Panik atak tehlike olarak nitelendirilir mi?

Panik atak tehlike olarak nitelendirilir mi?

Panik atak oldukça yaygın ve toplumda sık olarak rastladığımız ruhsal sorunlardandır. Panik atağın oluşma nedenleri bireyin belirli durumlara karşı duyduğu yoğun kaygi ve endişedir. Panik atak aniden, rastgele hiçbir uyaran vermeden meydana gelen bir durumdur. Burada birey Panik atak esnasında yalnızca kaygi değil kaygıya eşlik eden bedensel bir takım semptomlar da hissetmektedir. Baş dönmesi,kalp çarpıntısı, ellerde titreme, boğazda kuruluk, mide bulantısı, ölcekmiş hissi vs.

Bu semptomlar herkesde eşit olmayabilir dolayısıyla kişiye göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Panik atak insanlar tarafından tehdit edici ve korkunç bir durum olarak nitelendirilir fakat esasen sadece kısa bir süre gerçekleşen bir olaydır. 10-15 saniye süren bu atakta kişi bedensel semptomları hisseder ancak panik atak sona erdiğinde bu belirtiler ortadan kaybolur. Bazı durumlarda birey panik atak sonrasında bir süre belirtilerin etkisi altında kalabilir.

Gözlemlere göre bu 10-30 dakika arasında sürmektedir. Bireyler geçirdikleri Panik atak dolayısıyla bir beklenti anksiyetesine kapılırlar yani tekrar bir atak geçirme endişesi yaşarlar ve buda bir başka atağa zemin oluşturur. Eğer ataklar 1 den fazla gerçekleşmişse bu bir Panik bozukluğa işaret etmektedir. Dolayısıyla profesyonele başvurulması elzemdir. Panik atak tedavisinde ilaç faydalıdır fakat bunun yanı sıra Psikoterapi de oldukça etkilidir. Bilişsel davranışçı terapi sık kullanılan ve güzel sonuç veren terapi yöntemlerindendir. Panik atak tedavisinde medikasyon ve psikoterapi dışında ayrıca relaksasyon(meditasyon) bilinçli farkındalık(mindfullness) de uygulanmaktadır. Panik atak çözülebilen bir durumdur, bir profesyonele başvurulduğunda bireyin sorunları ortadan kalkacaktır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz

Uzman Klinik Psikolog Esra Yavuz, Almanyanın Duisburg şehrinde doğmuştur. Türkçe, Almanca, İngilizce ve İspanyolca bilen Esra Yavuz, aynı zamanda işaret dili de bilmektedir. İlk, orta ve lise öğrenimini Almanya’da tamamlayan Yavuz, 2010 yılında Beykent Üniversitesi Psikoloji bölümünü kazanmıştır. Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Servisinde ve Haliç Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde staj görevlerini yerine getirmiştir. Çapa Tıp Fakültesi Davranış Nörolojisi ve Hareket Bozuklukları biriminde gönüllü olarak, 1 yıl boyunca Uzm.Klnk.Psk. Ayfer Tumaç öncülüğünde çalışmalara katkı sağlamış ve Nöropsikolojik test uygulamalarını gözlemleyip sürece destek olmuştur. 2014 yılında “Beykent Üniversitesi’ndeÖğrenim Gören Genç Kızların Premenstrual Sendrom Düzeylerinin Belirlenmesi“ konusunda lisans tezini tamamladı ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
twitter
Etiketler
Panik atak belirtileri
Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz
Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube