Piezo burun estetiği

Piezo burun estetiği

Burun kemeri şekillendirilmesi ve burun kemiğine yönelik şekillendirme ( osteotomi) burun estetik operasyonlarının önemli bir aşamasıdır. Kemiğe yapılan işlemler çok büyük oranda cerrahi  başarıyı etkilemekte ve postoperatif dönemde hastaların  en çok rahatsızlık duyduğu ödem, ekimoz  gibi yakınmalara neden olmaktadır. 

Septoplasti ise fonksiyonel ve estetik burun cerrahisinin temel aşamasıdır. Burun estetik cerrahisinde kemik çatıya yaklaşım için osteotom, törpü, çizel gibi enstrümanlar kullanılmaktadır. Bu cerrahi enstrümanlar yıllar içinde daha fonksiyonel hale getirilmiş  olmasına rağmen kemik kesileri  konusunda daha kontrollü ve  çevre yumuşak doku üzerinde ise daha az travmatik çalışabilecek yeni cerrahi gereçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Yıllar içinde güç kontrollü (Power assisted) gereçler geliştirilmiştir. Güç kontrollü gereçlerle başarılı sonuçlar elde edilmekle beraber çevre yumuşak doku hasarı, kullanım zorluğu gibi nedenlerle kullanımları kısıtlı olarak kalmıştır. 

Piezzoelektrik  ultrasonik cerrahi cihazı elektrik akımını özel bir transducer tarafından ultrasonik dalgalara çeviren patentli bir cihazdır. Özel bir el probuna aktarılan ultasound dalgaları özel kesici uçlar sayesinde 25-29 kHz frekansları arasında çalışarak , mineralize dokular (kemik, sert kıkırdak) üzerinde etkili olup, kesme işlemi yapmaktadır. Çalışma frekansı 50 kHz altında olduğu için yumuşak dokular (mukoz membranlar, kan damarı, sinir dokusu..) üzerinde çalışmayı durdurmakta, bu dokulara zarar vermemektedir.

Piezzoelektrik ultrasonik cerrahi cihazı çeşitli frekanslarda çalışarak ultrasonik dalgalar oluşturur, çekiç görevi görerek kontrollü  olarak mineralize dokuyu  kesme, kırma işlemi gerçekleştirir. Mineralize doku bu yöntem sırasında ısı hasarına uğramaz ve  histolojik olarak da cerrahi alanda nekroz saptanmaz. Hem kemik dokusu orjinalliğini yitirmemis olur hemde ameliyat sonrası iyileşme çok daha hızlı olur.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bülent Koç

Op. Dr. Bülent KOÇ, 1975 yılında Sarıkamış’da doğmuştur.  Ankara Kurtuluş Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1993 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamıştır. 2000 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. 2005 yılında ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi ihtisas eğitimini tamamlamış ve KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Mardin Devlet Hastanesi’nde KBB uzmanı olarak mecburi hizmet yükümlülüğünü ve Kayseri Askeri Hastanesi’nde ise askerlik vazifesini yerine getirmiş olan Op. Dr. Bülent KOÇ, daha sonra Üsküdar Devlet Hastanesi’nde ve Pendik Devlet Hastanesi’nde KBB uzmanı olarak görevine devam etmiştir. Op. Dr. Bülent KOÇ, asistanlık döneminde ilgi duymaya başladığı burun ve yüz estetiği alanında yerli v ...

Etiketler
Burun esetiği
Op. Dr. Bülent Koç
Op. Dr. Bülent Koç
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube