Oruç ve beslenme

Oruç ve beslenme

Ramazan ayında tutulan orucun, ruhen ve bedenen tam bir arınma ve dinlenme hali ancak özellikle bu sıcak günlerde bazı kurallara dikkat edilmezse, sağlık problemlerine de yol açabilir.

Özellikle oruç tutmayı bir zayıflama fırsatı olarak görülmemeli 6 öğün olması gereken beslenme düzeni, bu dönemde 2 ya da en fazla 3 öğüne inmekte ve bu öğünler ise yatmadan hemen önce yenilmektedir. Bu sebeple de oruç tutan birçok kişide kilo artışına rastlanmaktadır. Ancak sağlıklı ve dengeli bir oruç düzeni oluşturulursa bu olumsuz faktörler avantaja çevrilebilir ve bu bir ayın sonunda kendinizi hafiflemiş, dinlenmiş ve rahatlamış olarak hissedersiniz.

Sahura mutlaka kalkılmalı ve hafif kahvaltılık yiyecekler tercih edilmelidir. Yumurta(haşlanmış), yağsız beyaz peynir, az yağlı süt, biraz pide ve esmer ekmek en ideal sahur alternatifidir. Bunlara eşlik edecek bir dilim kavun ya da karpuz da meyve ihtiyacınızı karşılayacaktır.

İftarda masada kalma süreniz 45 dakikaya kadar çıkmalı ve tüm iftar boyunca yediklerinizi bu zaman dilimine yaymalısınız. Uzun bir açlık sonrası hızlıca, kısa sürede yenilen iftar yemeği doyduğunuzu anlamadan fazlaca yemenize sebep olacaktır. Bu kadar kısa sürede fazlaca yenilen yemekler ayrıca birtakım mide ve sindirim problemlerine de yol açacaktır (ağrı, yanma, şişkinlik ya da reflü gibi).

Ayrıca ramazan boyunca iftarlarda aldığınız fazla kaloriler, sonrasında yiyeceğiniz bayram tatlıları da düşünüldüğünde ciddi kilo problemlerine de yol açabilir.

İdeal bir iftar menüsünde; yemeğe çorba ve salata ile başlamalısınız. Sonrasında peynir, zeytin, pide ve esmer ekmekle hafif bir iftariyelik atıştırması yapabilirsiniz. Orucunuzu açtıktan en az 15-20 dakika sonra ana yemeğe geçmelisiniz. Ana yemek olarak, fırın, ızgara, haşlama ya da tencere yemeği şeklinde pişirilmiş yemekler tercih etmeli ve yağda kızartmalardan uzak durmalısınız. Ana yemeğe pilav, makarna ya da patates eşlik edecekse ekmek yememeli ve bu yemeklerden de yarım porsiyon tüketmelisiniz.

İçecek olarak da ayran, cacık ya da şeker ilavesiz komposto uygun olacaktır.

Ara öğün olarak iftar bittikten 1,5 - 2 saat sonra meyve ya da hafif bir sütlü tatlı yiyebilirsiniz.

Yapacağınız sütlü tatlıda yarım yağlı süt ve az miktarda şeker kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Gece öğününden 2 saat sonra yatmalı ve yatmadan önce, iftardan yaklaşık 2 saat sonra hafif bir egzersizi günlük programınıza eklemelisiniz.

Oruçlu olduğunuzda en çok dikkat edilmesi gereken konu sıcaklığa bağlı olarak artan su ihtiyacının karşılanmasıdır. İftarla sahur arasında geçecek zaman diliminde en az 2 lt. kadar su içilmelidir. Toplam sıvı tüketimi 3 - 4 lt.'i bulmalıdır.

Sudan sonra gelen en ideal içecekler ayran, komposto (şeker ilavesiz), çay (meyve çayları), kefir ve süt (yarım yağlı) olacaktır. 

Oruç tutarken bu hususlara dikkat edildiği taktirde; bu dönem, ruhen ve bedenen kendinizle baş başa kalıp, mide ve zihninizi dinlendirebileceğiniz bir süreç olacaktır. Sonrasında kilo problemleriyle uğraşmamak ve sağlıklı bir uyku düzeniyle bu süreci tamamlamak için bunlara dikkat etmek yeterli olacaktır.

Sağlıklı günler..                                                                                                                                                                                                           
Dyt. Büşra AKŞİT              

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Büşra Akşit

Etiketler
Ramazanda beslenme düzeni
Dyt. Büşra Akşit
Dyt. Büşra Akşit
Ordu - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube