Prp uygulaması hakkında merak edilenler

Prp uygulaması hakkında merak edilenler

PRP, "Platelet Rich Plasma - platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması" adı verilen tedavi yöntemi tıbbın birçok alanında kullanılmakta olup son yıllarda dermatolojik alanda da kullanılmaya başlanmıştır.

 

PRP’nin dermatoloji alanındaki kullanım alanları cilt gençleştirme,saç mezoterapisi,dolgu amaçlı,melanin hiperpigmentasyonunda, akne skarlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kimyasal peeling,lazer uygulamalarından sonra yara iyileşmesini artırmak içinde kullanılır. Ayrıca kronik yara ülserlerinde ve yanık tedavisinde de kullanılmaktadır.

Hazırlanışı ve Uygulanışı:

PRP  uygulamalarında işlem öncesi 10cc kadar kan alınır.Santrifüj cihazında santrifüj edilir.Santrifüj edilen kandan trombositler ayrılarak PRP elde edilir.PRP yöntemi ile elde edilen trombosit yoğunluğu serumdaki trombosit yoğunlugundan 2-4  kat fazladır.Elde edilen PRP kişiye mezoterapi  veya dolgu uygulaması şeklinde uygulanır.Uygulama sıklığı hakkında net protokoller olmamakla birlikte, sıklıkla 2-4 haftada bir  3 veya 4 seans şeklinde uygulanır. Toplamda 15-20 dakikalık bir uygulamadır . İlk uygulama sonrası ciltte sağlıklı bir parlaklık ve ışıltı görülür, ancak tam etki yinelenen uygulamalarla elde edilir.

 

Etki Mekanizması:

PRP ( platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma) çoklu büyüme faktörleri etki mekanizmasını oluşturmaktadır. Büyüme faktörlerinin yeni doku oluşumu, doku koruyucu etkisi ve yara iyileştirici etkisi vardır.

 

Yan Etkileri:

Kişinin kendi kanından hazırlandığı için hehangi bir allerjik reaksiyon veya bulaşıcılı hastalık riski yoktur.

 

Kimlere Uygulanmaz:

Gebe, emziren hastalara, akut veya kronik enfeksiyonu olan hastalara, düşük trombosit değerleri olan hastalara,kanser varlığında,otoimmun hastalığı olanlara uygulanmaz.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Başak Kandi

Prof. Dr. Başak KANDİ, 1991 yılında Ankara Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1998 yılında Turgut Özal Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı'nda başlamış olduğu asistanlık eğitimini 2002 yılında tamamlamıştır. 2008 - 2012 yılları arasında ise Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde İmmunoloji Doktorasını yapmıştır. 2002 - 2009 yılları arasında Fırat Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı, 2009 - 2010 yılları arasında Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Klinik Şefi ve 2010 - 2013 yılları arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı olarak çalışmalar yapmıştır. Liv Hospital Ankara Dermatoloji Bölümü'nde Profesör olarak görev y ...

Etiketler
Prp kimlere yapılmaz
Prof. Dr. Başak Kandi
Prof. Dr. Başak Kandi
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube