Ovulasyon ve gebelik hakkında

Ovulasyon ve gebelik hakkında

Ovulasyon ( Yumurtlama ) : Yumurtalıklarda büyüyen ve olgunlaşan yumurtanın, yumurtalıklardan atılması olayıdır. Bu esnada rahim, rahim mukozası ile birlikte atılan yumurta için hazırlanır. Genelde bu yumurta 12-24 saat yaşar ve hamileliğin gerçekleşebilmesi için, erkeğin spermiyle, kadının yumurtasının birleşmesi gerekir.

Hamilelik planlayan bir kadının, cinsel ilişki için yumurtlama zamanını seçmesi gerekir ki, bu iki adet dönemi arasındaki tek bir gün olarak bilinmektedir. Yani, yumurtlama gününde korunmasız bir cinsel ilişki yaşanması, aynı günde yumurtanın spermle döllenmesi ve embriyoya dönüşerek rahme tutunma olasılığı, hamilelik ihtimalini artırmaktadır. Eğer gebe kalma, döllenme oluşmaz ise, döllenmemiş yumurta, rahim mukozası ve diğer kan ürünleri ile adet dönemi boyunca akıntı ile dışarı atılır. Düzenli adet gören kadınlarda ovulasyon takibi yapmak gebelik şansını arttırır. Adetleri düzenli olan kadınlarda yumurtlama adet kanaması başlamadan yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir, yumurtlama gününü tespit etmenin en pratik yolu budur. Bu hesapla adet dönemi 28 gün süren bir kadında yumurtlama adetin 14. günü olur, adet kanamasının başladığı ilk günden sayarak 14. güne denk gelir yaklaşık.

Bu kadınlarda ovulasyonun ( yumurtlamanın ) belirtileri:

* Vainal akıntıda artış, akıntının sıvılaşması
* Vücut ısısında yarım derecelik hissedilir bir artış
* Tek taraflı kasık ağrısı veya pelvik ağrı, kramp
* Göğüslerde hassasiyet, dolgunluk, gerginlik
* Karında şişkinlik hissi
* Cinsel istekte artma

Gebelik isteyen çiftlerde bu dönemde gün aşırı ilişkiye girmek gebelik şansını arttırır. Spermler ilişki sonrasında 72 saat canlı kaldıklarından haftada 2-3 kez düzenli ilişkileri bulunan çiftlerin gebelik için yumurtlama takinine ihtiyaçları yoktur. Diğer yandan hamilelik düşünmeyen çiftler, yumurtlama döneminin, adetin öncesinde ve sonrasında meydana gelmeyeceğini düşünerek, bu dönemde korunmasız cinsel ilişkiye girmekteler ve sonrasında istenmeyen gebelik durumları oluşmaktadır. Bu nedenle, adet kanamasından önce ve sonra veya yumurtlama dönemi dışında, hamile kalma ihtimali imkansız değildir, ama çok nadir görülmektedir. Bu durumda bebek sahibi olmayı düşünmeyen çiftler için ilişki esnasında geri çekme, takvim takibi yöntemi gibi yöntemler değil, doktorunuzun sizin için uygun bulduğu yöntemlerden kondom, doğum kontrol hapları, rahim içine araç yerleştirilmesi gibi yöntemler tercih edilmelidir.

Sağlıklı bir gebelik dönemi ve sağlıklı bebekler için sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bülent Arıcı

Ondört yıllık hekimlik dönemim sürecinde endoskopik cerrahi, histereskopik cerrahi, pelvik taban cerrahisi, genital estetik cerrahi ve idrar kaçırma ameliyatlarına ilgi duydum ve bu alanlarda kendimi geliştirdim. 2008 yılı Ağustos ayında Hindistan Yeni Delhi’ de Tigo Üniversitesi’ne bağlı Laparoscopy Hospital’da Diploma In Minimal Access Surgery kursuna katıldım. Bir ay boyunca Pof. Dr. R.K. Mishra koordinatörlüğünde teorik, pratik ve canlı hayvan üzerinde laparoskopi ve histereskopi eğitimi aldım. 2013 yılından itibaren Dr. Osman Temizkan ile birlikte Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Laparoskopi ve Histereskopi biriminde, ileri düzey laparoskopik onkolojik cerrahi, histereskopik cerrahi ve derin endometriozis ameliyatlarını başarı ile yaptık. Ayrıca bu alanda kliniğimizde asistan eğitimi vererek laparoskopi ve histereskopi al ...

Etiketler
Ovulasyon dönemi
Op. Dr. Bülent Arıcı
Op. Dr. Bülent Arıcı
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube