Prp tedavisi ve etkinliği

Prp tedavisi ve etkinliği

Cilt yenileme, saç dökülmesi, çatlak tedavisi gibi güzellik sektörünü yakından ilgilendiren sağlık sorunlarında sıklıkla kullanılan PRP tedavisi, kas iskelet sistemi hastalarında da kullanılmakta. üstelik insanın kendi kanından hazırlanan bu tedavi yöntemi, doğal olmasının yanısıra oldukça da etkili.

PRP trombosit hücrelerinden zengin kan demektir. PRP tedavisinde kişinin kendi kanından elde edilen trombosit hücreleri cildi veya sorunlu dokuları yenilemekte kullanılır.

Vücudumuzda bir yer yaralandığı zaman dokunun onarılması için bu bölgeye gelen trombosit hücreleri bazı maddeleri salgılayarak  dokunun onarılmasını başlatmaktadır.  

PRP yönteminde,  trombosit hücrelerinden zengin kan dokunun onarılmasını tetikleyerek hasarlı bölgeyi yenilemektedir. 
Hastanın kol bölgesinden az miktarda alınan kanın özel bir işlemden geçirilmesi sonrasında trombosit hücrelerinden zengin kan elde edililmekte ve PRP tedavisi için elde edilen kan sorunlu bölgelere enjeksiyon yöntemiyle uygulanmakta. PRP yöntemiyle yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu tendon, kas, kıkırdak gibi dokuların hücreleri uyarılarak iyileşme sağlanmakta ve özellikle diz, kalça, el, ayak bölgelerindeki kireçlenmelerde ve yaralanmalarda iyileştirici etki ortaya çıkmakta. Eklem kireçlenmelerinin yanısıra omuz, ayak bileği, diz gibi eklem ağrıları, tendon yırtıkları, topuk dikeni, tenisçi dirseği gibi birçok hastalığın tedavisinde PRP etkili olmakta.

Hastanın kendi kanı kullanıldığı için PRP yönteminde herhangi bir alerji, hastalık bulaşma, doku uyuşmazlığı gibi riskler bulunmamakta.  Ayrıca PRP tedavisinin etkili olabilmesi için mutlaka tecrübeli bir uzman hekim tarafından uygulanması ve uygun PRP malzemesinin kullanılması gerekmektedir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Ertürk

Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Ertürk 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra 2007 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ABD ihtisasını tamamladı.

Özel İstanbul Hayat Hastanesi'nde, İstanbul Hospitalium Hastanesi'nde, Biyofiz Tıp Merkezi'nde, Aktif Tıp Merkezi'nde görev yapmış olup, mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Prp etkileri
Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Ertürk
Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Ertürk
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube