Polikistik over sendromu tedavisi

Polikistik over sendromu tedavisi

PKOS'nin tedavisi nedir?
PKOS'nin çaresi yoktur. Ancak, semptomlar tedavi edilebilir ve  riskleriniz azaltılabilir. Eğer aşırı kilolu iseniz kilo vermelisiniz.Kilo verilmesi, PKOS'li kadınlarda yaygın olan yüksek insülin düzeylerinin düşürülmesine yardım eder. Bu da, testosteronu düşürme doğrultusunda ikincil bir etki yapar. Ardından, yumurtlama olasılığınız yükselir; varsa, adet ve kısırlık sorunlarınız düzelir. Ayrıca, tüylenme
ve sivilce sorunları azalır. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon vs. gibi uzun vadeli sorunlara ilişkin yüksek riskler de azalır. Kilo vermek zor olabilir. En iyi yöntem, daha az yemek ve daha çok egzersiz yapmaktır. Bir beslenme uzmanının tavsiyeleri ve desteği ile kilo verme şansınız artabilir.
Adet sorunlarının tedavisi
Hiç adet görmeyen ya da nadiren adet gören bazı kadınlar, bu durum için tedavi istemezler. Ancak, uzun süre hiç adet görmeyen kadınların rahim kanserine yakalanma riski artar.
Düzenli olarak adet görülmesi, rahim kanseri riskindeki artışı önler. Dolayısıyla, düzenli adet sağlaması nedeniyle, PKOS'li bazı kadınlara doğum kontrol hapı almaları önerilir. Eğer bu çözüm uygun değilse, başka bir seçenek de, her ay birkaç gün progestojen hormonu almaktır. Bu hormon, adet gibi kanamaya neden olur. Eğer bunların hiçbiri uygun değilse, herhangi bir sorunu erken teşhis etmek için doktorunuz düzenli olarak ultrason cihazıyla rahim taraması önerebilir.
Kısırlık sorunları
Gebe kalma olasılığı çoğu kez azalmakla birlikte, gebe kalmamayı garantilemek istiyorsanız doğum kontrolü kullanmanız gerekecektir. Gebe kalma olasılığı, hangi sıklıkta yumurtladığınıza bağlıdır. PKOS'li bazı kadınlar bazen yumurtlar, bazıları ise hiç yumurtlamaz. Eğer yumurtlamıyor ve gebe kalmak istiyorsanız, kısırlığa karşı mevcut tedaviler çok iyi sonuçlar vermektedir. Bu konudaki en yaygın tedavi, klomifen adlı bir ilaçtır. Bu ilaç yumurtlamanızı sağlayarak çalışır. Klomifenin başarılı olmadığı olgularda diğer tedaviler denenebilir. Ancak, obes iseniz gebe kalma olasılığınızın çok düşük olduğunu unutmayınız. Kısırlığa karşı, diğer tedavilerin yanı sıra, eğer uygunsa kilo verilmesi önerilir.
Metformin
Metformin, bazı şeker hastalarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. İnsülin direncine karşı çıkmaya yardım eder (insülin direncinin, PKOS'nin başlıca nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir ) Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, PKOS'li kadınlar arasında metformin alanların almayanlara kıyasla daha yüksek yumurtlama ve gebe kalma olasılığı sergiledikleri sonucuna varılmıştır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nadire Çakmak

Etiketler
Sivilce
Op. Dr. Nadire Çakmak
Op. Dr. Nadire Çakmak
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube