Polikistik over sendromu hakkında

Polikistik over sendromu hakkında

Polikistik Over Sendromu

Yarattığı kozmetik sorunlar ve kısırlık nedeniyle daha genç yaşlarda başlayan ve evlilik yaşamında eklenen farklı sorunlarla boyutu büyüyen ve şekil değiştiren polikistik over sendromu aynı zamanda insulin metabolizmasında yarattığı bozukluklar ile bugün  birçok branşı ilgilendirmeye başlayan karmaşık bir hastalık olarak varlığını devam ettirmektedir.

Polikistik over sendromunda yer alan önemli belirtiler şunlardır :

Adet düzensizliği : En sık görülen belirti olup adet gecikmesi veya adet görmeme şeklinde ortaya çıkar. Bu kadınlar senede 8 veya daha az sayıda adet görürler. Bu da yumurtlamanın düzensiz olarak oluştuğunu gösterir. Düzensiz adet görmenin sonucu endometrium denen rahim zarında düzensiz kalınlaşmalar oluşmakta bu da kanser riskini arttırmaktadır.

Kısırlık : Kısırlık nedeniyle değişik merkezlere başvuran hastaların neredeyse yarısını P.O:S’lu kadınlar oluşturmaktadır. Yumurtanın yeterince büyümemesi ve yumurtlamanın olmaması gebe kalmayı engellemektedir.

Tüylenmenin Artışı (Hirsutizm) : İstenmeyen tüylerde artış kadınlarda hemen her yaş grubunda psikolojik sıkıntı yaratan önemli bir belirtidir. Doğal olarak var olan açık renkli ince tüyler  erkekli hormonlardaki dengesizlik nedeniyle koyu siyah renk alma ve kalınlaşma eğilimindedirler. Çoğunlukla bıyık , sakal, göğüs bölgelerinde tüylenme, kol-bacak ve karın bölgelerinde tüylerde kalınlaşma ve çoğalma saptanır. Tedavisinde ilaç tedavisi ile yeni tüy gelişiminin önlenmesi ve çıkmış tüylerin fiziksel metodlarla (lazer epilasyon gibi) alınması birlikte  kullanılmalıdır. Hastaların ilaç tedavisinin ancak 6 aydan itibaren etkili olacağı konusunda uyarılması tedavisinin başarısı için çok öemlidir.

Akne :  Yüz, göğüs ve sırt bölgesinde önemli bir kozmetik problemdir. Özellikle ileri yaşlarda başlayan akneler çok tipik bir belirtidir.

Kilo Artışı : Bu hastaların büyük bir çoğunluğu kilo vermek veya kilolarını korumak için ciddi mücadele vermektedir. Özellikle bel ve karın bölgesinde kalça bölgesine göre daha fazla yağ toplanması görülür. Bu altta yatan bozulmuş şeker ve insülin metabolizmasının doğal bir sonucudur. Uygulanan diyet programında karbonhidrat tüketiminin düşürülmesi, düzenli egzersiz programı ve hastanın yaşam tarzının gözden geçirilmesi hastanın   kilo vermesi için mutlak gereklidir.

Cilt-Deri Problemleri : Genellikle insülin metabolizmasındaki dengesizlikten kaynaklanan akantozis nigrans adı verilen boyun-kasık ve koltuk altı bölgelerindeki siyahlaşmadır.

Depresyon-Anksiyete :  Bizzat hormonal bozukluklar veya kozmetik sorunlar ve kısırlık sonucu oluşan psikolojik sıkıntılar bu hastaların kendilerini toplumda uzak tutmalarına cinsel isteksizlik, suçluluk ve umutsuzluğa yol açmaktadır.

Polikistik over over sendromunun tanısı detaylı fizik muayene, ultrasonografi ve kan hormon analizleri ile konmakta ve hastanın gerek kozmetik sorunları gerek çocuk sahibi olma konusundaki beklentileri ve gerekse de ileri yaşlarda ortaya çıkması muhtemel metabolik sorunları önlemektedir. Bu yazının temel amacı hastaların veya hastalıktan şüphelenenlerin kendi teşhislerini yapabilmeleri amacıyla soru-cevap şeklinde kendilerine yapacakları test konusunda motive etmektedir.

- Bir yıl içinde 8 veya daha az sayıda adet görme

- Düzensiz 10 günde fazla adet görme

- Ara kanamalar

- Kısırlık

- Geç yaşlarda başlayan akne

- Aşırı tüylenme

- Saç dökülmesi

- Boyun-kasık-koltuk altında lekelenme

- Fazla kilo

- Ani kilo artışı

- Öğün arası açlık hissi

- Şeker hastalığı

- Ailede şeker hastalığı öyküsü

- Migren

- Depresyon-anksiyete

Eğer bu sorunlardan 5 veya daha fazlasına evet cevabı veriyorsanız  Polıkıstık Over Sendromunuz olabilir. En kısa zamanda tıbbi yardım isteminizi önleriz.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Polikistik over sendromu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube