Pcos

Pcos

PCOS (polikistik over sendromu)
PCOS kadınlarda sık görülen bir hormonal bozukluktur.Tanı ; overlerde 12 veya daha fazla 2-9 mm çapında folikül bulunması, erkeklik hormonunun yüksek olması (akne, erkek tipi saç dökülmesi, erkek tipi tüylenme) az adet görme veya adet görememe bulgularının ikisinin bulunması ile konulmaktadır.
PCOS oluşma nedenini izah etmek için bir çok teori geliştirilmiştir. Günümüzde en çok üzerinde durulan teori insülin direnci ve artmış insülin seviyeleridir. Hastaların %50-70 i obezdir, %30-50 si ise normal kiloda veya zayıftır.
PCOS adet bozuklukları, kısırlık, düşük, gebelik diyabeti, preeklampsi gibi üreme dönemi bozuklukları ile ortaya çıkabilir. Genetik geçiş halen tartışmalıdır. 
PCOS da kısırlığın en önemli nedeni yumurtlama bozukluğudur. Bu hastalarda hiperinsülinizm yüksek LH(laktojenik hormon) ve düşük FSH(folikül stimüle eden hormon) nedeniyle yumurtlamayı engellemektedir. Ayrıca yüksek LH seviyeleri düşük nedeni de olabilmektedir.
PCOS da görülen obezite kardiyovasküler hastalık riskini de beraberinde getirir. Sendromun uzun dönem sonuçları diyabet, hipertansiyon, rahim kanseri, koroner arter hastalığı, lipid profilinde bozukluklardır.
Tedavide amaç rahmin artmış hormonal zararlı etkilerden korunması, adet bozukluğu, yumurtlama ve gebe kalmama problemlerinin düzeltilmesi, fazla tüylenme, akne, yağlanma gibi problemlerin düzeltilmesi ve hastalığın uzun dönem metabolik ve kardiyovasküler sonuçlarından korunma sağlamaktır.

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nihal Malkan

Etiketler
Hormon
Op. Dr. Nihal Malkan
Op. Dr. Nihal Malkan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube