Panik bozukluk ve tedavisi

Panik bozukluk ve tedavisi

PANİK BOZUKLUK

Panik bozukluğu, vücudun doğal korku tepkisinin bir dış korku kaynağı olmadan devreye girmesidir. Panik atak, algınan tehlikeye karşı gösterilen bir tepkidir ve birtakım duyumlar (çarpıntı, titreme, sarsılma, nefes darlığı) bu duruma eşlik eder. Panik atakta kişi yoğun '' ölüm korkusu '' , '' kontrolünü kaybetme '' korkusu ya da  ''aklını kaybetme'' korkusu yaşar.

Her yıl, sağlıklı kişilerin %10 'u bir kez panik atak geçirmektedir. Ancak, böyle bir heyecan nöbeti yaşamak, panik bozukluk tanısı konulup tedaviye başlanacağı anlamına gelmez. Panik atakların tekrarlaması ve ataklar olmadığı zamanlarda dahi benzeri bir şey yaşayabileceği konusunda yoğun sıkıntı ya da endişelerin olması gerekmektedir.

TEDAVİ

Panik bozuklukta, ilaç tedavisi ve psikoterapi kombinasyonu şeklinde bir tedavi görmek kalıcı ve sağlam bir iyileşme için çok önemlidir. Psikoterapide, panik atağın belirtileri hakkındaki yanlış inanışların düzeltilmesi amaçlanır. Ayrıca kişinin bedensel belirtilerini felaket olarak görmelerine yol açan düşünce kalıplarının sorgulanması ve bu problemle korkmadan baş edebilmesinin öğretilmesi hedeflenmektedir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Gizem Mine Çölümlü

Uzm. Psk. Gizem Mine ÇÖLÜMLÜ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2006 yılında Ankara Atılım Üniversitesi'nde burslu olarak başladığı lisans eğitimini 2011 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek lisansını ise 2011-2014 yılları arasında yine burslu olarak Bahçeşehir Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji alanında yapmıştır.

Üniversite eğitimi sırasında ve sonrasında pek çok kurumda çalışmalar yaparak deneyim edinmiş olan Uzm. Psk. Gizem Mine ÇÖLÜMLÜ, mesleki çalışmalarına şu anda Harmoni Dil Konuşma ve Gelişim Akademisi ve Özel Via Hospital Sancaktepe'de devam etmektedir.

Etiketler
Panik bozukluk nedenleri
Uzm. Psk. Gizem Mine Çölümlü
Uzm. Psk. Gizem Mine Çölümlü
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube