Onkoplastik meme cerrahisi nedir?

Onkoplastik meme cerrahisi nedir?

Meme kanseri olan kadınların cerrahi tedavileri sonrasında, cinsel kimliklerinin önemli bir parçası olan bu uzuvlarında oluşan estetik kaybı ve bununla beraber gelen psikolojik ve sosyal sorunlara çözüm arayışı sonucunda karşımıza çıkan onkoplastik meme cerrahisi, onkolojik cerrahi ile plastik cerrahi prensiplerinin birlikte uygulanmasıdır. Meme kanseri tedavisinde estetik bir yaklaşımla kanseri ortadan kaldırırken memenin de doğal görünümünü ve hissini koruyup yeniden yapılandıran yenilikçi bir yaklaşımdır.

Kanserli bölgenin çıkarılmasından sonra geri kalan memenin yeniden şekillendirilmesi veya memenin yeniden yapılandırılması için plastik cerrahi tekniklerinin kullanılmasını kapsar.

Bu ameliyatlar çok dikkatli bir planlama gerektirmekte ve onkolojik ihtiyaçlar ile estetiğin dengeli biçimde sağlanması amaçlanmaktadır. Diğer bir deyişle, onkoplastik cerrahi, meme kanseri olan kadınların tedavisinde kullanılanılan ve bazı kozmetik deformiteleri önlerken aynı zamanda daha geniş eksizyona izin vererek bazı durumlarda meme koruma sınırlarını genişleten bir cerrahidir.

Onkoplastik cerrahi sadece kanseri ortadan kaldırmakla kalmaz aynı zamanda aşırı skarlaşmayı ve deformiteyi önleyerek tedavi sonrasında estetik açıdan hoş bir göğüs oluşturmaya yardımcı olur.

Onkoplastik meme cerrahisi, sağlıklı bir fiziksel görünüşün sağlanmasına yardımcı olmanın yanı sıra, kanser ameliyatı sonrasında kadınların duygusal iyileşmelerine yardımcı olmakta, hastaya kendine güvenini ve kadınlık hissini geri kazandırmaktadır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Çitgez

Doç. Dr. Bülent ÇİTGEZ, Tıp eğitimine 1994 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesine başladı ve 2000 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasına ise Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde 2002 yılında 2.Genel Cerrahi Kliniği’nde (Meme-Endokrin Kliniği) başlamış ve ihtisası süresince meme ve tiroid hastalıkları konusunda çalışmalarda bulunmuştur. 2009 yılında Uzman doktor olarak Büyükçekmece Devlet Hastanesi'nde çalışmıştır, aynı yıl akademik çalışmalarının devamı için tekrar Şişli Hamidiye Etfal EAH dönmüştür. 2016 yılında Doçentlik unvanını almıştır. Doç.Dr. Bülent ÇİTGEZ, Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğtim ve Araştırma Hastanesi'nde özellikle Meme ve Endokrin cerrahisi üzerine mesleki çalışmalarına devam etmektedir. Doç Dr. Bülent ÇİTGEZ, Türk Cerrahi Derneği; European Society for Trauma and Emergency Su ...

Etiketler
Onkoplastik meme cerrahisi
Prof. Dr. Bülent Çitgez
Prof. Dr. Bülent Çitgez
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube