Psikoterapi nedir? faydaları nelerdir?

Psikoterapi nedir? faydaları nelerdir?

Psikoterapi, ruh sağlığıma ilişkin problemlerin bir profesyonel ile konuşulması yoluyla çözümlenmesini hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Psikoterapi kişilik bozuklukları, kaygı bozuklukları (obsesif kompulsif bozukluk, fobiler, panik bozukluğu) , yeme bozukluğu (anoreksi ve blumia gibi) bir çok ruhsal sıkıntının tedavisinde faydalı olabilmektedir.

Psikoterapi ayrıca yaşama ait duygusal problemler ve zorluklarda da başvurulan bir tedavi yöntemidir. Genel anlamda problem adı verilse de duygusal çalkantıya sebep olan durumlar kendimizle, başkalarıyla, sosyal ortamlarla ya da yaşam içinde yer alan kurumlarla etkileşimlerimizden kaynaklanabilmektedir. Terapötik konuşma seanslarında, kişi problem yaratan durumları nasıl belirleyeceğini, ilişki ve tecrübelerini nasıl değerlendireceğini ve yaşamla ilgili nasıl gerçekçi hedefler belirleyeceğini öğrenir. Ayrıca söz konusu süreç, danışanların fırsat geliştirmeyi daha iyi öğrenebİlimelerine ve kendi hayatlarından daha sorumlu olabilmelerine yardımcı olur.

Psikoterapiden fayda görebilmek için, kişi ile terapist arasındaki iletişimin ve ekileşimin güven ortamı içerisinde olması gerekir.Sağlıklı güven ortamı oluştuktan sonra ruhsal durumunuzun özelliklerine göre terapist, yüzleştirme yaparak kişinin kendini objektif olarak değerlendirmesini sağlamaya çalışır.Bir psikoterapisti, kişinin etrafındaki diğer insanlardan farklı kılan özelliklerden biri de yapmış olduğu yüzleştirme ve değerlendirmelerdir.

Günümüzde etkili bir çok psikoterapi yöntemi bulunmaktadır. Temel noktalar kaçırılmadığı sürece, tüm psikoterapi yöntemlerinin danışanların daha etkin bir biçimde yaşayabilmeleri için sorunlarını yönetebilmelerine yardımcı olduğu söylenebilir. Bu nedenle ruhsal bir rahatsızlık durumunda fırsat yaratıp psikoterapi görmek kalıcı ve sağlam bir iyileşme içim çok önemlidir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Gizem Mine Çölümlü

Uzm. Psk. Gizem Mine ÇÖLÜMLÜ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2006 yılında Ankara Atılım Üniversitesi'nde burslu olarak başladığı lisans eğitimini 2011 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek lisansını ise 2011-2014 yılları arasında yine burslu olarak Bahçeşehir Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji alanında yapmıştır.

Üniversite eğitimi sırasında ve sonrasında pek çok kurumda çalışmalar yaparak deneyim edinmiş olan Uzm. Psk. Gizem Mine ÇÖLÜMLÜ, mesleki çalışmalarına şu anda Harmoni Dil Konuşma ve Gelişim Akademisi ve Özel Via Hospital Sancaktepe'de devam etmektedir.

Etiketler
Psikoterapi nedir?
Uzm. Psk. Gizem Mine Çölümlü
Uzm. Psk. Gizem Mine Çölümlü
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube