Pelvik relaksasyon (rahim sarkması)

Pelvik relaksasyon (rahim sarkması)
Pelvik relaksasyon nedir? Ne zaman olur?
Pelvik relaksasyon; uretra (dış idrar deliğinin gevşemesi=uretrosel), mesane (idrar torbasının sarkması=sistosel), vajina arka duvarı (enterosel) ve rektumu (kalın barsakların sarkması=rektosel) destekleyen yapıların zayıflamasıdır. Hormonal etkinin yok olmasıyla bu dokuların atrofisi (zayıflaması) sonucu, bu belirtilerin çoğu menopozda veya sonrasında ortaya çıkar.
Pelvis tabanı nelerden oluşur?
Pelvik diafram, levator ani ve koksigeus kasları tarafından oluşturulur.
Rahim ve vajina desteğini esas olarak hangi yapılar sağlar?
Kardinal, uterosakral ligaman ve endopelvik fascia denen kalın bağ dokusu yapısında oluşumlar

Sistosel nedir?
Sistosel, mesanenin vajinal kanala fıtık yapmasıdır.
Sistoselin bulguları nelerdir?
Bulgu, mesane tabanının altından ön vajinal duvara çıkıntı ya da şişlik yapmasıdır. Sistoseli görmek için hastanın ıkınması gerekebilir.
Sistoselin nedeni nedir?
Mesane ve ön vajinal duvarın kas ve bağ dokusu tabakalarının gevşemesi ve sarkmasıyla oluşur. Çocuk doğurma ve menopoz döneminden sonra dokuların gevşemesi en önemli faktörlerdendir.
Sistoselin belirtileri nelerdir?
Vajina girişinin ön ya da üst tarafında çıkıntı, yumru, sarkıklık veya şişlik en önemli belirtidir. Bazı hastalar sadece baskı ve ağırlık hissinden bahsederler. Sık idrara çıkma ve dizüri (idrar yaparken yanma) görülebilir. Mesanenin tam olarak boşalmama hissi ve bazı hastalarda bu çıkıntıyı içeri ittikten sonra idrarı daha rahat yapma durumu gözlenebilir. Ayrıca üretrosel yani dış idrar deliğinin (uretra) sarkması varsa, üriner stres inkontinans (idrar kaçırma) görülebilir.
Sistoselin tedavisi nedir?
Sistoselin tedavisi cerrahidir. Ancak her sistoselin tedavi edilmesi gerekmeyebilir. Hastanın çok fazla şikayeti olması ve tedaviyi istemesi gereklidir. Cerrahi tedavide anterior kolporafi (ön onarım) yapılır. Bu ameliyat geleneksel olarak fazla dokunun çıkarılması yoluyla ya da meş (mesh) adı verilen sentetik maddenin kullanılması yoluyla yapılabilir.
Rektosel nedir?
Kalın barsağın son kısmı yani rektumun etrafını çevreleyen tabakaların hasar görmesi sonucu rektumun vajinaya fıtık yapmasıdır.
Rektoselin nedeni nedir?
Anüs sfinkter kasında bozulma olarak veya olmaksızın, vajina ve rektumu çevreleyen bağ dokusundaki gerilme ve yırtıklar nedeniyle oluşur. Bu gerilme ve yırtıklar; hamilelik, vajinal doğumlar sırasında veya kabızlık, şiddetli öksürük sırasında oluşabilir. Menopoz sonrası bulgular daha da artar.
Rektoselin belirtileri nelerdir?
Ikınarak veya ıkınmaksızın kalın barsağın (rektum) son kısmının vajinaya doğru arkadan çıkıntı veya şişlik yaptığı görülür. Aynı muayenenin ayaktada yapılması gerekebilir. Sıklıkla hastanın belirgin şikayeti olmayabilir. Bel ağrısı, pelvik baskı veya dolgunluk hissi ya da vajinadan parmakla iterek dışkılama gereksinimi olabilir.

Rektoselin tedavisi nedir?
Rektosel operasyonu
Semptomatik rektoselin tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavide posterior kolporafi (arka onarım) yapılır. Sistoselde olduğu gibi geleneksel olarak fazla dokunun çıkarılması yoluyla ya da meş (mesh) adı verilen sentetik maddenin kullanılması yoluyla yapılabilir.
Enterosel nedir?
Enterosel vajina arka duvarının üst seviyesinden daha çok ince barsakların fıtıklaşmasıdır. Enteroselin ayrıca cerrahi tedavisi gerekir.
Uterus prolapsusu (rahim sarkması) nedir?
Rahim sarkması, mesane sarkması, rektum sarkması gibi hastalıklar doğum sonucu olarak kadın cinsel organlarında gevşeme ile birlikte olan çeşitli işlevsel ve anatomik bozukluklardır.
Doğum sırasında, bebeğin doğum kanalından geçebilmesi için rahim, mesane ve rektumu destekleyen dokular (pelvik diyafram) gerilir ve yırtılabilir. Loğusalıkta bu dokular genellikle normal haline döner. Fakat pek çok kadında zamanla bu yapılar sarkmaya başlar. Her hastadaki sarkmanın derecesine bağlı olarak rahimde bir ağırlık veya sarkma hissi, kabızlık, haznede (vagina) gevşeme, haznenin ön veya arkasında bariz şişkinlik, gülerken, öksürürken ya da ağır bir cisim kaldırırken idrar kaçırma ya da rahimin bariz olarak hazneden dışarı çıkıp sallanması, üzerinde yaralar oluşması gibi yakınmalar olabilir.
Bu şekilde yakınmaları olan hastalar için tedavi genellikle ameliyattır. Yaşlı hastalarda rahimin alınması mesane ve rektumun onarılması ameliyatı yapılabilir. Daha gençlerde rahim alınmadan sarkan rahim boynunun alınması mesane ve rektumun onarılması yapılabilir. Her hangi bir hastada bu uygun değilse laparoskopik olarak da bazı girişimler yapılabilir. Böylece pelvik destek dokuları doğumdan önceki sağlıklı durumuna kavuşturulabilir.

Pesser veya pezzer nedir?
Cerrahi tedavinin yapılamadığı durumlarda halka şeklinde pessserler yardımıyla gevşeme ve sarkmalara destek yapılabilir

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Cem Turan

Etiketler
Menopozda sarkmış rahim
Prof. Dr. Mehmet Cem Turan
Prof. Dr. Mehmet Cem Turan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube