Prostat hastalıkları hakkında

Prostat hastalıkları hakkında

Doğanın kanunu olarak nasıl saçlar beyazlar ve dökülür veya nasıl yakın gözlüğü kullanılması gerekirse prostat bezi de erkeklerde yaş ile beraber büyür. Bu büyümenin durdurulması mümkün değildir. Ancak her büyüme beylerde şikayete yol açmayabilir ve herhangi bir tedavi gerektirmez.

Prostat büyümesinin tedavisi aşağıdaki durumlarda gereklidir: Eğer işeme hızı azalmış ise işemek için tuvalette çok bekliyor iseniz eğer, idrarınız işeme sonrasında hala bitmemiş hissi veriyor ise eğer idrar aniden sıkıştırıyor ve bazen kaçırma kazaları oluyor ise gece uykudan idrar için kalkmak rahatsız edici oldu ise, prostat büyümesi tedavisi hemen her zaman öncelikle ilaçlar ile yapılır.

Prostatı açıcı ve ufaltıcı bazı ilaç tedavileri mevcuttur ama en sık yan etkileri tansiyon düşürmeleri, cinsel performans düşürmeleri veya meni miktarında ki azalmaya neden olmalarıdır.

Diğer bir sıkıntı da bu ilaçların düzenli şekilde hayatın sonuna kadar alınmalarının gerekliliğidir. Prostat büyümesi için operasyonuna şu durumlarda gerek vardır: Eğer işemeniz durdu ve tıkandı iseniz ilaç tedavisi artık yetersiz ise, idrar yolu enfeksiyonu oluyor ise mesanede taş oluşmuş ise, idrarda kan geliyor ise artık ilaç kullanmaktan bıktı iseniz, prostat büyümesi ameliyatında prostatın hepsi alınmaz ve sadece idrar yolunu tıkayan kısmı kazınarak alınır.

Kapalı prostat ameliyatlarında bu kazıma elektrik (TUR) veya lazer (greenlight – yeşil ışık, redlight – kırmızı ışık) ile yapılır. Çok büyük olan prostatlarda yapılan açık operasyonlarda ise bu tıkayan kısım parmak ile veya makas ile kesilerek çıkartılır. Bilinmesi gereken şey bu operasyonlar sonunda prostatın bir kısmının geride bırakıldığı ve buradan prostat kanserinin gelişme riskinin hala olduğudur. Prostat büyümesi ameliyatı olan her beyin mutlaka yıllık prostat kanseri taraması testinden geçmesi gereklidir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Selçuk Yücel

Prof. Dr. Selçuk YÜCEL, 1995 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini birincilik derecesi ile bitirdi. Tıp Fakültesinin son yılında Amerika Birleşik Devletlerinde doktorluk yapabilme için gerekli olan ECFMG sertifikasını almaya hak kazandı. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalında başladığı asistanlığını 2000 yılında bitirerek üroloji uzmanlığını aldı. Asistanlığı sırasında Genel Cerrahi rotasyonunu Harvard University Massachusetts General Hospital Genel Cerrahi Anabilim Dalında yaptı. 2001 yılına kadar Acıbadem Sağlık Grubu Acıbadem Hastanesinde üroloji uzmanı olarak çalıştı. 2001 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalına öğretim üyesi olarak başladı. 2001-2004 yılları arasında University of California San Francisco Üroloji Anabilim Dalında Dr. Larry Baskin gözetiminde çocuk üro ...

Etiketler
Prostat ameliyatı
Prof. Dr. Selçuk Yücel
Prof. Dr. Selçuk Yücel
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube