Panik atak'ta beslenme nasılolmalı?

Panik atak'ta beslenme nasılolmalı?

PANİK ATAK'TA BESLENME NASILOLMALI?

1.Panik atak hastalığında beslenme ilişkisi nedir?

Panik atak kişide oluşan ani korku ve panik halidir bu durum da hormonlarla ve dolayısıyla beslenmeyle de yakından ilgilidir.Açlık tokluk halimiz panik ile yakından ilgilidir. Uzun süre aç kalındığında kan şekerinin düşüşü ile böbreküstü bezlerinden adrenalin ve kortizol hormonları salgılanır bu vücudumuzun doğal bir tepkisi olmasına rağmen panik atak hastası olan kişi bunu korkuyla karşılar.Veya bir diğer durum ağır bir yemek sonrasında midede hazım gerçekleşmesi için kana ihtiyaç vardır ve kalp fazla kan pompalar bu normalde fizyolojik bir durum olmasına rağmen panik atağı olan kişi bunu kalp çarpıntısı ve terleme olarak yaşar bu da beslenme durumumuzun panik atak üzerindeki etkilerini çok net göstermektedir.

2.Panik atak hastaları beslenmesinde nelere dikkat etmelidir?

• Öğün sayısı arttırılmalı sık sık ve az beslenme kan şekerinin dengede tutulmasında yardımcı olacağından hormon dengesizlikleri yaşanmayacaktır.

• Kahve ve çay tüketimi sınırlandırılmalı çünkü içeriğindeki kafein kalp atım hızını arttırır bu da paniğe sebep olacaktır.

• Böbreklerin düzenli çalışması ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için günde en az 2litre su içilmelidir.

• Yeşil yapraklı sebzeler ve günde 3porsiyon mevsim meyvesi tüketilerek vitamin ve minerallerin düzenli alımı sağlanmalı

• Günde 2fincan bitki çayı içilebilir,papatya ve melissa çaylarının kaygı giderici ve rahatlatıcı etkisinden faydalanılmalı.

• Mide asiditesini arttıran yağlı şekerli besinlerden kaçınılmalı,tatlı isteğini karşılamak için şerbetli tatlılar yemekten 1-2 saat sonrrasında veya öncesinde tercih edilmeli.

3.Panik atağı arttıran besinler hangileri?

• Kahve-çay ve asitli içecekler

• Alkol-sigara veya uyuşturucu kullanımı

• Düzensiz beslenme veya çok aşırı yemek yeme

• Yemek sonrası hemen tatlı tüketimi veya uyku

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Bürge Köker

Dyt. Bürge KÖKER ÇOBANER, 17 Eylül 1982 tarihinde doğmuştur. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. 

Üniversite eğitimlerinin ardından, 2010-2012 yılları arası Ankara Şehir Kulübü-Mostlife Kentpark'ta, 2012-2014 yılları arası İnteraktif diyet zayıflama merkezi'nde görev yapmış olan Dyt. Bürge KÖKER ÇOBANER, 2014 yılından itibaren Medicalpark Batıkent Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Panik atak nedir
Dyt. Bürge Köker
Dyt. Bürge Köker
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube