Otizmde ilaç tedavisi

Otizmde ilaç tedavisi

Otizm beynin gelişimsel bir hastalığıdır. Otizm tanısı alan çocukların beyin aktivitelerinin gelişmesi yaşıtlarına göre biraz daha geriden gelmektedir. Böyle olunca zihinsel kapasitelerinde bir sorun olmamasına karşın bu kapasiteyi açığa çıkaramamaktadırlar.  Yaşıtlarının arasına girmemekte, konuşmaları gecikmekte, davranış değişiklikleri yaşamaktadırlar. Bu sorunların çözümünde davranış eğitimleri işe yaramakta ama ilaç tedavisi ile desteklenmediğinde süre uzamaktadır.

Bir yıl önce gördüğüm 9 yaşlarında otistik olan bir kız çocuğu seansa geldiğinde kapıdan içeri girmiyor, annesinin elini bırakmıyordu. 45 dakika boyunca ağzından bir kelime çıkmıyor ve sorduklarıma cevap vermiyordu. Bu durumunu düzeltecek ve iletişimini arttıracak ufak dozda bir ilaç verdiğimde bir süre sonra iletişim çabaları oluşmaya başladı. 1-2 ay sonra sesini cep telefonuna kaydedip getirdi. Derslerde ne yaptığını kaydettiği konuşmasını dinletti ve seansta yine konuşmadı. 1-2 ay daha geçtiğinde hafif hafif gülümsemeye başlamıştı. Bu arada artık annesinin elini bırakarak odama kendi başına girip oturmaya başlamıştı. İlk başlarda hafif hafif başlayan konuşmaları ise sohbete dönmüştü. Bu durum psikiyatrik ilaçların iletişimi kolaylaştırmasının bir sonucuydu.

Otizmli hastalarda özel eğitimin psikiyatrik ilaçlarla desteklenmesi, dikkat eksikliği varsa onun düzeltilmesi, arkadaşları ile iletişimin artması, takıntılarının tedavisi düzelmeyi hızlandırmakta ve çocukların kapasitelerini kullanabilmelerini sağlamaktadır. Bu durum ailelerin yaşadığı zorlukları azaltmakta, çocukların arkadaşlarının gelişim düzeyini yakalamalarını kolaylaştırmaktadır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul

Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi‘nde yapmış ve 1992 yılında  Psikiyatri Uzmanı olmuştur.  Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma Rehberlik Bölümü’nde özel öğrenci olarak da eğitim almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1992 yılında Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde çalışmalarına başlamış olan Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, daha sonra Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışma Merkezi'ni kurmuştur. Bu süre zarfında psikodrama eğitimleri yanında, kognitif terapiler ve gestalt terapisi eğitimlerine devam etmiş, gerek bireysel gerekse grup terapileri uygulamasının yanı sıra birçok anaokulu, kolej ve dershanede konferans ...

Etiketler
Otizm teşhisinde kullanılan testler
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube