Ortodontik tedaviye hangi yaşta başlanmalıdır?

Ortodontik tedaviye hangi yaşta başlanmalıdır?

Ortodontik tedaviye her yaşta başlanabilir. Ancak, çene gelişimi yavaşlamadan önce erken bir yaşta tespit edilebilirlerse , maloklüzyonların pekçoğunu tedavi etmek çok daha kolaydır. Ailesi , dişhekimi veya doktoru tarafından bir problem tespit edilmişse her çocuğun 7 yaşında bir ortodontiste muayene olması uygundur.Bu , bütün çocukların bu yaşta tedavi görmesi gerektiği analamına gelmez fakat erken müdahaleden yarar sağlayabilecek hastaların tespit edilmesine imkan sağlar. Uygun vak'alarda erken müdahale , gelecekteki tedavi ihtiyacını ortadan kaldırabilir veya en azından gelecekteki tedavinin zorluğunu ve diş çekim ihtiyacını azaltabilir ve daha iyi bir sonuç alınmasına katkıda bulunabilir. Ciddi bir problemin erken tedavisi , yüz ve çenelerin büyümesi durduğu zaman mümkün olamayacak başarılı sonuçların alınmasını sağlayabilir. Yedi yaşlarında, ortodontistin mevcut problemleri ve gelecekteki problemleri tanımlayabilmesi veya herşey yolunda ise ebeveynleri bilgilendirebilmesi için yeterli sayıda daimi diş sürmüş ve yeterli ölçüde çene gelişimi meydana gelmiştir. Daimi 1.Büyük azı dişleri ve keser dişler genellikle 7 yaşlarında sürmüş olurlar. Çapraz kapanışlar , çapraşıklıklar ve oluşmakta olan taravmaya eğilimli diş ileri itimleri bu yaşlarda saptanabilir. Devam etmekte olan parmak emme veya diğer oral alışkanlıklar da bu sırada tespit edilebilir.

Erken ortodontik muayene ihtiyacını gerekli kılan bazı işaret ve alışkanlıklar da vardır:

- Süt dişlerinin erken veya geç kaybı,
- Çiğneme veya kapanış zorluğu,
- Ağızdan nefes alma,
- Parmak emme,
- Dişlerin çapraşıklığı, kötü konumu veya gömüklüğü,
- Çenelerin kayması veya ses yapması,
- Çenelerin veya dişlerin normal dışı kapanışı, ve
- Çenelerin veya dişlerin yüzün diğer kısmı ile orantılı olmaması.

Yedi yaşındaki bir ortodontik muayene, ortodontistin (varsa) problemleri tespit etmesine ve değerlendirmesine; gerekli ise tedavi önermesine ve hastanın tedavisi için en uygun zamanı saptamasına imkan sağlar.

Erken tedaviye ihtiyaç duymayan hastalarda, sabit ortodontik tedaviye başlamak için ideal zaman , kızlarda 10, erkeklerde 12 yaşlardır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. A. Kerim Türkoğlu

Etiketler
Ortodontik tedaviye hangi yaşta başlanmalıdır
Dr. Dt. A. Kerim Türkoğlu
Dr. Dt. A. Kerim Türkoğlu
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube