Prezervatif kullanma kılavuzu

Prezervatif kullanma kılavuzu

Prezervatif nedir?

Prezervatif cinsel hayatınızdaki en büyük dostunuzdur!

Prezervatif veya kondom, bariyer özelliği ile cinsel ilişki sırasında hastalık bulaşmasını ve gebelik oluşmasını önlemek amacıyla kullanılan bir üründür. Modern çağda çoğu prezervatif lateks malzemeden üretilmekle birlikte poliüretan, kauçuk ya da kuzu bağırsağı gibi diğer malzemelerden de üretilebilir.

Prezervatif ucuz, kullanımı basit, yan etkisi az ve doğru kullanıldığında cinsel yolla bulaşan hastalıklara ve gebeliğe karşı koruma sağlayan bir üründür. Dünyada yaklaşık 46 milyon çiftin düzenli olarak kondom kullandığı tahmin edilmektedir ve bu çiftlerin büyük bir kısmı gelişmiş ülkelerde yaşamaktadır.

Prezervatif nasıl ortaya çıkmıştır?

M.Ö 1350 yıllarında kullanılmaya başladığına dair kanıtlar mevcuttur. M.S. 1654 yılında ketenden yapılmış kılıfların kullanıldığı bilinmektedir. Sonraki yıllarda hayvan bağırsağından yapılan ve 18. yüzyılda kondom adı verilen bu ürünler 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sentetik malzemelerden veya kauçuktan imal edilmeye başlanmış ve kullanımı giderek yaygınlaşmıştır.  Yaklaşık 400 yıldır kullanılagelen prezervatif 1930 yılından bu yana lateksten üretilmektedir.

Prezervatif nasıl kullanılmalıdır?

Prezervatif folyo bir ambalajın içinde, sarılı şekilde bulunur. Penisin baş kısmına koyulur ve sonra aşağı doğru açılarak penise giydirilir. Uç kısmında meninin dolması için yer bırakılmalıdır, aksi takdirde meni dışarıya çıkabilir. Kullandıktan sonra penis sertleşmiş haldeyken çıkarılmalı ve düğümlenerek ya da mendil ile sarılarak çöpe atılmalıdır.

Yeni bir cinsel partner söz konusu ise HIV dahil cinsel yollarla bulaşan hiçbir hastalığın bulunmadığından emin olunana kadar vajinal, oral veya anal ilişki sırasında mutlaka kullanılmalıdır.

Satın alırken ve saklarken dikkat edilmesi gerekenler!

• Son kullanma tarihi kontrol edilmelidir!

• Lateks malzemeden üretilmiş olanlar tercih edilmelidir!

• Poliüretan, kauçuk ya da kuzu bağırsağından üretilenler gebeliği önlese de cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu değillerdir!

• Orijinal paketinde, kuru, serin ve güneş ışığından uzak bir yerde saklanmalıdır!

• Isı lateksi zayıflatır ve prezervatifin yırtılma olasılığını arttırır!

• Paketi zarar görmüş prezervatifler kullanılmamalıdır!

• Pantolonun arka cebinde ya da cüzdanda taşınmamalıdır!

Uygun prezervatif kullanımı için dikkat edilmesi gerekenler!

• Her cinsel ilişkiden önce yeni bir prezervatif kullanılmalıdır!

• Aynı cinsel birleşme esnasında vajinal, oral veya anal ilişkiler öncesinde yeni bir prezervatif kullanılmalıdır!

• Prezervatif paketinden çıkarılırken, prezervatif üzerinde tırnakla, diş ile veya başka nesnelerle delik açılmamasına özen gösterilmelidir!

• Prezervatif ön sevişme öncesi penise takılmalı ve tüm cinsel aktivite bittikten sonra çıkarılmalıdır!

• Prezervatif sertleşme olur olmaz hemen penise takılmalıdır!

• Sünnet olunmamış ise deri geriye doğru sıyırıldıktan sonra prezervatif takılmalıdır!

• Prezervatif penis üzerine giydirilmeden önce, içine meninin dolacağı kadar boşluk bırakmak amacıyla, uç kısmı iki parmak arasında tutularak içindeki hava boşaltılmalıdır!

• Prezervatifin uç kısmı iki parmak arasında tutulurken, katlı kısmı penis başından köküne doğru açılarak giydirilir!

• Eğer ilişki sırasında kayganlaştırıcı kullanmak gerekiyor ise bu amaçla özel olarak üretilmiş su bazlı ürünler kullanılmalıdır!

• Prezervatifin yapısını zayıflatabileceğinden dolayı kayganlaştırma amacıyla vazelin, sıvı yağ, petrol bazlı jeller, sabun, tükürük kullanılmamalıdır!

• Boşalma sonrası penis hala sertleşmiş haldeyken penisin en alt noktadaki kısmından tutarak yukarıya doğru çıkarılır! Böylece meninin dışarı dökülmesi önlenir!

• Çıkarıldıktan sonra ağzı bağlanarak çöpe atılmalıdır!

• Prezervatif kullanıldıktan sonra eller yıkanmalıdır!

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Abidin Egemen İşgören

Op. Dr. Abidin Egemen İŞGÖREN, 1982 yılında Denizli’de doğmuştur. 1999 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2007-2012 yılları arasında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. 2012-2013 yılları arasında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapmış olan Op. Dr. Abidin Egemen İŞGÖREN, 2013-2016 yılları arasında Nevşehir Devlet Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı olarak mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmiştir. Mecburi hizmetinin ardından mesleki çalışmalarına Antalya’da devam eden Op. Dr. Abidin Egemen İŞGÖREN, 2016 yılından beri Memorial Antalya Hastanesi’nde hastalarına hizmet vermektedir. Türk Üroloji Derneği, Endoüroloji Derneği, Avrupa Üroloji Derneği ve Türk Tabipleri ...

Etiketler
Prezervatif ile korunma
Op. Dr. Abidin Egemen İşgören
Op. Dr. Abidin Egemen İşgören
Antalya - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube