Ramazan ayında egzersiz yapmak doğru mu ?

Ramazan ayında egzersiz yapmak doğru mu ?

Günlük hareket  alışkanlıklarının birden bire değiştiği Ramazan ayında, gündüzleri hareketsiz geçirmek birçok kişi için kaçınılmazdır. Oysa Ramazan’da  yapılacak doğru egzersizler ile bu durumun önüne geçilebilir. Özellikle Ramazan’da spora ara verilmemesi gerekir. Özel  egzersiz programı ile oruç tutarken sağlıklı ve formda kalınabilir.

Oruç tutanlara iftardan 2 saat sonra aerobik, nefes alıp-verme egzersizleri ve yürüyüş gibi hafif sporlar yapmalarını öneriyoruz. Hafif tempoda yapılan spor hazmı kolaylaştırarak metabolizmayı dengede tutmaya yardımcı oluyor. Örneğin  Ramazan ayına özel olan Teravih namazları  bu açıdan eşi  bulunmaz öneme sahiptir. İftar sonrası ortalama 2 saat içerisinde kılınan yaklaşık 45 dakikalık bu namaz, bir nevi çeşitli egzersiz tiplerini birleştiren ideal bir egzersiz programı mahiyetindedir.

Ramazan ayında oruç tutan insanlar 17-18 saat aç kaldıktan sonra yemek yiyebiliyor. Hareketsizlik metabolizmayı  yavaşlatıyor. İftarda  ağır ve yağlı yemekler sonrası durum da bazı kişilerde kilo artışına yol açabiliyor. Kilo artışı da zaten hareketsiz olan vücutta kas ve eklem ağrılarına yol açabiliyor.

Aç ve tok karnına sporu tavsiye etmiyor, yemek yedikten en az 2 saat sonra egzersiz yapılmasında yarar olduğunu belirtiyoruz. Koşma yerine yürüme, ağır yorucu egzersizler yerine kendi vücut ağırlığınızı kullanarak yaptığınız egzersizler tercih edilebilir. Bu süreçte, bütün gün susuz kalan vücutta kasılma ve kramplar olmasını istemiyorsak,  iftar ve sahur  arasında bol sıvı alınması gerektiğini bildirdi. Oruç tutanlar, çok fazla karbonhidrat, yağ ve su kaybedeceklerinden ağır sporlardan kesinlikle kaçınmalıdır.

Günlük işlerimizi yapmayı sürdürmeye çalışmalıyız. Eğer oruç tutuyorum diye günlük hareketlerinizi de sınırlarsanız kas kayıpları yaşayabiliriz. Bu da zaten açlıktan yavaşlayan metabolizmayı iyice yavaşlatır ve kilo almamıza neden olur. Ayrıca iyi bir egzersiz kapasitesi için sahura kalkarak öğün sayımızı arttırmalıyız.  Özellikle sahur sonrası, dinç vücutla  yapılabicek 1 saati geçmeyen  sabah yürüyüşü çok faydalıdır.

Bunun yanında herkesin spor yapmadan önce herhangi bir rahatsızlığının olup olmadığını kontrol ettirmesinde yarar var. Özellikle astım, kalp ve şeker hastaları çok dikkatli olmalıdır. Bundan dolayı spor yapmadan önce sağlık kontrolünden muhakkak geçilmelidir.

                                                                                                                                    

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Kadir Göde

Yrd. Doç. Dr. Kadir GÖDE, 1983 yılında Niksar'da doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru ünvanı almıştır. İhtisasını ise Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladıktan sonra Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 

2017 yılında İstinye Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda yardımcı doçent olarak akademik kadroda yer almıştır. Yrd. Doç. Dr. Kadir GÖDE, şu an Trabzon Akçaabat'da bulunan Medicalpark Trabzon Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Egzersiz
Uzm. Dr. Kadir Göde
Uzm. Dr. Kadir Göde
Trabzon - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube