Prostat hastalıkları ve tedavisi hakkında yanlış bilinenler ve doğruları

Prostat hastalıkları ve tedavisi hakkında yanlış bilinenler ve doğruları

Fısıltı gazetesi ve eksik bilgilenmeler nedeniyle prostat hastalıkları erkeklerin korkulu rüyası olmakta. Bu makalede yanlış bilinenler ve doğrularını söylemeye çalıştım.

YANLIŞ:Prostat hastalıktır.

DOĞRU: Prostat her erkekte bulunan meninin içerisindeki üremeye yardımcı bir sıvı salgılayan bir bezdir. Prostat idrar torbasının önünde yerleşir ve içerisinden idrar kanalı geçer. Meninin içerisinde prostat sıvısıda bulunmaktadır. 

YANLIŞ:Ayakta işeme prostat hastalığına neden olur.

DOĞRU: Bu doğru değildir ve bununla ilgili bilimsel bir veri yoktur. Sadece dini inanç gereği doğru yapılması istenen bir davranışı yanlış bir bilgi ile anlatılması sonucu ortaya çıkmış bir rivayettir.

YANLIŞ:Sık tuvalete gidiyorum prostat kanseri olabilirmiyim?

DOĞRU: Sık işeme prostat büyümesinin bir yakınması olmakla birlikte idrar yolu enfeksiyonları,idrar torbası (mesane) hastalıklarında da görülebilmektedir. Prostat kanseri belirteci değildr. Prostat kanseri hiçbir bulgu vermeden de ortaya çıkabilir. Prostat kanseri teşhisi muayene ve labaratuar tetkikinde (PSA değeri) şüpheli sonuçlar sonucu yapılan biyopsi ile konulmaktadır. Bu nedenle her erkeği 50 yaşından itibaren , ailesinde prostat kanseri olanları 45 yaşından itibaren en az yılda bir prostat muayenesi amaçlı üroloji polikliniğine başvurmasını öneriyoruz.

YANLIŞ:Prostat hastalığı ilaçları cinsel fonksiyonları bozar.

DOĞRU: Prostat büyümesi için verilen ilaçların bir kısmı cinsel fonksiyonda azalma yapabilirken büyük bir kısmı cinsel fonksiyonları etkilemez. Hastanın durumuna göre ilaç tedavisi başlanmaktadır. Son yıllarda sertleşme problemi için kullanılan bazı ilaçlar aynı zamanda prostat büyümesinin neden olduğu yakınmaları da iyileştirdiği için kullanılmaya başlanmıştır.

YANLIŞ:Prostat ameliyatı cinselliği öldürür

DOĞRU: İyi huylu prostat büyümesi için yapılan prostat ameliyatlarından sonra çok nadir cinsel fonksiyon bozukluğu olur. Prostat kanserine yönelik yapılan cerrahilerde sinir hasarına bağlı daha yüksek oranda cinsel fonksiyon bozukluğu gözlenmektedir. Bunlarında tedavisi mümkündür. Genelde cinsel fonksiyon bozukluğu olanlarda daha önceden de şikayetler mevcuttur.

YANLIŞ: Açık prostat ameliyatı kapalıdan daha iyidir.

DOĞRU: Prostat ameliyatının şekline karar verilirken prostat volümü çok önemlidir. Yüksek volümlü prostatı olanlarda açık cerrahi ön plana çıkmaktadır. Son yılardaki teknolojik gelişmelerle paralel olarak özellikle plazmakinetik cihazlarların çıkmasıyla yüksek volümlü prostatlarda kapalı olarak ameliyat edilebilmektedir. Açık ameliyatın kapalıya üstünlüğü yoktur. Hatta hastanede kalış süresi, yara olmaması ve sondadan erken kurtulma kapalı ameliyatın avantajlarıdır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tevfik Sarıkaya

Op. Dr. Tevfik SARIKAYA, 1981 yılında Antalya’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Antalya’da bitirdikten sonra Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Daha sonra 2004-2005 yılları arasında Antalya ve Ankara’da özel polikliniklerde görev almıştır. İhtisasını ise Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2011 yılında Üroloji Uzmanı unvanını almıştır.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Nisan 2013 tarihine kadar Sivas Numune Hastanesi'nde ve Ekim 2014 - Ocak 2016 tarihleri arasında Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi ile Şanlıurfa'da özel bir hastanede görev yapmış olan Op. Dr. Tevfik SARIKAYA, mesleki çalışmalarına şu anda Antalya Özel Termessos Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Prostat neden olur
Op. Dr. Tevfik Sarıkaya
Op. Dr. Tevfik Sarıkaya
Antalya - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube