Rahim ağzında yara ( servikal erezyon )

Rahim ağzında yara  ( servikal erezyon )

RAHİM AĞZINDA YARA(SERVİKAL EREZYON) Rahim ağzındaki cildin enfeksiyonlar veya kötü huylu hücresel değişiklikler nedeniyle kaybına rahim ağzında yara (servikal erozyon) denir. Rahim ağzı yarası rahim ağzının vajene bakan yüzündeki mukozanın kaybıdır. Bu kısmın epitel dokusu aslında vejendeki diğer bölgelere göre daha kalındır. Ancak bu sağlam doku kaybedilince alttan kızarık mukoza altı dokusu görülür hale gelir.

Muayenede parlak görülen sağlam soluk pembe doku yerine kadifemsi görülen kırmızı , yaralı alan izlenir. Yaralı alan dokunmakla kanamalıdır. Muayene veya cinsel ilişki sırasında kanama yapabilir. Bu yüzden ilişki sonrasında kanama veya pembe akıntı olması rahim ağzı yarasının önemli bir belirtisidir. Normal gebelik döneminde ve doğum kontrol hapları kullananlarda sıklıkla görülür.

Doğumdan sonra ya da doğum kontrol haplarının bırakılmasından sonra genellikle kaybolur. Servikal erozyonların, servikal kanserle bir ilişkisi yoktur.

TEDAVİ Servikal erezyonda rahim ağzı öncelikle smear testi ve görünen lezyona göre gerekli ise kolposkopi ve biyopsi ile herhangi bir patoloji olup olmadığı açısından değerlendirilmelidir. Smear testi, kolposkopi ve biyopsi sonucu normal olan hastalarda lezyona yakma - dondurma gibi tedaviler uygulanabilir. Bu tetkiklerin sonucu normal değilse smear ve kolposkopi konularında anlatıldığı gibi patoloji türüne göre gerekli şekilde tedavisine devam edilir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Korkut Arslan

Op. Dr. Korkut ARSLAN, lisans öncesi öğrenimini 1992 yılında İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nde bitrmiştir. Ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi esnasında Köln Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde ve Wayne State Üniversitesi - ( Detroit, MI, USA) Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde çalışmalar yapmıştır. 2005 - 2009 yılları arasında İstanbul'da özel bir hastanede çalışmış olan Op. Dr. Korkut ARSLAN, 2009 yılında Şanlıurfa' da askerlik vazifesini yerine getirmiştir. 2010 yılından beri İstanbul'da bulunan özel muayenehanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak mesleki çalışmlarını sürdürm ...

Etiketler
Mukoza
Op. Dr. Korkut Arslan
Op. Dr. Korkut Arslan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube