından İzmir'de çalışmalarını sürdürme kararı almış ve Özel Kent Hastanesi’nde yaklaşık 3 yıl süreyle klinik diyetisyen olarak çalışmıştır.

Diyetisyen kimliğini tamamlamak adına lisans eğitiminin yanı sıra Yaşam ve Eğitim Koçluğu Eğitimi de almış olup mesleki çalışmalarına Özel Medicana International İzmir Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Ramazanda tatlı tüketimi
Dyt. Seda Uşarer
Dyt. Seda Uşarer
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube