Psikoterapi ne değildir?

Psikoterapi ne değildir?

1-Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi dediğimizde herkesin aklına gelen, bir problemini bir arkadaşına anlatır gibi bir uzmana anlatmak ve onun seni dinlemesidir. Bireyler psikoterapiye geldiklerinde rahatlayacaklarına, keyiflerinin yerine geleceğine, kendisinin haklı bulunacağına dair inançlara sahiptir. Bu inancın yanında bir de problemlerinin çözümünün kendilerine sunulacağı, kendileri adına kararların alınacağı yönünde bir beklentileri vardır.

Gerçek; bu inançlardan, beklentilerden ve bilinenden tamamen farklıdır. Psikoterapi dediğimiz şey, bireyin uyumunu bozan davranışlarını ortadan kaldırmak, iç görü geliştirmek, rahatsızlığın belirtilerini azaltmak veya ortadan kaldırmak amaçlı, terapist ve danışanın sözlü iletişimine dayanan bir tedavi yöntemidir.

2-Psikoterapinin Amacı Nedir?

Psikoterapinin içinde tavsiye vermek, çözüm önerisi sunmak, kişiler adına seçim yapmak yer almaz. Bunun yerine psikoterapi, bireylere kendi seçimlerini yapma ve kararlarını alma olgunluğuna erişmelerine destek olmayı hedefler.

3-Psikoterapide Sadece Geçmiş Mi Değerlendirilir?

Psikoterapiye gelen bireyler genelde çocukluk yaşantılarını anlatacaklarını düşünürler. Ancak psikoterapistin benimsediği kurama göre problem çözümü için odaklanılan noktalar değişebilir. Sorunun kaynağının çocukluk yaşantılarında olduğuna karar verilip bu dönem değerlendirilerek psikoterapi süreci işletilebileceği gibi şimdi ve yakın geçmiş üzerinden de problemler irdelenebilir.

4-Psikoterapiye Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Psikoterapi için birçok sebep olabilir. Ancak psikoterapi için genel bir ölçüt bulunmadığı için kişiler terapiye başlama kararını almakta zorlanabilirler. Bunun yanında kişilerin “deli, anormal görünecekleri” gibi kendi düşünceleri de bu kararı almalarını zorlaştırır. Terapiste gitmek istemeniz deli veya anormal olduğunuzu değil, sorunlarınızın farkında olduğunuzu ve çözmek istediğinizi gösterir. Hukuki sorunlarınızda bir avukata başvurmanız ne kadar normalse, ruhsal problemlerinizde bir psikoloğa veya psikiyatriste başvurmanız o kadar normaldir.

Günlük işlevlerinizi yerine getiremediğinizi, çaresiz kaldığınızı, sorunun içinden çıkamadığınızı düşünüyorsanız bir uzmana başvurabilirsiniz.

5-Terapi Süreci Nasıl İşler?

Terapi süreci danışan ve terapistin karşılıklı güvene dayalı bir ilişki oluşturması ile başlar. Bu ilişkinin ne kadar sürede oluşacağı kişilere göre değişebilir. Terapist sorunu daha net tanımlayabilmek adına çeşitli testler uygular, bu testlerin sonuçları kişilere aktarılır ve terapi hedefleri birlikte oluşturulur. İlk psikoterapi seansının amacı da terapi hedeflerini belirlemek ve bir yol haritası çizmektir. Bunların yanı sıra danışana psikoterapi ve süreç hakkında bilgi verilir. Psikoterapiye gelme sebepleri, psikoterapiden beklentiler hakkında konuşulur.

Psikoterapi, uygulanacağı kişi veya kişilere göre bireysel, çift, aile, çocuk veya grup terapisi olarak çeşitlilik gösterir.

Terapide süreklilik önemli bir faktördür. Terapi yarım bırakılmamalı, sıkıntı yaşanan durumlar varsa terapistle açıkça konuşulmalıdır.

Terapide gizlilik bir diğer önemli konudur. Danışanın izni olmadan hiçbir bilgi kimseyle paylaşılamaz. Çocuklarla yapılan terapilerde aile üyelerine durumla ilgili bilgi aktarılabilir, tedaviye onlar da dahil edilebilir.

6-Psikoterapi Nasıl Fayda Sağlar?

Terapist ve danışan arasında kurulan ilişki danışanın sorunlarını açıkça paylaşmasını sağlar. Bu sayede kişiler sorunlarını terapistin desteğiyle objektif değerlendirme fırsatı bularak çözümlemeye çalışır. Terapistin aldığı eğitim onu arkadaşlardan, tanıdıklardan ayıran önemli bir özelliktir. Danışanın sorunlarının kaynağını kendisine fark ettirip, onları çözümlemesine herkesten farklı bir şekilde yardımcı olur. Kişinin benlik algısının farklılaşması, sorunlarla baş etme becerisinin artması, olumsuz ruh halinin değişmesi, diğer insanlarla olan ilişkilerin düzelmesi psikoterapinin faydalı olduğunu gösterir.   

Psikolog Gonca BAĞLAR

 

 

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Gonca Bağlar

Etiketler
Psikoterapi nerede ve ne zaman
Psk. Gonca Bağlar
Psk. Gonca Bağlar
Eskişehir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube